Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Balassa: Homlokegyenest új korszak kezdődik a Haladásnál

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon a Haladás-ügye kapta a legtöbb figyelmet, de volt szó költségvetésről, önkormányzati cégekről is.

Talán még a keddi, bőven az éjszakba nyúló közgyűlés Megkapta a Haladás a 150 milliót, elveszik a Szombathely nevet a propagandalaptól, leváltották Takátsné Tenki Máriát 2019. April 30. 09:45 , vagy a tegnapi, május 1-i majálisok fárasztották le a képviselőket, de mai, közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon senki sem merült bele túl mélyen az ügyekbe. Még Lendvai Ferenc (Fidesz) is visszafogott volt, pedig frakciója öt órán át ütötte a közgyűlésen az új többséget.

Csoda kell ahhoz, hogy a Haladás az első osztályban maradjon

Balassa Péter (Jobbik) kezdett, aki, persze azonnal a Haladás 150 milliós támogatását Csak előlegbe kapja a 150 millió forintot a Haladás, szigorú feltételek mellett 2019. May 02. 09:16 említette. Kijelentette, sportszakmai és pénzügyi szempontból is csoda kell ahhoz, hogy a Haladás az első osztályban maradjon. Kérte is a csapat szurkolóit hogy a szombati, itthoni Paks elleni meccsre minél többen menjenek el hogy a játékosok érezzék, a szurkolók mögöttük vannak.

Balassa büszke rá, hogy két és fél év után elfogadták a szociális javaslatait
Nagy Jácint
De hozzátette, az biztos, hogy most

homlokegyenest

új korszak kezdődik a Haladásnál. Állami támogatást kapott Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 stadionüzemeltető cég, két év alatt összesen 600 milliót, a közgyűlés pedig felelős döntést hozott, ugyanis a 150 milliót csak akkor kapja meg a csapat, ha a többi tulajdonos befizette a ráeső részt. Balassa büszke arra, hogy két és fél után végre elfogadta a szociális területhez tett javaslatait Kedden befejezi a hatalomátvételt Szombathelyen a Fideszen kívüli többség 2019. April 28. 07:57 . Megjegyezte, nagy vita volt a városnévhasználati engedélyről Tényleg elveszik a Szombathely név használatának jogát a fideszes propagandalaptól 2019. April 24. 17:39 , ő úgy látja, egy képviselőnek el kell viselnie mindent, de azt nehezen viseli, ha a családja azzal fogadja, hogy mit írtak éppen róla.

A Fidesz nehezen érti meg, hogy elveszítették a hatalmat, ezért úgy látja, folytatódik és erősödik a sárdobálás. De

Balassa biztos abba, hogy ősszel a Fidesz veszít Szombathelyen.

A költségvetési módosításról azt mondta, Puskás Tivadar polgármester is beterjesztett több javaslatot, ezek 90 százalékát el is fogadták. Megjegyezte, nem volt olyan döntés, amin felháborodhatott volna a Fidesz-frakció.

Balassa szerint nem jó, hogy el akarják adni az önkormányzat vagyonrészeket, szerinte rosszul döntött a közgyűlés, hogy lemondott a Farkas Károly utcai futballpálya elővételi jogáról. Minden négyzetméternyi területet be akarnak építeni, úgy tűnik a vállalkozói érdek erősebb, mint a város érdeke. Úgy tudja, a lakosságnak sem tetszik, hogy ott társasházak épülnek, van mozgolódás ellene.

Közröhej tárgyává tették a kereskedőket

A vásárcsarnok új felújítási terve Le akarják faragni a szombathelyi vásárcsarnok felújítási költségeit, hogy beleférjenek a keretbe 2019. April 23. 07:29 alig jelent többet, mint az ablakok cseréjét és egy festést, pedig 2015-ben komoly tervekkel álltak elő. Most közröhej tárgyává tették a kereskedőket, akik nagyon készültek a felújításra, amiből alig lesz valami - mondta.

Balassa szerint a Vasivíznél és a SZOVÁ-nál teljes átvilágítás kellene, a 2015-ben bejelentett szállodaépítésre több tízmilliót költöttek el, és most, négy év múlva sem látszik belőle semmi.

Lendvai reméli, hogy a Haladás megkapja a licencet
Nagy Jácint

Lendvai Ferenc sajtótájékoztatója volt a legrövidebb, pedig arra számítottunk, hogy itt is folytatódik a heves politikai támadás. Lendvai viszont azzal indokolta a két ülés közti beszámoló, a politikai viták helyéül szolgáló napirendi pont több órás vitáját, hogy ott elsősorban a kisebbségben lévők szólalnak fel, ez az ő terepük.

Lendvai ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a Fidesz kisebbségbe került, pedig korábban ezt tagadták.

Ő is megjegyezte, hogy a költségvetésbe beépítették Puskás Tivadar javaslatainak nagy részét, viszont sajnálattal vették tudomásul a bizottságok átalakítását és Takátsné Tenki Mária leváltását a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága éléről.

Lendvai még a Haladás ügyében is egyetértett a többi frakcióval, a szigorú feltételekkel, és remélte, hogy a csapat a mai napon megkapja a licencet.

