Szoptatási tanácsok magyar anyáknak

A tápszerek drágulása miatt írt levelet egy anyuka, a válaszban kioktatta a minisztérium.

Egy magyar édesanya emlékezett még Novák Katalinra abból az időből, amikor popsitörlővel pucolta az ablakot a családvédelem nevében. Illetve hallja ma is a hangokat mindenünnen a család mindenek felett valóságáról (az apa férfi, az anya nő), hogy megvédik őket.

A Fidesz cakumpakk, csak a családokért él, éppen azért a magyar édesanya levelet intézett a kijelölt Sándor-palotához. Abbéli érdeklődését fejezte ki, nem úgy, ahogyan én prezentálom, de a lényeget és a felgondolásokat tekintve mégis, hogy mi az anyám valagáért kellett a legnépszerűbb babatápszerek állami támogatását csökkenteni.

Ezek így lassan a megfizethetetlen kategória, a kisded pedig csak nem ehet két pofára velős pacalt, ergo kell neki az a nyüves tápszer, amire rámegy közjószág édes szülőjének a gatyája is.

A családokért teljes szívvel dolgozó, úgyszólván értük élő Novák Sándor-palota azonban nem válaszolt a magyar édesanyának, mert épp teheneket adott át valahol Afrikában, azaz, magasabb szempontok vezették őtet. Így tovább passzolta a levelet benne a kérdéssel Pintér minisztériumának.

A belügyér már annyi mindenhez is ért, hogy ez meg se kottyan neki, így gondoskodott a válaszról, igaz, nem sk., de mégis.

Képen is fújhatta volna a magyar édesanyát egy kis könnygázzal, hogy kérdésekkel provokál, de megkönyörült rajta. Egy államtitkárhelyettes, ráadásul nőnemű lett megbízva azzal, hogy a magyar anya nyomorát gondozza.

Nem kerülgetjük a forró kását, hanem in medias res meséljük el, hogy a nőnemű államtitkár válaszában a szoptatás fontosságáról értekezett, hogy az milyen hasznos a közjószágnak, és csak pénzbe sem kerül.

No most, nem vagyok egy védőnő, akikkel most szórakozik a hatalom majdnem a tanárok módján, de annyit tapasztalatból tudok, van az úgy, hogy nem tud szoptatni a magyar anya.

Ennek több oka is lehet, a legközönségesebb, hogy nincs elég teje, vagy egyáltalán nincsen, de a nőnemű államtitkár helyettes a jelek szerint erről nem igazán hallott, illetve annyit igen, hogy anyatej vételezéséhez (meghatározott feltételek mellett) kapható támogatás, de, hogy melyek ezek a feltételek, arról egy rohadt szó nem esik.

Arról viszont igen, hogy vannak olyan tápszerek, amelyeknek állítólag nem ment fel az ára, de azt meg nem igazán szeretik a magyar anyák. Ezek szerint tápszerben is van farhát, nem ártana megjegyezni, a lényeg azonban egy, a magyar anya el lett hajtva a gondjával, mert megvédjük a gyermekeinket.

Pedig nem ártana megbecsülni a magyar anyákat (nem csak jelszavakban), mert elég különös a helyzet e téren is. Annyi van csak, hogy a védőnői hálózatot szétcseszték, mint már voltak ők emlegetve, szülni a hírek alapján általában munkaidőben lehet, este meg hétvégén nem, mert nincsen orvos, ahogyan, ha mégis megszületik az a gyerek, gyerekorvos is alig.

Mindebből kitetszik, nagy kaland és nagy kihívás szülővé válni Neriában, mindemelett nem akarnám ezt túlragozni, csak azért hoztam elő, mert példa ez is arra, hogy a szavakon kívül itt semmi nem történik az anyákért és a gyerekekért.

Ha tápszert akarsz, kioktatnak a szoptatásról, ugyanakkor az az elborzasztó, hogy ez az általános minta. Generálják a problémákat, de egyet sem oldanak meg, köznyelven ezt úgy mondják a kocsmában, hogy amihez hozzányúlnak, az szarrá válik a kezükben, és a nagy egészet nézve az országhoz is hozzányúltak, de még mennyire, de nem ismétlem meg a végeredményt.

Mindezt tudjuk, ám mindemellett kínjainkat az is gyarapítja, mint a hivatkozott magyar anyáét, hogy emellett még ki is vagyunk oktatva. Úgy nagy általánosságban mindenről és mindenkitől, akit a hatalom szele egy kicsit is megcsapott.

Viszont nem értik, miért nem szülnek a magyarok, miért fogyunk el. Nem értik, mitől bazi nagy az infláció, hogy miért kap ki a Fradijuk, rohadnak le a vonatok, miért nem működik az egészségügy, mi a baja a tanároknak, föl nem foghatják, miért nem küld pénzt Brüsszel, egyáltalán, hogyan ment tönkre az ország, de legalább kormányozni tudnak.

Vagy pediglen nem. De duma, az van. Annyi duma van a lapjaikban a rádióikban és a tévéikben, az óriásplakátokon, a Facebookon meg az anyám valagán is, hogy a jelek szerint nem csak mi szédülünk bele, hanem ők is. Szoptatási tanácsok, cseszmeg, az eszem megáll.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény