Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elbűvölő szombathelyi lépcsőházak - a Király utca 7.

Sorozatunkban szombathelyi lépcsőházakba pillanthatnak be olvasóink. A panelt mellőzzük, a szépet, régit és érdekeset keressük.

Szombathely belvárosában járva meglepően sok érdekes, de lepusztult lépcsőházba botlik az ember. Sajnos több olyan is akad közöttük, melyek egykoron lenyűgözőek lehettek, de az évek nem múltak el nyomtalanul: apró "modernizálások" idővel elég jellegtelenné tették őket.

A Király utca 5-ben Megkapó szombathelyi lépcsőházak - Király utca 5. 2012. August 16. 17:25 már jártunk, most a 7. szám alatti lépcsőházba pillanthatnak be olvasóink. A bejáratnál vaskos ajtó áll, szépen megmunkált ráccsal, jobbra tőle az elmaradhatatlan, de ma már üzemképtelen régi kapucsengő.

Belvárosi lépcsőházak - Király utca 7.
Még mindig találkozni pár helyen a régi kapucsengőkkel
Garai Antal Atom

A bejárat mögött a kőkockákból álló burkolat láthatóan bírja még egy darabig a cipők sarkának koppanásait, ha kicsit hiányosan és lecsorbulva is. Beljebb egy modernebb biztonsági ajtó próbálja elriasztani az illetékteleneket. Helyenként még látni az apró stukkókat, díszítőelemeket, de leginkább már csak a korlát emlékeztet arra, hogy régen milyen volt itt a minőségi sztenderd.

Belvárosi lépcsőházak - Király utca 7.
Íves korlát és ajtódísz
Garai Antal Atom

A környék csendes, a lépcsőház tiszta, de olvasunk egy kiragasztott felhívást is, mely arra vonatkozik - ha kicsit körülményesen is -, hogy ne itt vizeljenek a tisztelt lakók és látogatók. Feljebb sétálva sem változik a benyomásunk az épületről: míves, apró részletek, "nagypolgári" bejárati ajtók, majd legfelső emelet, ahol viszont már új a korlát.

Belvárosi lépcsőházak - Király utca 7.
További képek a galériában
Garai Antal Atom

A fényesre kopott fakorlátba kapaszkodva sétálunk ki a hátsó ajtón a parkolóba. Azért az jó jel, hogy a szomszédok figyelnek a mozgásra, ketten is megkérdezték, hogy mit csinálunk a fényképezőgéppel, amikor akrobatamutatványokat mutattunk be a lépcsőkön, hogy megörökítsünk néhány itt ragadt apró részletet a múltból.

Ha úgy érzi, hogy az Ön lépcsőháza szebb, impozánsabb, esetleg több értéket hordoz a múltból, akkor ossza meg velünk a helyszínt a kontaktunk_KUKAC_nyugat_PONT_hu e-mail címen, s mi kilátogatunk fotósunkkal, hogy aztán bemutassuk ország-világ számára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megkapó szombathelyi lépcsőházak - Király utca 5.

Új sorozatunkban szombathelyi lépcsőházakba tekinthetnek be olvasóink. A panelt mellőzzük, a szépeket, régieket és érdekeseket egyaránt keressük.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra