Ötven, Szombathelyre betévedt vaddisznót lőttek ki a vadászok

De még így is bőven vannak vaddisznók a lakott területeken.

Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen. Eddig – írja a jövő heti közgyűlésre készült anyag.

A vaddisznóhelyzetről szóló beszámoló emlékeztet rá, hogy 2021-ben jöttek az első bejelentések belterületen, lakóházak között élő vaddisznókról. Elsősorban Oladról, Újabb videón a Szombathelyen (Oladon) rohangáló vaddisznók 2023. May 06. 06:56 de az Emlékmű és a Csónakázótó környékéről, Népes vaddisznókonda kóborolt a szombathelyi uszodánál 2023. May 31. 11:09 illetve a Szent István parkból Semmi rendkívüli, csak egy újabb vaddisznós videó Szombathelyről 2023. June 12. 21:03 is jeleztek vaddisznókat.

2021-ben összesen 4, 2022. évben 10, míg 2023. évben már 19 lakossági jelzés érkezett az önkormányzathoz. A vaddisznók azonban nem csak félelmet keltettek a lakókban, de komoly károkat is okoztak.

Vaddisznók Szombathelyen
olvasó

Így az önkormányzat egyeztetett a területileg illetékes Aranypatak Vadásztársasággal, majd valamennyi szombathelyi vadásztársaságot megkeresték, mivel a vaddisznók kilövéséhez rengeteg szabálynak meg kell felelni.

Az önkormányzat által megbízott vadászok 2023. augusztus 31-ig hat ütemben eddig összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki. Mivel az érintett belterületen továbbra is jelen vannak a vaddisznók, így a vadászok újabb megbízást kaptak. Ha azt is teljesítik, akkor az első megbízás kezdetétől számított egy év alatt a kilőtt vaddisznók száma el fogja érni a 60-at. Mindez eddig 9 millió forintjáéba került a városnak.

Az Aranypatak Vadásztársaság közben azon dolgozik, hogy a vaddisznókat a város határain kívül tartsa – írja a beszámoló. Ennek érdekében:

 • A Vadásztársaság által hasznosított, Szombathellyel határos területrészein több vadetetőt, sózót látnak el rendszeren élelemmel, emellett egész évben vadásszák ezt a környéket.
 • A vadászok közreműködnek a belterületen lévő vaddisznóállomány csökkentése érdekében, folyamatosan zajlik a vaddisznók elejtése, ritkítása.
 • A vadászati hatósággal egyeztetve korlátlan kilövési darabszámot engedélyeztettek az éves kilövési terven felül a vaddisznók darabszámának csökkentése érdekében.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló