Újabb feljelentés a szombathelyi választási csalás ügyében

A képviselőjelöltet elítélte a bíróság, de a feljelentő szerint több elkövető is volt.

Folyik a nyomozás a feljelentésem ügyében, a hatóság több tanút is kihallgatott már. Engem viszont nem idéztek be - mondta lapunknak Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő.

Czeglédy idén májusban, akkor tett feljelentést, amikor kiderült Egy személy ellen emeltek vádat választási csalás miatt Szombathelyen 2023. May 12. 11:14 , hogy egy ember ellen emelt vádat az ügyészség választási csalás miatt. A vádemelés nyomán a bíróság már ítéletet is hozott.

Tegnap írtuk Döntött a bíróság, egy volt szombathelyi képviselő-jelölt törvényt sértett 2023. June 22. 17:17 , hogy 300 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a Szombathelyi Törvényszék az egyik volt képviselőjelöltre, aki a tavalyi országgyűlési választásokon indult Vas megye 1. választókerületében, azaz Szombathelyen.

Nem magányos elkövetőről van szó?

A feljelentést még a tavalyi választások előtt tette a körzet választási bizottsága. Horváth Éva, a Gődény György-féle Normális Élet Pártjának jelöltje ajánlásainál ugyanis olyan ajánlókat is találtak, akik nem szerepelnek a névjegyzékben. Volt, hogy nem stimmelt a név és az aláírás, és volt, hogy ugyanaz az ajánlás két névvel szerepelt.

Az is kiderült, hogy a jelölt érvényes ajánlásainak jó részét más névre gyűjtötték, és ezeket a jelölt egy olyan ismeretlentől kapta, akiről fénykép is készült. Kijelentette, felmerül a választási csalás gyanúja, hiszen olyan ajánlások is voltak, amiket már halott emberek nevére állítottak ki.

Czeglédy Csaba feljelentésében viszont kifogásolta, hogy az ügyészség csak Horváth Éva ellen emelt vádat, miközben a választási bizottság jegyzőkönyvében is tartalmazza, hogy a jelölt nevében egy ismeretlen fiatalember adott le ajánlóíveket.

Az ismeretlen férfi

Az is írta, hogy Horváth Éva munkatársai is látták, amikor a fiatalember ajánlóíveket vitt be a jelölt munkahelyére. A kollégák hiába kérték a jelöltet, hogy ne írja alá a bevitt ajánlóíveket, ő mégis megtette.

Czeglédy azt is írta, hogy személyesen is találkozott a fiatalemberrel, aki előtte érkezett a választási irodára, ahol mind a ketten ajánlóíveket adtak le. A férfiről fotót is készített, amit csatolt a feljelentéséhez.

A feljelentést választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja, személyes adattal visszaélés bűncselekményi gyanúja és különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tette ismeretlen tettes ellen a képviselő.

Megoldották okosba

Mint írta, ha a nyomozóhatóság alaposan és tisztességesen végezte volna a munkáját, akkor igyekezett volna megtalálni az ismeretlen fiatalembert.

Czeglédy lapunknak nyilatkozva bicskanyitogatónak nevezte, hogy magányos elkövető ellen nyomoztak és indítottak eljárást. A képviselő szerint az történt, hogy nem is gyűjtöttek aláírásokat, hanem egy korábbi adatbázis alapján kitöltötték az ajánlóíveket, így történhetett, hogy halott emberek adatait is felhasználták.

A rendőrség a feljelentés alapján eljárást indított, tanúkat már hallgattak ki, de Czeglédyt még nem idézték be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet