Tényleg ez lenne Szombathely utolsó közkútja?

Spoiler: NEM. De ha már itt járunk, megnéztük, hol vannak olyan kutak a városban, ahonnan jön víz.

Érdekes bejegyzésre bukkant szerkesztőségünk Szülővárosom Szombathely nevezetű zárt Facebook-csoportban. A poszt szerint mostanra már csak egyetlen működő közkút maradt a városban. Erre a hírre fel is kaptuk a fejünket, és utánajártunk, tényleg így van-e.

Nos, kiderült: egyáltalán nem.

Érdeklődtünk a Vasivíz Zrt. - nél az egyébként a Szent István Parkban álló kútról. A cég közölte: hozzájuk csak a kék színű, karral működő, ivóvizet tartalmazó források tartoznak, amelyből egyébként több is található a városban.

A Szent István parkban már csak csodálni lehet a kutat
Nyugat.hu

Így aztán tovább kutakodtunk, ami aztán nem várt eredménnyel zárult: kiderült, hogy a kút még csak nem is közkút, mivel nem lehet belőle vizet engedni. Egyszerűen nem üzemel. A Városháza tájékoztatása szerint az említett díszkút felújítását tavaly végezték el, és állították vissza korábbi formájába. Igaz, víz nem folyik már belőle, de esztétikailag szép lett.

Addig jár a korsó a kútra…

Egyébként több ilyen nem működő kútra is bukkantunk, például az újperinti városrészen. Ezek annyiban különböznek a Vasivíz által üzemeltetettektől, hogy pumpálni kell őket, hogy jöjjön belőlük a víz, illetve ha ezt megtesszük, akkor sem jön belőlük semmi, mert nincs bennük víz.

Újperinten sincs már víz a kútban
Nyugat.hu
Így aztán a szombathelyiek korsója ezekhez a kutakhoz biztosan nem járhat, de – ahogy azt fentebb már említettük – a működő közkutakról, forrásokról, ivókutakról ide kattintva, egy térkép segítségével tájékozódhatunk, merre van lehetőségünk vizet inni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek