Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újabb jó hírek érkeztek a Pfizer háza tájáról

Hatékony, sokáig tart és véd a mutációk ellen – mondja a legújabb kutatás.

Újabb nagyon jó és reménykeltő hírek érkeztek a Pfizer/BioNTech-vakcináról – közölte Facebook-oldalán a Pécsi Tudományegyetem Jakab Ferenc által vezetett Virológia Kutatócsoportja.

A bejegyzés magyarul foglalja össze egy friss amerikai közlemény tartalmát.

Ezek szerint:

 • A Pfizer / BioNTech COVID-19-vakcina legalább 6 hónapos védelmet nyújt a második oltás után és véd a dél-afrikai variánssal szemben is.
 • Az oltás utáni „valós adatok” azt mutatták, hogy a vakcina 91,3%-ban hatékony volt a COVID-19 fertőzéssel szemben és 100%-ban megakadályozta a súlyos lefolyású fertőzéseket.
 • De mit is jelent az, hogy „valós adatokon” alapulnak az eredmények? Ezekben a vizsgálatokban már a ténylegesen beoltott lakosság körében végzik a felmérést, ami abban különbözik a 3-as fázisú klinikai vizsgálattól, hogy ott a beválogatott személyeknek szigorú kritériumoknak kell megfelelniük a vizsgálatban való részvételhez. A valós adatokon alapuló felmérések eredményeit pedig tényleg „az élet adja”, hiszen itt nincsenek olyan tényezők, amik kizárnának bárkit is a vizsgálatból. Természetesen, így ezeknek az eredményei lehetnek rosszabbak, vagy akár jobbak is a 3-as fázisú klinikai vizsgálatokénál.
 • Jelen esetben a különbség azonban nem számottevő, hiszen az előzetes becslések is hozzávetőlegesen 95%-os hatékonyságról számoltak be!
 • Ami ugyancsak nagyon fontos és reménykeltő hír, hogy a vakcina hatékonyan csökkenti a kórházi kezeléseket (és így a haláleseteket is) a koronavírus dél-afrikai variánsa által okozott fertőzésekben! Ezt a mutációt Dél-Afrikában mutatták ki először, ahol azóta is domináns variáns! Sajnos azonban ennek a törzsnek a terjedése is egyre gyorsabb. (A vakcináról már előzetesen kiderült, hogy az angliai mutáció ellen is védelmet ad.) Jelenleg nem tudni biztosan, hogy a többi oltás milyen hatékonysággal veszi fel a küzdelmet a vírus különböző variánsaival szemben, de érezhetünk egy bizonyos fokú biztonságot, hogy legalább a Pfizer-vakcina véd a dél-afrikai és brit törzsek ellen is. Ez nyilván csökkenti az ismétlő oltás (booster oltás) azonnali szükségességét.
 • Másik nagyon fontos üzenete a gyártó most kiadott közleményének, hogy a hatékonyság legalább 6 hónapig tart! Ez a biztos adat, de természetesen a vizsgálatok most is folynak tovább, így szinte borítékolható, hogy ez az időtartam hosszabbodni fog!
 • Ezen túlmenően fontos hír, hogy az oltottaknál a második oltás beadása után 6 hónappal sem merültek fel súlyos mellékhatások, vagy biztonsági problémák.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra