Teljes a kavarodás a színházak között abban, kell-e védettségi igazolványt kérniük - Frissítve

A Weöres Sándor Színházban egyelőre nem kérnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tett pontot az ügy végére.

Itt a színházi évad, nyakunkon az előadások és indulnánk színházba, de a járvány miatt nem tudjuk, hogyan. Próbálunk segíteni.

Péntek este a Színház.online írt arról, hogy "Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptember 2-i jogszabálytisztázó tájékoztatása és a Főpolgármesteri Hivatal állásfoglalása alapján a színházlátogatás védettségi igazolványhoz kötött. A nézőtéren maszk használata jelenleg nem kötelező".

A kormány nyáron könnyítette a szabályozást, a kormányközeli Magyar Teátrum Társaság július elején üdvözölte is a lépést. Úgy tudjuk viszont, hogy Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára szeptember 2-án úgy beszélt a védettségi igazolvány szükségességéről a színházak igazgatóinak, mint amire eddig is szükség lett volna.

A korábban bevezetett jogszabály nem változott, viszont az értelmezése igen:

“484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 6. § (2a) *  A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.(2b) *  A sportrendezvény, illetve a kulturális esemény szervezője, valamint a sportrendezvény, illetve a kulturális esemény helyszínének üzemeltetője vagy vezetője, illetve a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a nézőnek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja.”

Weöres Sándor Színház épület
Kiss Tamás

Ugyanakkor a különböző színházak között is kavarodás alakult ki.

A Vígszínház pénteki közleményében szintén azt írja, hogy előadásaikat csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. Ez a döntés sokakat meglepett, a kormány 5,5 millió beoltottnál ugyanis sok korlátozáson enyhített, és úgy döntöttek, hogy „védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra” .

A mostani hírek után is több színház arról írt péntek este, hogy továbbra sem kötelező a védettségi igazolvány.

A WSSz-ben a könnyítések után is szükség volt a védettségi igazolványra, a maszk használatát viszont nem tették kötelezővé. Ezt tapasztalatból tudjuk, de írásos nyomát is találtuk a szabályoknak. A könnyítések bevezetésekor a WSSz a vidékiszinhazak.hu portálnak nyilatkozták ezt:

„A jogszabály színházunkat a védettségi igazolvány és adott esetben a kapcsolódó fényképes személyazonosító igazolvány ellenőrzésére kötelezi, ez alól nem tehetünk kivételt. Az eddigi tapasztalatok alapján nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy a jogszabály szerint a védettségi igazolvány kizárólag azzal a hatósági igazolvánnyal együtt érvényes, amelynek sorszáma a védettségi igazolványon szerepel. Ez lehet a személyi igazolvány vagy az útlevél. A kellemetlen helyzetek elkerülése végett kérjük önöket, hogy induláskor ellenőrizzék okmányaikat, hogy azok a színházba lépéskor rendelkezésre álljanak.”


Időközben megtudtuk, hogy ez a nagy szigor a nyár folyamán megszűnt, de a negyedik hullám közeledtével a színház fontólra veszi, hogy újra védettségi igazolványhoz köti az intézmény látogatását.

Délutánra újabb csavar történt az ügyben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tett pontot az ügy végére. Mint írják:

„A kulturális terület védettségi szabályozását a 484/2020 Kormányrendelet tartalmazza, amely részletesen leírja a védettségi igazolvánnyal látogatható rendezvények körét. A jelenlegi szabályozás, amennyiben a kulturális eseményt az e művészet céljára rendelt helyszínen tartják meg, előre megváltott jeggyel ülőhelyre szól, valamint a néző az előadás időtartama alatt az ülőhelyén tartózkodik, az adott kulturális eseményt kiveszi a rendezvény fogalma alól. Így ezen feltételek teljesülése esetén nem kötelező a védettség igazolása, bárki szabadon látogathatja a színházi, mozi, cirkuszi, zenei és táncművészeti előadásokat.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19