Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Újabb német tartományban szigorítják a korlátozásokat

Bajorország után bekeményít Szászország is.

Bajorország után egy újabb német tartományban, Szászországban is megszigorítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat a helyi kormány keddi döntése szerint.

A járványügyi védekezésről szóló kormányrendelet újabb módosítását egy rendkívüli kormányülésen, december 11-én véglegesítik és december 14-én léptetik életbe.

A szabályok január 10-ig érvényesek. A legfőbb szigorítás, hogy a bankfiókok és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek - szupermarketek, üzemanyagtöltő állomások, gyógyszertárak - kivételével minden bolt bezár. Felfüggesztik a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás működését is.

Németországban a járványhelyzet tartományonként eltérő, Szászországban a legsúlyosabb, ott az utóbbi hét napon százezer lakosonként 319 új fertőződést regisztráltak, ami több mint a duplája a 16 tartományt együttvéve számított 147-nek.

Ezért a legtöbb járásban már december elején a tavaszi első hullám idején alkalmazott megoldásokhoz hasonló intézkedéseket vezettek be. Így a négymillió szászországi lakos túlnyomó többsége csak feltétlenül szükséges esetben - például bevásárlás, munkavégzés - és a lehető legrövidebb időre hagyhatja el otthonát.

Ugyanakkor az óvodák és az iskolák nem zártak be, és a legtöbb szolgáltatás és a kiskereskedelem továbbra is működhetett. Ezen a helyzeten változtat a drezdai kabinet a kedden bejelentett szigorításokkal.

AP

Szintén súlyos a helyzet Bajorországban, ahol az utóbbi hét napon százezer lakosonként 177 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ott egyelőre kijárási korlátozással egészítették ki a járvány lassítását szolgáló szabályokat, a kormány rendelete szerdán lép életbe.

A járványhelyzet egész Németországban romlik. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) egy kedden kiadott rendkívüli állásfoglalásban a gazdasági és társadalmi életet befagyasztó, teljes körű zárlatot sürgetett a vírus terjedésének feltartóztatására.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint ugyancsak szigorítást, a kiskereskedelem felfüggesztését és a karácsonyi iskolai szünet meghosszabbítását sürgeti Angela Merkel kancellár is. Tervei szerint rövidesen ismét rendkívüli tanácskozást tart az úgynevezett miniszterelnöki konferenciával (MPK) - a tartományi kormányfők egyeztető testületével -, hogy döntsenek az újabb korlátozásokról.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 054 fertőződést szűrtek ki, mintegy 3 százalékkal többet az egy héttel korábbi 13 604-nél. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 423 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az új esetekkel együtt 1 197 709 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 342-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint egy nap alatt 78-cal, 4257-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2535 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 271 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4957 ágy szabad.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra