Több iskolában még a tanároknak sem árulják el, vannak-e koronavírus-fertőzöttek

Nincs más megoldás, mint visszaállítani a digitális munkarendet minden intézményben.

"Özönlenek hozzánk a panaszok, több iskolában még a kollégáknak sem árulják el, vannak-e koronavírus-fertőzöttek " – nyilatkozta a Népszavának Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke.

Tud olyan budapesti intézményről, ahol az egyik pedagógus két hétig távol volt, de a vezetés személyes adatokra hivatkozva semmit nem akart elárulni a hogylétéről. Csak később derült ki, hogy koronavírusos volt, de kontaktkutatás nem történt.

Van olyan – szintén fővárosi – intézmény is, ahol a hét elején a tantestület 20 százaléka hiányzott. Komjáthy Anna szerint magukra hagyták az iskolákat.

A PDSZ egy állásfoglalást is közzétett, amelyben arról írtak: kritikus a helyzet az oktatásban, és most már nincs más megoldás, mint visszaállítani a digitális munkarendet minden intézményben. Komjáthy Anna hozzátette, elsősorban azokon a településeken kellene bezárni az iskolákat, ahol megjelent a koronavírus – még akkor is, ha az adott intézményben egyelőre nem történt fertőzés.

Komolyabb fellépést vár a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Szabó Zsuzsa elnök azt mondta, a tavaszihoz hasonló teljes iskolabezárást nem tartanák jónak, viszont ott, ahol akár csak egy fertőzött diák, tanár vagy más iskolai dolgozó van, legalább tíz napra azonnal el kellene rendelni a távoktatást. Azok pedig, akik karanténba kerültek, csak negatív vírusteszt birtokában mehessenek vissza az intézménybe.

"Tudjuk, hogy ez nem könnyű lépés, különösen, ha alsó osztályos kisgyermekek is érintettek, akik otthoni felügyeletre szorulnak. De a családbarát kormány oldja meg, hogy legalább az egyik szülő 100 százalékos táppénzzel otthon maradhasson" – fogalmazott Szabó Zsuzsa.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19