Tudta, hogy a leghíresebb magyar szobor Vácrátóton van?

Az első világháborús emlékművet most ismét felkapta az internet népe.

Ha megkérdeznénk olvasóinkat, hogy szavazzák meg, szerintük melyik a leghíresebb magyar szobor, biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbben a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor mellett tennék le voksukat. Biztos sokaknak eszébe jutnának még olyanok, mint a tatabányai Turul, a Duna-parti cipők, a városligeti Anonymus vagy a Millenniumi emlékmű a Hősök terén.

A valóság azonban az, hogy a világ leginkább egy vácrátóti alkotásra csodálkozik rá.

2014-ben avatták fel Böjte Horváth István szobrát. Azóta sok millió csodálója lett az intereneten.
kozterkep.hu

Böjte Horváth István első világháborús emlékművét 2014-ben adták át a Pest megyei településen, hogy aztán nem sokkal később felkapja az internet és folyamatosan felbukkanjon különböző közösségi oldalakon.

Az alkotás a maga egyszerűségében mond sokat. Egy hagyományos, népviseletbe öltözött családot ábrázol, kissé hasonlatosan az egykori beállított családi fényképekhez. Csakhogy a képről hiányzik az apa, a két gyerek a semmire támaszkodik, az anya a semmit öleli át. Nem is kell ennél több, mindannyian tudjuk, hogy mi történt a férfival, és hogy mit jelent mindez a hozzátartozóknak.

Az ukrán-orosz háború kitörése óta a szoborról készült fotók most ismét tömegekhez jutnak el az interneten.

A Historic Photograph (Történelmi fotók) Facebook-oldal például három nappal ezelőtt osztotta meg az emlékmű fotóját, hogy azóta már több mint 130 ezer lájkot 2300 hozzászólást gyűjtsön be.

Az alkotás, amelyről itt tudhat meg részleteket, más közösségi oldalakon is ezerrel pörög.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?