Áprilisban teljesen lebontanak egy hidat Szombathelyen

Emiatt több helyen változik a buszközlekedés és a forgalmi rend, a gyalogosoknak viszont nem kell nagyot kerülni.

Október végéig elkészül a Szent István király utcai híd teljes felújítása Szombathelyen – jelentette be csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón Nemény András polgármester, Tóth Kálmán, a városrész önkormányzati képviselője, Tóth Gergely, a Blaguss Agora Hungary Kft. térségi vezetője, valamint Széll László, a kivitelező Szkendo Kft. képviselője.

Az eseményen Nemény András elmondta, kértek állami támogatást Nekiállnak a zanati „Füvészkert” utcának, viszont egyelőre nem lesz hídfelújítás a Szent István utcában 2022. July 12. 14:52 a hídra, ez azonban kevésnek bizonyult, így az önkormányzat 207 millió forintot 200 millióval lesz drágább a balesetveszélyes szombathelyi híd felújítása 2022. December 07. 07:15 tett hozzá a felújításhoz. Ami egyébként olyannyira teljeskörű lesz, hogy

egy teljesen új hidat építenek.

Szent István Király utcai híd
Jelenlegi formájában életveszélyes a híd
Mészáros D. Zsolt

Ezután Tóth Kálmán elmondta, a lezárás miatt más útvonalakon közlekedhetnek majd az autósok és a gyalogosok is. Az elhangzottak szerint:

 • a gyalogosoknak közvetlenül a lebontott híd mellett kialakítanak egy ideiglenes átkelőt
 • az autósok ideiglenesen a Határőr utcai mentesítőutat Tavasszal lezárnak egy szombathelyi hidat 2023. February 16. 15:41 használhatják, ennek végén azonban balesetveszély miatt csak a jobbra kanyarodás engedélyezett
 • a buszközlekedés a Sándor László utcán keresztül történik majd
 • Utóbbi két megoldásra egyébként 5-5 millió forintot csoportosítottak át.

  Jelentősen változik a buszközlekedés is

  A sajtótájékoztatón Tóth Gergely elmondta, hogy a felújítás időtartamára hogyan változik a buszközlekedés. Munkanapokon csúcsidőben az 1U, 12, 21, 21A járatok rövidített útvonalon közlekednek:

 • 1U: Vasútállomás – Rumi út – Sport tér
 • 12: Herény, Béke tér – Vasútállomás – Károly Róbert utca – Sport tér
 • 21: Herény, Béke tér – Vasútállomás – Károly Róbert utca – Sport tér
 • 21A: Vasútállomás – Hunyadi János út – Sport tér
 • A Sport tér és Szentkirály, autóbusz-váróterem megállóhelyek között ideiglenes járat közlekedik majd Szentkirályi járat jelzéssel (Bogát, bejárati út, Bogát, szociális otthon, Bogáti út 10. megállóhelyek érintésével). A Szentkirályi járat a Sport téren minden, fentebb már felsorolt járathoz csatlakozást biztosít mindkét irányban, néhány perces átszállási idővel.

  Szent István Király utcai híd
  Nem lehet felújítani, teljesen le kell bontani a hidat
  Mészáros D. Zsolt

  Csúcsidőn kívül és hétvégén az 1U, 12, 21, 21A jelzésű autóbuszok Herény, Béke tér, illetve vasútállomás és Bogát, szociális otthon végállomások között közlekednek. A járatok a Bogáti út 10. és a Szentkirály, autóbusz-váróterem megállóhelyeket nem érintik, más megállóhelyeken az indulási időpontok változatlanok.

  Az 1U, 12, 21 és 21A járatok megállnak az Erdősi Sylvester János utca és a Falukert utca kereszteződésében kijelölt ideiglenes megállóhelyen, innen gyalogosan könnyen elérhető a szentkirályi városrész.

  A Blaguss új menetrendje április 1-jétől, a hídlezárást követően lép érvénybe.

  Három híd van még, ami életveszélyes

  Az esemény végén újságírói kérdésre Tóth Kálmán elmondta, a Szent István király utcain kívül négy olyan híd van még a városban, amit azonnal fel kellene újítani. Ezek között szerepel a Bartók Béla körúti híd, melyet a képviselő szerint egyben kezelnek a Jégpince utcai körforgalom és a Bartók Béla körút felújításával. Tóth Kálmán szerint annak projektokai vannak, hogy a három tételt külön valósítják majd meg.

  Szent István Király utcai híd
  A négy legrosszabb állapotú híd között volt a Szent István király utcai
  Mészáros D. Zsolt

  Szerepel még a listán az oladi és a Markusovsky utcai híd, ám ezek 250-300 millió forintos tételnek számítanak, a jelenlegi gazdasági helyzetben viszont ezek az árak napról napra emelkedhetnek.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet