Egy újabb európai statisztika, amely azt mutatja, leszakadóban vagyunk a visegrádiaktól

Sovány öröm, hogy legalább ebben verjük Romániát.

Egy egészségesen működő országban nem lennének túlságosan izgalmasak az Eurostat számai, merthogy vannak pontos és megbízható belső statisztikák, mi több, olyan kormányzati tájékoztatás, amik alapján el lehet dönteni, hogy egy ország valóban a legjobban teljesít-e a föld kerekén, hozzá képest mindenki ostoba lúzer, vagy ne adjisten vannak olyan területek, amiken lehetne még javítani.

Magyarország nem tartozik az egészségesen működő országok közé, egyre furcsább kanyarokkal halad valami ismeretlen cél felé, és ha nem akarjuk véglegesen elveszíteni szemünk elől a valóságot, akkor nem árt viszonyítási pontokat keresni.

Ilyen stabil pont mondjuk az, ha átlépjük a határt és megnézzük, mi van odébb Strasbourg az a város, ami megmutatja, milyen lehetne Európa, ha akarnánk 2022. June 26. 13:55 , és ehhez viszonyítjuk a hazai fejleményeket, de jobb híján a fent említett uniós statisztikák is megteszik.

Ezek néha arról beszélnek, hogy Magyarország kapaszkodik felfelé a tyúklétrán Már két nyugati országot is megelőz Magyarország a vásárlóerős GDP alapján 2022. March 30. 11:49 , de leginkább az olvasható ki belőlük, hogy még a kelet európai országokon belül is csúszunk vissza Kijöttek az új számok - Olyan jól sikerült a Brüsszel elleni harc, hogy a jólétben az EU aljára küzdöttük magunkat 2022. June 21. 14:10 .

Az Európai Bizottság statisztikai hivatala a közelmúltban tette közzé azt a térképet , amely ez európai országok úgynevezett felhasználható jövedelemszintjét mutatja.

ec.europa.eu/eurostat

Ez annyiban más, mint a jövedelem, hogy minden bevételt beleszámol, a munkajövedelemtől kedve a befektetésen át a szociális segélyekig, de levonja belőle az adókat, majd ezt osztja le háztartásonként és személyenként, súlyozva az életkorral. (A módszertan itt érhető el.)

Nos, e mutató alapján újfent az jön ki, az egykori éllovas Magyarországnak 2020-ra sikerült leküzdenie magát az uniós rangsor aljára 9699 euróval.

A másik három Visegrádi ország e mérőszám alapján is előttünk jár már (Lengyelország 13 350, Csehország 14 151, Szlovákia 10 076), és még ennél is jobban is elhúztak a Balti országok.

Sovány vigasz, hogy még előrébb járunk, mint Románia (7724) és Bulgária (8647).

A három leggazdagabb európai ország között kettő is van, ami nem tagja az uniónak (Norvégia és Svájc). A legszegényebb egyébként Albánia, ahol az így mért jövedelem körülbelül fele a magyarországinak. Úgyhogy semmi nincs még veszve.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság