Tényleg, mennyit keresnek most a csehek?

Amikor rendszerváltás volt, Magyarország előrébb tartott. És most?

Az utóbbi időben lapunk többször foglalkozott Egy újabb európai statisztika, amely azt mutatja, leszakadóban vagyunk a visegrádiaktól 2022. July 13. 15:27 azzal, hogy Magyarország hogyan teljesít gazdaságilag a térség más országaihoz képest.

Ebbe a sorba illeszkedik az MTI hétfői híre.

Ezek szerint tavaly az utolsó negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 7,9 százalékkal 43 412 koronára (716 298 forint) emelkedtek a havi átlagbérek Csehországban . A 15,7 százalékos infláció miatt azonban reálértékük 6,7 százalékkal csökkent - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) hétfőn Prágában.

A CSÚ rámutatott: az átlagbérek reálértékének csökkenése már öt hónapja folyamatosan tart. Pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint ez a tendencia az idén is folytatódni fog, bár a csökkenés mértéke a mérséklődő infláció következtében alacsonyabb lesz.

A cseh munkavállalók 80 százalékának a havi fizetése 18 666 (307 989 forint) és 70 514 korona (1 163 481 forint) között mozgott.

A havi keresetek tavaly minden negyedévben nőttek: az elsőben 7,3 százalékkal, a másodikban 4,4 százalékkal a harmadikban pedig 6,2 százalékkal. Az inflációt figyelembe véve a reálkeresetek az első negyedévben 3,5 százalékkal, a másodikban 9,8 százalékkal a harmadikban pedig 9,7 százalékkal csökkentek. Az egész tavalyi évet figyelembe véve az átlagbérek 40 353 koronára emelkedtek, ami éves összehasonlításban 6,5 százalékos növekedés. A fogyasztói árak tavaly azonban 15,1 százalékkal emelkedtek, így a bérek reálértéke 7,5 százalékkal alacsonyabb volt.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság