Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Éva helyett Fedóra visz kísértésbe minket az almájával?

Tóth Fedóra újraértelmezett bibliai jelenetének központjában a vallás a nőiség, a nyílt szexualitás, és a szerelem állnak

Pénteken mutatta be Tóth Fedóra képzőművész legújabb grafikáját "Éva ébredése" - címmel a Kámoni Arborétumban, ahol a művész textilszobrai is megtekinthetőek.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
Tóth Fedóra képzőművész Éva ébredése című gafikája előtt. Teljes galériánkért kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

dr. Buda Botond ideggyógyász a kiállítást megnyitó beszédében elmondta, hogy a művészi pálya kezdetén a fiatalok saját útjuk keresése közben gyakran a korábban már sikeresnek bizonyult formákat alkalmazzák. Sajnos, sok esetben ehhez nem társul megfelelő intellektuális töltet. A saját hang megtalálásához idegen hangok erdején át vezet az út. A mai napon azonban, amikor Tóth Fedóra textilszobrainak és Éva ébredése című grafikájának bemutatója apropóján ettől nem kell tartanunk.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
dr. Buda Botond ideggyógyász elemezte a művet.
Mészáros D. Zsolt

A kiállított alkotás számos, szimbolikával átszőtt bibliai történet művészi újragondolása. Az ember öntudatra ébredése előtti pillanatot örökíti meg, amikor a testiség, a nyílt meztelenség még nem zavarba ejtő. " Éva nem más, mint az embertől elválaszthatatlan, erotikus testben tárgyiasult szexualitás, mint természeti és a tudás, mint emberi attribútumok iránti olthatatlan és mértéktelen szenvedély tesz vonzóvá. Ő az, aki ebből fakadó csáberejének köszönhetően képes felébreszteni a férfivágyat." Az alkotás ugyanakkor a nőiség kérdését is feszegeti.

Töth Fedóra: Éva ébredése
Éva ébredése - sok szimbolikával.
Mészáros D. Zsolt

Tóth Fedóra elárulta nekünk, hogy katolicista, de ellentétes érzések voltak benne, hogy felhasználja-e teljes mértékben a saját istenképét és hozzá való fonódását, kapcsolatát a műben. Ám aztán mégis ezt tette. Szerinte, ha nem lenne rajta az isteni háromszög, sokkal fogyaszthatóbb lenne a mai világban, de nem ez volt a cél. Mert akkor csak egy romantikus képet látnánk, férfi és női alakot zsúfolt, barokkos környezetben. Ám amit alkotott, annak háttere az isteni törvény és isten szeretete. A keresztény identitása segítségével szerette volna kifejezni, a szerelemről alkotott ideáját.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
Szombathely polgármester is ott volt a megnyitón. Meg is kapta Éva - azaz Fedóra - almáját.
Mészáros D. Zsolt
Textilszobrok egykori és mai hírességekről.
Textilszobrok egykori és mai híresekről.
Mészáros D. Zsolt

A teljes kiállítás a Kámoni arborétum kiállítóközpontjában, hétfőtől vasárnapig, két héten át, 9-16:00 óráig látogatható.

Tóth Fedóra-Éva ébredése kiállítás megnyitó
Teljes galériánkért kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra