Tényleg, mennyit keresnek most a csehek?

Amikor rendszerváltás volt, Magyarország előrébb tartott. És most?

Az utóbbi időben lapunk többször foglalkozott Egy újabb európai statisztika, amely azt mutatja, leszakadóban vagyunk a visegrádiaktól 2022. July 13. 15:27 azzal, hogy Magyarország hogyan teljesít gazdaságilag a térség más országaihoz képest.

Ebbe a sorba illeszkedik az MTI hétfői híre.

Ezek szerint tavaly az utolsó negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 7,9 százalékkal 43 412 koronára (716 298 forint) emelkedtek a havi átlagbérek Csehországban. A 15,7 százalékos infláció miatt azonban reálértékük 6,7 százalékkal csökkent - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hétfőn Prágában.

A CSÚ rámutatott: az átlagbérek reálértékének csökkenése már öt hónapja folyamatosan tart. Pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint ez a tendencia az idén is folytatódni fog, bár a csökkenés mértéke a mérséklődő infláció következtében alacsonyabb lesz.

A cseh munkavállalók 80 százalékának a havi fizetése 18 666 (307 989 forint) és 70 514 korona (1 163 481 forint) között mozgott.

A havi keresetek tavaly minden negyedévben nőttek: az elsőben 7,3 százalékkal, a másodikban 4,4 százalékkal a harmadikban pedig 6,2 százalékkal. Az inflációt figyelembe véve a reálkeresetek az első negyedévben 3,5 százalékkal, a másodikban 9,8 százalékkal a harmadikban pedig 9,7 százalékkal csökkentek. Az egész tavalyi évet figyelembe véve az átlagbérek 40 353 koronára emelkedtek, ami éves összehasonlításban 6,5 százalékos növekedés. A fogyasztói árak tavaly azonban 15,1 százalékkal emelkedtek, így a bérek reálértéke 7,5 százalékkal alacsonyabb volt.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság