Nekiállnak a zanati „Füvészkert” utcának, viszont egyelőre nem lesz hídfelújítás a Szent István utcában

Szombathely nem vár a Hende Csaba által beígért pénzekre – hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón.

Nem várnak tovább Hende Csaba és kormány pénzére, 34 millió forintot csoportosított át a város a rossz állapotban lévő, zanati „Füvészkert” utcáira – jelentette be egy keddi sajtótájékoztatón Nemény András szombathelyi polgármester, Putz Attila a városrész önkormányzati képviselő és Hazafi László a zanati úttársaság elnöke.

útfelújítás Zanaton
Putz Attila, a városrész képviselője
Mészáros D. Zsolt

Putz Attila előbb felelevenítette, hogy a csapadékvíz-elvezetéssel és az utakkal már két évtizede nagy problémája van a lakóparkban élőknek. Elmondta, 2019-ben, az önkormányzati képviselői programjában mindkét probléma megoldása szerepelt, ebből eddig úgy néz ki, hogy sikerül megoldani a csapadékvíz-elvezetés kérdését, és most talán az utak kérdésére is pontot lehet tenni.

Az érintett utcák – az Áfonya, Eper, Fenyő és Korpás – kátyúzását évekig az itteniek végezték ahelyett a nagyjából 50 tulajdonos helyett, akiké az út és akik nem laknak ott Szinte járhatatlanok a zanati „Fűvészkert” utcái, mert a tulajdonosok nem tudnak megegyezni, hogy ki mennyit fizessen 2021. November 18. 07:30 . A probléma egy idő után már tarthatatlan volt, ezért alakították meg az úttársaságot, ami árajánlatokat gyűjtött. Ezután az a megállapodás született, hogy az önkormányzat 30 millió forinttal segíti a nagyjából 60 millióra becsült munkát, a lakók pedig ezeknek a költségeknek a másik felét állják. Ezután a képviselő elmondta, örültek annak, hogy Szombathely országgyűlési képviselője, Hende Csaba bejelentette, átvállalják az önköltséget az ott élőktől, így nem kell önerőt beletennie a lakóknak az útfelújításba.

A probléma ezzel mindössze az, hangzott el, hogy a tavaszra beígért 30 millió mindeddig nem érkezett meg az önkormányzat számlájára, ehelyett ad most további 34 millió forinttal a város.

útfelújítás Zanaton
Az utak rossz állapotban vannak
Mészáros D. Zsolt

Hazafi László, a zanati úttársaság elnöke elmondta, a kátyúzások egy ideig közös erővel készültek, 5-6 év után azonban látszódott, egyre nagyobb a gond, jelenleg már az út kopó rétege is elkezdett fogyni, így ha nem lépnek sürgősen (maximum idén nyár végéig), akkor szétcsúszik az út szerkezete. Elmondta ő is, örültek Hende Csaba felajánlásának, de mivel a pénz nem érkezett meg, kérték a polgármestert, hogy állja a város a másik 30 millió forintot.

A rendelkezésre álló összegből úgy újulnak meg az érintett utcák, hogy bedarálják a jelenlegi aszfaltot, ehhez hozzáadnak kötőanyagokat, amiből egy 25-30 cm-es alap készül, ami a betonnal azonos minőségű. Ezután egy kétrétegű fedőréteg kerül az aszfaltra, ami kb. 20-30 évig tartósnak ígérkezik. Ezen felül mindent szintbe hoznak és megcsinálják a csatornákat is.

útfelújítás Zanaton
Nemény András a helyszínen jelentette be, hogy megvalósulhat az útfelújítás
Mészáros D. Zsolt

Ezután Nemény András polgármester tért ki arra, hogy a Hende Csaba által beígért pénz folyósítása mindeddig nem valósult meg, mert az országgyűlési képviselő ezeket több másik projekthez – példaként a volt városi strand helyén épülő parkolót Épülhetnek parkolók a szombathelyi kórházzal szemben, ha az állam is úgy akarja 2022. May 16. 18:48 hozta fel – kötötte, ahol a mai napig nem született semmiféle kormányzati döntés. Éppen ezért döntött a polgármester saját hatáskörében úgy, hogy nem várja meg az alapanyagárak és a július végi érvényes árajánlat lejáratát, és 34 millió forintot átcsoportosít a felújításra. Persze ez nem azt jelenti, hogy a beígért pénzről a város lemond, de ha ez esetleg valamilyen véletlen folytán mégsem érkezne meg, azt még éppen elbírja a költségvetés.

„Elnapolhatnak” közbeszerzéseket

Nemény András elmondta továbbá, nemrég ő is részt vett a Megyei Jogú Városok Szövetségének egyik ülésén, ahol 3 miniszter is jelen volt, köztük Lázár János, aki a polgármester szerint azt mondta, az energiaárak emelkedése miatt több, már odaítélt közbeszerzést le fognak fújni, a polgármester szerint pedig ezért újak nem is nagyon fognak indulni.

Példaként említette a szintén Hende Csaba által beígért szombathelyi északkeleti elkerülőt Valami elindult: megvolt az első kapavágás az új szombathelyi elkerülőnél 2021. November 26. 16:05 , ami szerinte márcsak azért sem fog megvalósulni, mert a képviselő tavaszra ígérte a munkák kezdetét, de részen eddig még egy kapavágás sem történt.

útfelújítás Zanaton
További képekért kattintson
Mészáros D. Zsolt

A polgármester szóba hozta még a volt városi strandot is, ahol a vállalkozó keze augusztus 31-ig meg van kötve. A tervek és az árajánlatok eljutottak Hende Csabához és a miniszterhez, akik azt mondták, meghozzák a kormányhatározatot. Ugyanakkor – tette hozzá a polgármester - ez mindeddig nem történt meg, a város pedig nem fog tudni kifizetni ennyi pénzt, neki pedig kétségei vannak afelől, hogy ez a 430 millió forint meglesz valamikor is.

Jut más utakra is

Lapunk kérdésére a polgármester elárulta, a korábban a Belügyminisztérium által támogatott A Paragvári, a Nádasdy és a Magyar László utcákkal akarja kezdeni a felújításokat a szombathelyi városvezetés 2021. July 21. 15:03 utak esetében lezárult a közbeszerzés, a Magyar László utca és a Paragvári út közeli felújítását konkrétan is említette a városvezető.

A Szent István utcai híd Le kell zárni a Szent István király utcai híd egyik sávját Szombathelyen, mert balesetveszélyes 2021. July 12. 15:31 esetében más a helyzet. Ott a kiíráshoz képest jelentős többletköltség merült fel, amire nincs forrása a városnak, így új közbeszerzést írnak ki.

Ami pedig a zanati kerékpárutat illeti, a közgyűlés hétfői, rendkívüli ülésén dönt arról, hogy állja-e a város a többletköltségeket.

A projektek kapcsán Nemény András még elmondta, ahol a közbeszerzés lezárult, ott meg is kötötték a szerződéseket, nehogy azok is érintettjei legyenek a jelenlegi kormányzati elvonásoknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet