Éva helyett Fedóra visz kísértésbe minket az almájával?

Tóth Fedóra újraértelmezett bibliai jelenetének központjában a vallás a nőiség, a nyílt szexualitás, és a szerelem állnak

Pénteken mutatta be Tóth Fedóra képzőművész legújabb grafikáját "Éva ébredése" - címmel a Kámoni Arborétumban, ahol a művész textilszobrai is megtekinthetőek.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
Tóth Fedóra képzőművész Éva ébredése című gafikája előtt. Teljes galériánkért kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

dr. Buda Botond ideggyógyász a kiállítást megnyitó beszédében elmondta, hogy a művészi pálya kezdetén a fiatalok saját útjuk keresése közben gyakran a korábban már sikeresnek bizonyult formákat alkalmazzák. Sajnos, sok esetben ehhez nem társul megfelelő intellektuális töltet. A saját hang megtalálásához idegen hangok erdején át vezet az út. A mai napon azonban, amikor Tóth Fedóra textilszobrainak és Éva ébredése című grafikájának bemutatója apropóján ettől nem kell tartanunk.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
dr. Buda Botond ideggyógyász elemezte a művet.
Mészáros D. Zsolt

A kiállított alkotás számos, szimbolikával átszőtt bibliai történet művészi újragondolása. Az ember öntudatra ébredése előtti pillanatot örökíti meg, amikor a testiség, a nyílt meztelenség még nem zavarba ejtő. " Éva nem más, mint az embertől elválaszthatatlan, erotikus testben tárgyiasult szexualitás, mint természeti és a tudás, mint emberi attribútumok iránti olthatatlan és mértéktelen szenvedély tesz vonzóvá. Ő az, aki ebből fakadó csáberejének köszönhetően képes felébreszteni a férfivágyat." Az alkotás ugyanakkor a nőiség kérdését is feszegeti.

Töth Fedóra: Éva ébredése
Éva ébredése - sok szimbolikával.
Mészáros D. Zsolt

Tóth Fedóra elárulta nekünk, hogy katolicista, de ellentétes érzések voltak benne, hogy felhasználja-e teljes mértékben a saját istenképét és hozzá való fonódását, kapcsolatát a műben. Ám aztán mégis ezt tette. Szerinte, ha nem lenne rajta az isteni háromszög, sokkal fogyaszthatóbb lenne a mai világban, de nem ez volt a cél. Mert akkor csak egy romantikus képet látnánk, férfi és női alakot zsúfolt, barokkos környezetben. Ám amit alkotott, annak háttere az isteni törvény és isten szeretete. A keresztény identitása segítségével szerette volna kifejezni, a szerelemről alkotott ideáját.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
Szombathely polgármester is ott volt a megnyitón. Meg is kapta Éva - azaz Fedóra - almáját.
Mészáros D. Zsolt
Textilszobrok egykori és mai hírességekről.
Textilszobrok egykori és mai híresekről.
Mészáros D. Zsolt

A teljes kiállítás a Kámoni arborétum kiállítóközpontjában, hétfőtől vasárnapig, két héten át, 9-16:00 óráig látogatható.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
Teljes galériánkért kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra