Új koronavírus-variáns: megugrott az esetszám Portugáliában

Az országban 87 százalékos az átoltottság, az új alvariáns azonban így is terjedni tud, sőt, nőtt a kórházban kezeltek száma is.

Megugrott az esetszám Portugáliában a koronavírus omikron változata BA.5 jelű alvariánsának terjedése miatt - közölte szerdán a portugál egészségügyi intézet (INSA). A tájékoztatás szerint az új fertőzöttek mintegy 87 százaléka ezzel az alvariánssal fertőződött meg.

A százezer főre jutó új fertőzöttek száma jelenleg 1800, vagyis az április közepi adatokhoz képest megnégyszereződött. Ennél azonban aggasztóbb az, hogy Portugália lakosságának 87 százalékos átoltottsága ellenére, a kórházi kezelésre szoruló páciensek, illetve a kór halálos áldozatainak száma is megemelkedett.

A tízmillió lakosú ibériai országban szinte minden járványügyi intézkedést feloldottak, a maszkviselési kötelezettséget egyedül a tömegközlekedési eszközökön, illetve a kórházakban és az idősotthonokban tartották meg. A hatóságok ugyanakkor javasolják az önkéntes maszkviselést a lakosságnak olyan helyzetekben, amikor fokozott a fertőzés kockázata.

Az utóbbi négy hétben a 628 ezret is meghaladta az új fertőzöttek száma, közülük 778-an hunytak el a vírus okozta betegség szövődményeiben.

A járvány kitörése óta összesen több mint 4,6 millió fertőzöttet és 23 115 halálos áldozatot jegyeztek fel portugál földön. Az Egyesült Királyságban szerdán tette közzé a brit statisztikai hivatal (ONS), hogy mintegy kétmillióan szenvednek a koronavírus hosszútávú, vagyis a fertőzést követő négy héten túl is meglévő szövődményeitől. Az ONS tanulmánya szerint 376 ezer embernél bizonyos tünetek több, mint két éve megvannak.

A brit felmérés szerint a nem múló tünetek, különösen a fáradékonyság, a légszomj, a köhögés és az izomfájdalom az érintettek 71 százaléka (1,4 millió személy) esetében hátráltatta, míg 20 százalékuk (398 ezer fő) esetében "súlyosan korlátozta" őket a mindennapjaikban.

Az Egyesült Királyságban a járvány kitörése óta mintegy 22,5 millió fertőzöttet és csaknem 180 ezer halálesetet azonosítottak.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19