„Többször jártam Magyarországon, de nem egy nagy szám, azonkívül, hogy olcsó a sör és a lányok”

Egyre nehezebb szembesülni azzal, hogy mit gondolnak az európaiak rólunk, magyarokról.

Emlékszik-e még a kedves olvasó a legtöbb középiskolában kötelező Antigonéra? A válasz jó eséllyel nem; merthogy jellemzően rosszkor és rosszul tanítjuk ezt a Szophoklész-drámát (is). Pedig érdemes felidézni a sztorit, hiszen üzenete azóta is terítéken van, hogy mást ne mondjak, gyakorlatilag erre épül az összes hollywoodi akciófilm.

Szóval hatalmi és politikai okok miatt Antigoné testvérét nem engedi eltemettetni Kreón, a király. De az az egyetemes emberi értékeket semmiféle más indok nem írhatja felül. Antigoné meghal az ügyért, de győz, míg Kreón király marad ugyan, de egész életében erkölcsileg nulla és boldogtalan lesz.

Hogy Vlagyimir Putyin és kis barátai hogyan élik meg a háborút, annak befejezését, és mindazt, ami majd utána következik, azt nem tudjuk, és talán ebben a pillanatban nem is olyan fontos.

Az biztos, hogy nem olyan bonyolult a képlet. Oroszország agresszorként lerohanta a szomszédos államot, az orosz hadsereg ártatlan emberek tömegeit gyilkolta le és minden bizonnyal háborús bűnöket követett el, mérhetetlen szenvedést okozva az ott élőknek.

Nehezen feledhető, hogy miközben Ukrajnában gyerekek, nők, civilek tömegsírjait tárták fel, a sokat látott Kreml falai között idősödő férfiak skandálták mámoros ajkakkal Putyin: Oroszországnak négy új régiója van 2022. September 30. 16:35 , hogy „Oroszország, Oroszország!”. Mintha ismételné magát a 20. század, annak is a legrosszabb évei. Mintha oroszok milliónyi hiányoztak volna azokról az órákról, amikor a töritanár elmagyarázta, hogy hova vezet az irracionalizmusba oltott nacionalizmus, a hatalmi mámor és a tömeghipnózis.

Zsitomir az orosz támadás után - Nem olyan bonyolult egyenlet ez
Unian.info

Ennek tükrében nem nagy meglepetés, hogy szinte egész Európa úgy gondolja, hogy Antigoné (a megtámadott Ukrajna) igazsága egyértelmű, és ebben a helyzetben érthetetlen és erkölcstelken egyrészt-másrészt érvekkel előhozakodni, ezzel relativizálni Kreón (az agresszor Oroszország) bűneit.

Mert bizonyára elő lehetne hozakodni azzal, hogy Antigoné sem hibátlan, testvére elől egyszer elette a kalácsot, Kreón pedig remek barát és kiváló néptáncos. Miközben a temetetlen halott ott fekszik a „dögmadár undok zsákmányaként”.

Magyarország olykor-olykor elsuttogja, hogy tudja ugyan, milyen bűnöket követett el Kreón, de ez mintha mellékszál lenne, ennél sokkal hangosabban és gyakrabban harsogja, mi az ő saját kis érdeke ebben a vérzivartarban, nem érezteti, hogy Kreón bukását szeretné, még a nevét sem mondja ki, csak azt, hogy kár büntetni a királyt ezért a csekélységért, ellenben folyamatosan inkompetensnek nevezi a kart, amely Antigoné igazáról versel.

Ezek után nem csoda, hogy Magyarország a kívülállók számára egyre gyanúsabb és egyre kevésbé szimpatikus hely.

Magyarország nem egy nagy szám? - Azt akarják, hogy rosszul érezzük magunkat a bőrünkben
Józing Antal

Emlékszem, amikor a három évtizeddel ezelőtt leomlottak az Európát elválasztó falak, érdekes helynek számítottunk. Egy olyan nép képzete élt rólunk a világban, amely 1956-ban nem félt nekiugrani egy gonosz világhatalomnak, utána pedig egy egész élhető helyet bumlizott ki magának egy élhetetlen lágerben, és még az Európát elválasztó embertelen szögesdrót kerítést is segített lebontani. Mondhatni, volt bennünk kurázsi.

Aztán ahogy múltak az évek, úgy lettünk unalmasabbak, de ez – így visszagondolva - jóféle unalom volt, belesimulva a régióba és egyre jobban magába Európába is.

Aztán lassan, alig észrevehetően megváltozott minden, kiderült, hogy Magyarországnak ellenségei vannak. Egyre több: a pénzvilág, Soros György, a migránsok, a liberalizmus és legfőként Brüsszel.

Szerény tapasztalatom szerint az utóbbit értik a legkevésbé a Lajtán túl. Egyrészt a „brüsszeli” pénzekből tartja el magát és a sleppjét az Orbán-kormány, másrészt úgy tűnik, mintha nem egy csapatban játszanánk a többiekkel. Mintha egy focicsapat egyik – izgága, nagyszájú, de nem túl eredményes - tagjáról nem lehetne eldönteni, hogy melyik kapura hajt. Nyilvánvaló, hogy a csapat többi tagja nem tapsikol örömében.

Nézzük meg, miket irkálnak a „csapattagok” rólunk?

„Többször jártam Magyarországon, de nem egy nagy szám, azonkívül, hogy olcsó a sör és a lányok. ”

Budapest a Duna-parton tényleg jól néz ki, de a főváros kerületeinek legalább a fele olyan, mintha a harmadik világban járnátok.

A nagyapám Magyarországon született, sokszor jártam már ott, de többé nem akarok menni.

És is többször jártam ott, azon lepődtem meg, hogy mennyi nacionalista van, még az egyetemet végzettek között is. A nacionalizmus ajtó a demokrácia felszámolásához.

Én nem mondanám azt, hogy Magyarország Oroszország barátja, mert az oroszoknak nincsenek barátaik, csak alattvalóik.

A magyar konyha szörnyű. Zsíros, nehéz ételek, garantált a gyomorrontás.

Én azt vettem észre, hogy a magyarok mindig szomorúak vagy mérgesek. – Te is az lennél, ha 700 eurót keresnél egy hónapban.

Csak néhány kiragadott kommentár a sok ezer, tízezer közül, még a szelídebbek és visszafogottabbak közül.

Persze az interneten mindig is ment az adok kapok, rólunk is írtak sokan sok mindent.

De ez a fajta tömény Magyarország-ellenesség újdonság; és vonogathatjuk a vállunkat, de nem esik jól.

Persze láthatóan az is a célja ezeknek a bejegyzéseknek: hogy megsértsenek, hogy kellemetlenül érezzük magunkat. Az értelmesebbje persze tudja, hogy Magyarország nem azonos az Orbán-kormánnyal, hogy Budapest szép és az itt élők nem feltétlen Putyin-hívők.

De mégiscsak itt állunk most zavarban, elég rendesen kiközösítve, mint az a diák, akit csúfolnak a társai, vagy aki hülyeséget csinált, és ezért kinézik a klubból.

Abból a klubból áll kifelé a szekerünk rúdja, amelynek az írott és íratlan szabályai Antigoné értékrendszerére épülnek.

Ha persze egy másik klubhoz akarunk tartozni, akkor mindez nem fontos, de ha még maradni szeretnénk, és nemcsak névlegesen, akkor hosszú téli esték egyikén tessék fellapozni Szophoklészt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény