A valóság nem Hollywood – Az olvasó pedig lassan a szemének sem hisz

Több tanulsága is van a hét eleji szentpéterfai TEK-akciónak.
 • "Kutyával, drónnal nem találtak meg egy helyismerettel nem rendelkező embert kb. 5 négyzetkilométeren, aránylag sík terepen. Ez akkor a predator volt vagy a fekete párduc. Swarcit hívni azonnal."
 • "Komoly teljesítmény!!!! Drón, kutya, stb. Hatalmas teljesítmény ... Azt még valahol megértem, ha nyáron történik az eset, de hogy most, amikor még egy levél sincs a növényzeten... Eláshatta magát!"
 • "Munkából kifolyólag, múlt héten, egy, a déli határon teljesítő szolgálatot katona ügyfelem mondta, hogy be van gyulladva a szeme, mert a migránsok repeszgránátot dobtak rá. Nem vagyok fegyverszakértő, de szerintem más élettani hatással bírt volna, az említett fegyver. A propaganda hősöket kreál, néha gyermekkorom rum-kóláját érezni rajtuk."
 • "Pancserek voltak!"
 • "Erőfitogtatásra kiváló akció volt. Amúgy szart sem ért."
 • "Kiugrott a kocsiból és elfutott???. Beszarás komolyan."
 • Csak néhány olvasói komment a Facebook-oldalunkon ahhoz a hírhez, amelyben arról számoltunk be Még nem fogták el a Szentpéterfán lövöldöző embercsempészt - osztrák katonákra lőtt, keresik January 17. 12:32 , hogy a rendőrség nem találta a Vas megyei Szentpéterfa mellett lövöldöző embercsempészt Lövések dördültek Szentpéterfánál, az osztrák-magyar határon - Fotókkal frissítve January 17. 10:45 .

  Ahogy megírtuk, az történt, hogy az osztrák határőrök embercsempészeket akartak megállítani. Egyiküket elfogták, a másik viszont Magyarország felé menekült, közben lövést adott le az osztrák katonák irányába. Ezek után a TEK egységei nagy erőkkel érkeztek a magyar helyszínre, ahol többek között körbevettek egy épületet, de nem találták a férfit, akit később a körmendi rendőrök kapcsoltak le.

  TEK bevetés Szentpéterfán - fegyveres férfit keresnek Fotó: Tánczos Mihály
  TM/Nyugat.hu

  A TEK számos kritikát kapott, amelyekkel kapcsolatban a helyszínről tudósító munkatársunk Még nem fogták el a Szentpéterfán lövöldöző embercsempészt - osztrák katonákra lőtt, keresik January 17. 12:32 a következőket jegyzi meg.

  A lényeg, hogy egy fűtött szobából, kényelmes székből sokan gyorsan megoldották volna a konfliktust. A valóság azonban nem Hollywood, ahol a hős rendőr a negyedik "bekapott" lövés után is megállíthatatlanul halad a rosszfiú felé és csak az arcán látszik a nagy fájdalom, meg sántít egy kicsit a szétlőtt lábával.

  Aki menekülés közben emberre lő, az valószínűleg sarokba szorítva sem várja ölbe tett kézzel a rendőröket. A TEK sem biorobotokból áll, akiket kilövésük után leselejteznek és a kutyának sem hiányoznak. Bármilyen furcsa is néhány hozzászólónak, de nekik is van családjuk, akik haza várják a veszélyes konfliktusokba vezényelt szerettüket.

  Mivel a TEK nem állomásozik a településen, így Szombathelyről, Győrből és más településről érkeztek a faluba. Tehát nem ők látták, hogy a fegyveres besétál a gazos, romos őrsre, hanem ezt az információt kapták, hogy feltehetőleg ott rejtőzik. Arról, hogy mi zajlott az őrs területén, illetve a szomszédos házaknál nem tudtunk beszámolni, mivel nem mehettünk a közelbe, így valószínűleg olyasmit is "számon kért" néhány hozzászóló, ami valójában megtörtént, de nem kötötték az orrunkra. (A rendőrségi kommunikáció tapasztalatunk alapján a legtöbb esetben nem segíti a sajtót, azzal ugyanis nem vagyunk kisegítve, hogy a részletes kérdéseinkre egy mondatos válasz érkezik, miszerint "hatósági eljárás zajlott". A TEK-et nem kerestük meg az esettel kapcsolatban.)

  A TEK emberei a szükségesnek ítélt felderítés után vizsgálták át a több romos épülettel rendelkező területet és ott nem találták meg a keresett férfit. Ahogy írtuk, sok rendőrautó is cirkált a településen és környékén, amelyekből kiszúrták volna az egyedül menekülő fegyverest. Az illető pedig jól tudhatta, hogy egy faluban, ahol mindenki ismer mindenkit, nincs esélye az elvegyülésre, így a lehető leggyorsabban el kellett hagynia a számára veszélyes terepet. Valószínű tehát, hogy valahol felvették a segítői.

  Igaz, a történethez az is hozzátartozik, hogy az elfogást Elfogták a Szentpéterfán lövöldöző embercsempészt January 19. 09:24 követően olvasóink zöme elismeréssel nyilatkozott a rendőrök munkájáról.

  „Visszavonok minden korábban írt, a rendőrségi hajtóvadászat kudarcát méltató írásomat. A Körmendi rendőröknek gratulálok!” – olvasható például oldalunkon egyik olvasóink hozzászólása.

  Az olvasók egy része semmit nem hisz el a történetből

  Míg az, hogy a TEK tevékenysége kritikák kapott, valahol érthető és természetes, az viszont meghökkentő, hogy olvasóink egy része azt sem hitte, hogy valóban komoly esemény zajlott a határ mellett, sőt egyesek magának a hírnek a valódiságát is kétségbe vonták.

  Ilyen hozzászólások jöttek:

 • "Embercsempész? Biztos ez?"
 • "Ez valami elterelő művelet?
 • "A nagy kamu felhajtás!"
 • "Kamu az egész"
 • "Április 3 ig lesznek még ilyenek! Félelembe tartani a szavazókat."
 • "Tehát a TEK és az osztrák hatóságok (maradjunk annyiban, hogy e szervek profik) gyűrűjéből kisétált, majd 2 nappal később egy közúti ellenőrzés során megállított járműben utazott, a 2 nappal korábbi, felfegyverkezve elkövetett és más bűncselekmények helyszínétől légvonalban talán 15 km távolságban. Így szokott lenni... Fogtak egy esetleges másik csempészt, igaz ez sem derült ki a cikkből, hogy azok voltak, de majd rá lehet verni..."
 • "Tényleg igaza volt MZP-nek, a tudatlan iskolázatlan falusiaknak szól a propaganda, akik mindent elhisznek. Elég bizonyíték nekik az, hogy sok rendőr van a faluban, biztosan igaz a sztori, amiért ott vannak!"
 • "Egy büdös szó se igaz abból amit Orbánék 12 éve nap mint nap előadnak..."
 • "Lehet nem is volt más, mint vaklárma"
 • "A nyugat.hu csak kiszolgálja a központi hazugsággyárat!"
 • És hiába a fotók, hiába adtak ki az osztrákok közleményeket, hiába írták a szentpéterfai lakosok, hogy mindez éppen és ott játszódik le a házuk előtt, sokan még akkor is kételkedtek.

  Mindez azt jelenti, hogy az internet, a modern információs technológia és a politikai propaganda segítségével 2022-re sikerült félelmetesen bizonytalanná tennünk vasóságot. Talán érthető, hogy a folytatást tekintve nem mindig vagyunk optimisták.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény