Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új kiállítótérrel és állandó kiállítással bővült a körmendi Batthyány-Strattmann László Múzeum

A körmendi Batthyány-Strattmann hercegi kastély második emeletén található két helyiségben enteriőröket mutat be a múzeum.

Új kiállítótérrel, benne új állandó kiállítással bővült a körmendi Batthyány-Srattmann László Múzeum; a Szalon és ebédlő a Batthány-kastélyban címet viselő tárlatot Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közigazgatási államtitkára nyitotta meg szerdán.

Körmend ékessége, a hercegi Batthyány-Strattmann kastély, az ország egyik legjelentősebb műemlék együttesinek egyike, amely az óbudai Zichy-kastély, a ferődi Esterházy-kastély, a gödöllői Grassalkovich-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély mellett egyik a magyar kastélyépítészetet leginkább reprezentáló, kiemelt jelentőségű építészeti alkotás - mondta.

Hozzáfűzte: a Rába-parti város önkormányzata az elmúlt években sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston Program pályázatain, 2017-ben 10 millió forint, 2018-ban 12 millió forint, 2019-ben pedig újabb 10 millió forint támogatást nyert el a helyi múzeum állandó kiállításainak létrehozására, bővítésére.

Latorcai Csaba a kiállítást megnyitva hangsúlyozta: történeti örökségünkre, műemlékeinkre nemcsak épített emlékként tekintünk, hanem kultúránk komplex továbbörökítőjeként is, a kormány ezért vállalta fel a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogramot, az egyházi műemlékek, a határon túli épített kulturális értékeink, a hazai turisztikai, valamint vendéglátáshoz kapcsolódó épített örökségünk felújítását és megújítását.

A körmendi Batthyány-Strattmann hercegi kastély második emeletén található két helyiségben enteriőröket mutat be a múzeum. Az első terem egy szalont, a második, bástyában kialakított szoba pedig egy ebédlőt idéz meg a 19. század utolsó negyedéből.

A második világháború végén és a szovjet megszállás idején a körmendi kastély berendezési tárgyai elpusztultak, eltűntek, egyetlen eredeti bútor sem maradt meg, ezért a kiállításon egy lehetséges rekonstrukció látható, amely - ugyan nem Batthyány-bútorokkal - felidézi az 1883-1914 között élt Batthyány-Strattmann Ödön herceg korát.

A szalon egyetlen Batthyány-vonatkozású bútora - egy ruhásszekrény - Batthyány Kázmér 1849-es külügyminiszter kisbéri kastélyából származik, valamint egy copf stílusú kandalló, amely az elmúlt évszázadban a kastély több termében is helyet kapott. A szalon falait a Batthyányak várait ábrázoló festmények díszítik.

Az ebédlő helyisége az épület több mint fél évezredes történetét kiválóan reprezentálja, falai tartalmazzák a középkori vár falazatát, melynek emléke egy ma is látható lőrés.

Falazatának felső része a barokk átépítéskor formálódott, a klasszicista építési korszakban alakították ki a nagyméretű ablakokat. A 20. század második felének emléke az étellift, az ebédlőasztalon pedig Batthyány-mintás herendi étkészlet látható.

A Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című, digitális elemekkel is kibővített, háromnyelvű szövegekkel ellátott új állandó kiállítás a múzeum másik két állandó tárlatával - Körmend és a Batthyányak évszázadai, valamint a Cipőtörténeti Gyűjtemény - június 30-tól várja a látogatókat.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra