Népes vaddisznókonda kóborolt a szombathelyi uszodánál

Ez a város egyik legforgalmasabb területe. Az idén nyolc vaddisznó kilövését tervezik Szombathelyen.

„Értek én mindent, hogy elvettük tőlük az erdőket, de azért kissé túlzásnak – és veszélyesnek – tartom a nem kis létszámú vaddisznó családot a Bartók Béla körúton az uszodánál” – írta Facebook-posztjában Czeglédy Csaba városi képviselő.

A rövid videóban mintegy tucatnyi vaddisznó látszik, ahogyan élelmet keresnek a füves területen. A felvétel még május 27-én készült, készítője szerint nagyon ijesztő volt a jelenet.

A vaddisznók az utóbbi időszakban egyre gyakrabban jelennek meg a városban. Egy éve a Csónakázótónál Vaddisznó riogat a szombathelyi Csónakázótó környékén 2022. May 10. 07:30 találkoztak vaddisznóval, április elején a Nárai úton Állati! Vaddisznót láttak csütörtökön Szombathelyen 2023. April 06. 14:48 láttak egyet, április végén az oladi Gyöngyvirág utcában Megszállják a vaddisznók Szombathelyt? 2023. April 25. 11:27 három példányt, illetve az oladi dombon kitúrt nyomaikról A vaddisznók köztünk élnek 2023. April 30. 19:13 is írtunk.

Májusban olvasói videófelvételeket osztottunk meg az Olad környékén tanyázó vadállatokról. Előbb a Márton Áron utca és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében Videón az oladi vaddisznók 2023. May 03. 15:02 kaptak lencsevégre pár példányt, napok múlva pedig egy autó előtt nyargalt át egy konda. Újabb videón a Szombathelyen (Oladon) rohangáló vaddisznók 2023. May 06. 06:56

Bő két hete írtuk, Lőttek a Szombathelyen tanyázó vaddisznóknak 2023. May 12. 18:27 hogy az önkormányzat tavaly ősszel elrendelte a városban élő vaddisznók kilövését.

Az önkormányzat által megbízott vadász két ütemben eddig összesen 15 belterületen élő vaddisznót lőtt ki. 2022. szeptember 30-tól december 31-ig 7, 2023. február 13-tól március 31-ig pedig 8 példányt ölt meg. A vadász becslése szerint az érintett belterületen továbbra is több mint 30 vaddisznó él, így újabb megbízást kötnek: a május-júniusi időszakban további 8 példány kilövése van tervben.

Az eddigi kilövések 2,4 millió forintjába kerültek az önkormányzatnak. 2023-ban pedig 4,1 millió forintot tett félre a feladat elvégzésére.

A szombathelyi önkormányzat álláspontja

Közben az önkormányzat is elküldte álláspontját:

Az önkormányzat részéről azt kell tudni, hogy a vaddisznócsordák településeken megjelenésével kapcsolatosan sajnos a törvényi szabályozás nem ad hatáskört sem az önkormányzatnak, sem a közterület-felügyeletnek.

Így bár egyre sűrűbben jelennek meg a városban a vaddisznók, nincsen joga az önkormányzatnak közvetlenül intézkedni. Ezért az önkormányzat vezetése megbízott több egyeztetést követően egy hivatásos vadászt, hogy a rendőrségi engedélyeket minden esetben beszerezve kilője ezeket a vaddisznókat.

Sajnos, mivel senki nem tett semmit, az önkormányzat az adott jogi környezetben csak ezt tudta megtenni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem