Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Italozást maximum egy másik italozásért mondok le" - interjú Tibi atyával

Bekukkantottunk a virtuális parókiára, hogy váltsunk néhány szót Máriakálnok plébánosával. A Facebook fiktív papja őszintén vall magáról.

Nemhogy súrolja a jó ízlés határát, hanem folyamatosan lábbal tiporja, ugyanakkor kár lenne titkolni, hogy roppant szórakoztató és netes körökben úgy terjed, mint egy jó influenzajárvány télvíz idején. Ő Tibi atya, egy fiktív személy, aki naponta posztol a Facebookra , hogy poénjaival sokkoljon.

Tibi atya
Tibi atya
web

Egyre nagyobb a Facebook-nyáj atyám, miközben ezeket a sorokat írom, több mint 89 ezren követik már. Sok idő van a toborzás mögött?

Annyi biztos, hogy az elején jó pár ismerősömet meg kellett győzni a faluban, hogy tetszikeljék az oldalamat, hogy így gyarapodjék virtuális nyájam. Ezzel csak az volt a probléma, hogy abban a közösségben, melybe tartozom, kevés embernek van egyáltalán még számítógépe is. Szerencsére megtették a szükséges lépéseket, csakúgy, mint a ministránsaim, és így egyre többen terjesztik az igémet napról-napra. Olyan ez, mint a cefre: minél több, annál jobb, de azért számít a minőség is.

A nagy népszerűségnek vannak olykor árnyoldalai is. Találkozott már olyannal aki vissza próbált élni a nevével?

Próbálnak páran a nyomomba lépni, esetleg elém vágni is, mind a papi tevékenységemben, mind az italozásomban, de nem véletlenül lóg a portrém a Tátikában a pult felett. Az a hét liter bor nem itta meg egyedül magát. A papi munkámat pedig a limbóval tudnám jellemezni: olyan mélyre süllyedtem, hogy kevesen tudnak utánozni.

Tibi atya
Atyánk fénykorában
web

Ön az ige hirdetésére használja a világhálót, de sokan beszélnek az internet mocskáról. Sikerült elkerülnie?

Nehéz megfelelnem az elvárásoknak. Sokaknak szemet szúr, hogy újító módon viselkedek, például olykor obszcén kifejezésekkel nyomatékosítom igéimet. A pedofíliáról és az italozásról nem mondható el ez, azoknak évezredes hagyománya van a szakmában. Nem gondolom magam különlegesnek, élvezem az életet, már amennyire a tízparancsolat követése ezt megengedi. Aki pedig ebben bárminemű hibát lát, annak önmagával van problémája, és nem velem.

Oldalán olvastam, hogy már celebek is csatlakoztak a nyájhoz. Legutóbb Andro jelezte, hogy a Tátika borozóban szívesen húzná a talpalávalót a kisfröccshöz. Összejött a nagy találkozás?

Igen, több hetes tárgyalás után sikerült a fiatalembert meggyőzni, hogy klimpírozza nálunk is a szintetizátorát. Jófajta nótákat játszik, még a hányáshoz is több kedvem van mellette. A munkadíjjal is meg van elégedve, alkalmanként két liter fröccsöt kap. Kevésnek tűnhet ez a fizetség, ahhoz képest, hogy egy ilyen elismert vándormuzsikus mennyi gázsit kap bármilyen nevesebb klubban, azonban a hely szelleme megköveteli az árak alacsonyan tartását.

Tibi atya
Egy poén a sok közül
web

Elég interaktívnak tűnik. Facebookozik, társadalmi kapcsolatokat épít a helyi kiskocsmákban, és gondolom, minden teendőt ellát, amit egy papnak egyébként is kell. Volt olyan felkérés amit éppen a szoros időbeosztás miatt kellett visszautasítania?

Valóban volt, sajnos egyszer le kellett mondanom a Lakatos família keresztelőjét, mert éppen a Törpapa borozóban vártam, hogy elkészüljön az új bor. Szerencsére nem sértődtek meg, náluk úgy is kilenchavonta van gyerekáldás. Lehet innen származik a mondás, hogy a cigányok olyanok, mint a nyulak. Ha ketrecbe zárod őket, hamar bebüdösödnek. Azt viszont mindenképpen tudni kell rólam, hogy italozást maximum egy másik italozásért mondok le. Attól függ, melyik van ingyen. Ha mindkettő, akkor alkoholfok alapján mérlegelem a döntésemet.

És végül egy aktuális kérdés. Épp, hogy túl vagyunk a pápaválasztáson. Szóba sem került a neve? Hiszen csak az internetes táborából kiindulva lett volna támogatottsága.

Szerettem volna eljutni a Vatikánba, egyik este el is határoztam, hogy tiszteletemet teszem az Örök Városban, azonban sajnos elittam a buszjegy árát.

A ministránsok

Tibi atyának, mint minden rendes papnak vannak segítői. A Facebook profiljának szerkesztésében segédkező usereket is sikerült elérni.

Mióta használja atyánk a Facebookot?

2012. december 22-én segítettünk az Atyának először bekapcsolni a számítógépet, és miután gyorsan megmutattuk neki, hogyan tud netes pornót nézni, beregisztráltattuk a Facebookra, hadd élje ki magát. Úgy néz ki, elég jó döntés volt, hiszen sikeresnek mondható internetes körökben az öreg, így már nem csak mi röhögjük szét magunkat rajta.

Miként pattant ki az isteni szikra, hogy kellene egy ilyen figura a webre?

Úgy gondoltuk szükséges a sok nyálas idézetes-demotiválós oldal és körbekeringő kép között már egy olyan figura is, aki tényleg humoros, és nem csak külföldi oldalakról származó poénok magyarosítása. Hiszen vannak olyan hazánkra jellemző dolgok, amit nem találunk meg sehol máshol a világban. Például ennyi alkoholizmus kevés helyen párosul ilyen szörnyű gazdasággal.

Érzékelitek, hogy egyre inkább nő Tibi atya hírneve? Mennyi reakciót kaptok?

Ha beírod a keresőbe Tibi atya nevét, már nem a Facebook-profilja az egyedüli találat, hanem akad ott bőven. Ezzel persze az a baj, hogy sokan lopják az Atya bölcsességeit, sokszor természetesen forrásmegjelölés nélkül. Üzeneteket is szoktunk olvasgatni, kapunk hideget-meleget, szerencsére többségben vannak a buzdító hangvételűek.

Tibi atya
És egy másik
web

Sokan próbálják kideríteni, hogy ki is van a profil mögött?

Ezt nem mondanám, sok embernek érdektelen, hogy ki hozza létre a poénokat, amíg tud nevetni rajtuk. Egy jó film megnézése után sem akarja egyből megtudakolni az ember, hogy ki írta a forgatókönyvét, csak élvezi.

Miért pont Máriakálnok?

Miért ne? Lehetett volna más falu is, szerencsére ennek még a neve is köthető a valláshoz, így még jobban elérhetjük a megcélzott társadalomkritizáló hatást.

Hol sikerült ezt a jól sikerült avatar fotót begyűjteni Tibi atyáról?

Kellett egy hiteles arc, aki ténylegesen pap. Rákerestünk tehát az interneten, és az egyik első találatot használtuk fel, és láss csodát, később derült ki, hogy egy szexuális vádak miatt elítélt amerikai fickóra bukkantunk. Még szerencse, hogy nincsenek pedofil papok.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű