Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újabb jó hírek érkeztek a Pfizer háza tájáról

Hatékony, sokáig tart és véd a mutációk ellen – mondja a legújabb kutatás.

Újabb nagyon jó és reménykeltő hírek érkeztek a Pfizer/BioNTech-vakcináról – közölte Facebook-oldalán a Pécsi Tudományegyetem Jakab Ferenc által vezetett Virológia Kutatócsoportja.

A bejegyzés magyarul foglalja össze egy friss amerikai közlemény tartalmát.

Ezek szerint:

 • A Pfizer / BioNTech COVID-19-vakcina legalább 6 hónapos védelmet nyújt a második oltás után és véd a dél-afrikai variánssal szemben is.
 • Az oltás utáni „valós adatok” azt mutatták, hogy a vakcina 91,3%-ban hatékony volt a COVID-19 fertőzéssel szemben és 100%-ban megakadályozta a súlyos lefolyású fertőzéseket.
 • De mit is jelent az, hogy „valós adatokon” alapulnak az eredmények? Ezekben a vizsgálatokban már a ténylegesen beoltott lakosság körében végzik a felmérést, ami abban különbözik a 3-as fázisú klinikai vizsgálattól, hogy ott a beválogatott személyeknek szigorú kritériumoknak kell megfelelniük a vizsgálatban való részvételhez. A valós adatokon alapuló felmérések eredményeit pedig tényleg „az élet adja”, hiszen itt nincsenek olyan tényezők, amik kizárnának bárkit is a vizsgálatból. Természetesen, így ezeknek az eredményei lehetnek rosszabbak, vagy akár jobbak is a 3-as fázisú klinikai vizsgálatokénál.
 • Jelen esetben a különbség azonban nem számottevő, hiszen az előzetes becslések is hozzávetőlegesen 95%-os hatékonyságról számoltak be!
 • Ami ugyancsak nagyon fontos és reménykeltő hír, hogy a vakcina hatékonyan csökkenti a kórházi kezeléseket (és így a haláleseteket is) a koronavírus dél-afrikai variánsa által okozott fertőzésekben! Ezt a mutációt Dél-Afrikában mutatták ki először, ahol azóta is domináns variáns! Sajnos azonban ennek a törzsnek a terjedése is egyre gyorsabb. (A vakcináról már előzetesen kiderült, hogy az angliai mutáció ellen is védelmet ad.) Jelenleg nem tudni biztosan, hogy a többi oltás milyen hatékonysággal veszi fel a küzdelmet a vírus különböző variánsaival szemben, de érezhetünk egy bizonyos fokú biztonságot, hogy legalább a Pfizer-vakcina véd a dél-afrikai és brit törzsek ellen is. Ez nyilván csökkenti az ismétlő oltás (booster oltás) azonnali szükségességét.
 • Másik nagyon fontos üzenete a gyártó most kiadott közleményének, hogy a hatékonyság legalább 6 hónapig tart! Ez a biztos adat, de természetesen a vizsgálatok most is folynak tovább, így szinte borítékolható, hogy ez az időtartam hosszabbodni fog!
 • Ezen túlmenően fontos hír, hogy az oltottaknál a második oltás beadása után 6 hónappal sem merültek fel súlyos mellékhatások, vagy biztonsági problémák.
 • Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra