Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Titokzatos biciklisávot festettek a szombathelyi Sugár út közepére

A közlekedők nem nagyon tudnak mit kezdeni a helyzettel.

Kedden délelőtt szerkesztőségünk sorban kapta a leveleket és telefonokat, amelyek szerint a szombathelyi Sugár úton az úttest közepére sárga bicikliút jelzéseket festettek.

A járdán, úttesten, sárga festékkel kialakított „gazdaságos” kerékpárút nem újdonság Szombathelyen, de ez a megoldás mégiscsak meglepetésnek számít.

Kerékpáros burkolati jel a Sugár úton
Ennek valószínűleg nem örülnek az autósok
Mészáros D. Zsolt

Mire fotósunk kiért a helyszínre ért, a felfestés már az Írottkő utcáig ért.

A megváltozott útburkolati jelekkel és az ebből kialakuló közlekedési szituációkkal egyelőre nehezen tudnak mit kezdeni az autósok és a kerékpárosok.

"Látom, hogy nemcsak én nem értem, hogy mi ez"

- fogalmazott egy biciklis néni a helyszínen.

Kérdéseinket elküldtük a városházának, ahonnan későbbre ígértek választ.

Kerékpáros burkolati jel a Sugár úton
Így megy ez ...
Mészáros D. Zsolt

Az viszont biztos, hogy a kerékpárutak kialakításáról szóló egymilliárdos pályázat Most már talán tényleg elkezdik építeni a szombathelyi kerékpárutakat 2020. July 14. 14:15 egyik érintettje a Sugár utca, ahol – ahogy egy korábbi sajtóanyagban találtuk– „forgalomtechnikai beavatkozással megvalósuló” kerékpáros nyomvonal létesül, és amit a fejlesztési lista Most már talán tényleg elkezdik építeni a szombathelyi kerékpárutakat 2020. July 14. 14:15 5. pontjába van beépítve.

Kerékpáros burkolati jel a Sugár úton
Egyelőre mindenki barátkozik helyzettel
Mészáros D. Zsolt

Gyaníthatóan ugyanarról van szó, amiről egy négy évvel korábbi dokumentum is beszél.

A 2017 -es keltezésű, 120 oldalas Szombathely Megyei Jogú Város Kerékpárforgalmi Hálózati Tervet nevet viselő anyag részletesen beszél a technikai megvalósításról.

Ebben találtunk egy ilyen bekezdést:

„A nyomvonalon kerékpáros nyom burkolati jelek felfestésével biztosítható a biztonságos kerékpáros közlekedés, építési beavatkozásra nincs szükség. Folyópálya szakaszokon II. típusú kerékpáros nyom burkolati jeleket kell felfesteni, míg a keresztező utcákban I. típusú nyom felfestése indokolt. A Sugár út-Irottkő u. szakaszon a nyomokat a kétoldali párhuzamos parkolók melletti oldalakadály-távolság figyelembe vételével kell felfesteni.”

Mi ezzel magyarázzuk a némileg meghökkentő festést. Magyarul: azért van a bicikliút az út közepén, hogy a parkoló autókból kiszállók ne kaszálják el a bicikliseket.

Kerékpáros burkolati jel a Sugár úton
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Ha így lenne, az azt jelentené, hogy az adott szakaszon végre megvalósul az, hogy a biciklisek fontosabbak az autósoknál.

Frissítés:

Cikkünk címében eredetileg bicikliút szerepelt, de azt a városháza kérésére módosítottuk.

A városháza teljes válasza itt olvasható Az önkormányzat szerint nem bicikliutat festettek a Sugár útra May 20. 07:03 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra