Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új variáns jelent meg Magyarországon

Elsőként Thaiföldön azonosították.

A SARS-CoV-2 vírus olyan variánsára bukkantak a TritonLabs magyarországi laboratóriumában, amely egyszerre tartalmaz a Nagy-Britanniában azonosított alfa és az Indiában azonosított delta variánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt – írja az ATV a laboratórium beszámolójára hivatkozva.

„Először azt hittem, hogy valamit elrontottam… A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon” mesélte a variáns egyik felfedezője, Tátrai Kitti.

Illusztráció.
Forrás: hvg.hu

Ezt követően megismételték a kísérletet, ráadásul kollégája tőle teljesen függetlenül is elvégezte azt, és ugyanazt az eredményt kapta. Viszont ekkor még nem mondhatták ki, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthették ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában – mint mondja, szakmailag van ebben egy árnyalatnyi különbség.

A labor hivatalos oldalán egyébként az áll, hogy elsőként Thaiföldön azonosították, egyiptomi beutazóknál és már szerepel a WHO potenciálisan veszélyes variánsokat felvonultató listáján is. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ritka lenne. Inkább azt, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19