Puskás Tivadarnak is felelőssége van a Haladásnál kialakult helyzetért

Nemény András (Éljen Szombathely) több ügyet is kiemelt. Ő is kitért a Haladás ügyre, felsorolta az önkormányzati támogatás feltételeit Csak előlegbe kapja a 150 millió forintot a Haladás, szigorú feltételek mellett 2019. May 02. 09:16 , és kiemelte, hogy ezt a 150 milliót nem máshonnan veszik el, egyben kapja meg a csapat a három évre járó támogatását.

Nemény szerint a futball környékén mindenhol fideszeseket látni
Nagy Jácint

Megjegyezte, a tulajdonosoknak is komoly felelősségük van a kialakult helyzetéről, köztük az önkormányzatnak is. Így Puskás Tivadarnak is, aki át akarta hárítani a felelősséget Koczka Tiborra, de ez nem sikerült.

Nemény úgy vélte, Homlok Zsoltnak áttételesen szintén van tulajdonrésze a csapatban, de nem teljesítette a 400 milliós szponzori ígéretét. (Homlok Zsolt korábbi reagálását vonatkozó cikkünkben 150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban 2019. April 29. 16:46 elolvashatják.)

Nemény szerint a labdarúgás környékén mindenütt fideszeseket látnak,

bűnbarlanggá vált a klub körüli helyzet

.

Nem kapnak információt a részletekről, úgy tűnik, a csapatvezetőknek az érdekük, hogy ne derüljön ki, mi történt - mondta. Pedig a város anyagi érdeke is, hogy a Haladás elinduljon a következő szezonban, ha nem így történik, sokkal több pénz kell a stadion üzemeltetéséhez.

A költségvetés módosításáról azt mondta, megoldották, hogy ne legyen bajban a karnevál, és betervezték az önkormányzati cégeknél a béremeléseket is. Azt kérte a cégvezetőktől, hogy elsősorban az alacsony bérű, fizikai dolgozók fizetését emeljék fel. Kijelentette, összességében biztosított a város működése.

Nemény szerint a jogi és társadalmi bizottság elnöki posztjára Ipkovich Györgynél nincs alkalmasabb, neki egyébként a karneválnál is lesznek feladatai. Hozzátette, a tagcserék után a Fidesznek még mindig jóval több bizottsági tagja van, mint az Éljen Szombathely-frakciónak.

Molnár most Koczka Tibor mellé állt

Molnár Miklós (Pro Savaria) Puskás Tivadar közgyűlést megnyitó mondataival kezdett. Puskás azt mondta hogy Molnár beperelte az önkormányzatot azért, hogy megkaphassa alpolgármesteri fizetését. Molnár most is kijelentette, hogy a polgármester csúsztatott, hiszen a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetben azt kérték, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül a szerintük törvénytelenül hozott munkaügyi döntéseket.

Molnár: Öt órán át a közgyűlés számára lényegtelen dolgokról beszéltek
Nagy Jácint

Megjegyezte, Puskás hasonló pert indított 2006-ban a mentőszolgálat ellen, és ő sem tudhatta előre, hogy a bíróság igazat ad-e neki. Ők sem tudják, a keresetet technikailag valóban az önkormányzat ellen nyújtották be, mert ha a polgármester ellen teszik, a bíróság azonnal visszadobja. Tárgyalás nélküli ítéletet kértek, az ügyet jogszerűségi kérdésnek tekintik.

A Haladás-ügyben Koczka Tibor polgármester mellé állt, a polgármester Koczkára akarta hárítani a felelősséget a helyzetért. Pedig a csapat vezetéséve soha nem Koczka tárgyalt, ez Illés Károly feladata volt, februárban például Illés volt az egyik előterjesztője a szurkolói tulajdonrész vásárlásnak, és az akkori előterjesztésben le is írták, hogy Illés tárgyalt a szurkolókkal.

Molnár szerint

a Haladás körüli történések a hátsó szférában zajlottak.

Az alpolgármester kijelentette, a módszer jellemzi Puskás tevékenységét, aki ha baj van, ahelyett, hogy a megoldást dolgozna, felelősöket keres. Puskás Tivadar kilenc éve protokoll polgármester, ami nem lenne baj, ha közben szakemberekkel venné körül magát - mondta.

Molnár kifejtette, a keddi közgyűlésen alig fél órát fordítottak az önkormányzati cégek beszámolóira, helyette öt órán át a közgyűlés számára lényegtelen dolgokról beszéltek. Azt is furcsállotta, hogy nemrég 12 órányi munka után a polgármester elhalasztotta a közgyűlés folytatását, most viszont éjjel háromig tárgyaltak, úgy tűnik, most nem volt fontos a 12 órás keret betartása.

Pedig éjjel egy és két óra körül már nem egyszerű jogilag és pénzügyileg megfelelő anyagokat összeállítani. Hozzátette, Puskás vezetési stílusa is órákkal hosszabbítja meg az ülést.

Molnár Miklós a végén bejelentette, hogy megalakult az egyetemmel történt egyeztetésre kijelölt munkacsoport, aminek tagja Koczka Tibor, Nemény András, Balassa Péter és ő. Az egyeztetést politikamentesen akarják lefolytatni, mert a felsőoktatás nem politikai kérdés. Az a céljuk, hogy több hallgatója legyen az egyetemnek, ami nem csak a SEK-nek lenne jó, hanem a városnak is.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra