461 éve, Sárváron halt meg Magyarország talán legelső riportere

Tinódi Lantos Sebestyén igaz énekeket írt, nem cikkeket, de az eredmény ugyanaz: az ő tudósításán keresztül ismerték meg az emberek a végvári vitézek hőstetteit.

Tinódi Lantos Sebestyén költészetében kevésbé a lírai elemeket, inkább az 1541-1552-es évtized magyarországi hadi eseményeinek krónikáját szokták értékelni. 1541-ben Szigetvárott volt lantos deák, de Török Bálint fogságba esése után Istvánffy Miklós, majd Werbőczy Imre tolnai főispán udvarában tartózkodott. Az 1545-ös Nagyszombati országgyűlés idején mutatta be Az szalkai mezőn való viadalról című versét. Szulimán császárnak Kaszul basával való viadaljáról szóló éneket már Nádasdy Tamás országbíró udvarában, Sárváron írta.

Nádasdy Tamás és Tinódi Lantos Sebestyén
Wikipédia

1548-ban Kassán vásárolt házat. Itt készült Eger várának históriájáról szóló négy részes énekciklus, amelyet az ostromban résztvevő vitézek elbeszéléseiből konstruált. A művet Bécsbe küldte Ferdinánd királynak, akihez Nádasdy Tamás és Oláh Miklós egri érsek is támogatásával nemességért folyamodott. A címeradományt a 1553-ban a „históriáknak magyar nyelven való ékes foglalásáért" meg is kapta.

Tinódi egyetlen nyomtatásban fennmaradt kiadványa, a híressé vált Cronica 1554-ben Kolozsvárott Hofgreff György sajtóján készült. Ebben „ars poetica”-ját így fogalmazta meg:

gondolám, hogy az munkám a hadakozó, bajvívó, … és várban szorult magyar vitézöknek lenne tanúság, hogy az pogán ellenségnek mimódon ellene állhassanak

. Ez az első épségben fönnmaradt magyarországi kottás könyv.

Az 1556. január 30-án Sárvárott elhunyt szerző igazi jelentőségét az adja, hogy 23 magyar nyelven közreadott éneke a későbbi századokban kimutathatóan befolyásolta a népzene alakulását, dallamai nemcsak a korabeli himnuszkönyvekben de még a 19. századi énekeskönyvekben is megjelentek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző