A valóság nem Hollywood – Az olvasó pedig lassan a szemének sem hisz

Több tanulsága is van a hét eleji szentpéterfai TEK-akciónak.
 • "Kutyával, drónnal nem találtak meg egy helyismerettel nem rendelkező embert kb. 5 négyzetkilométeren, aránylag sík terepen. Ez akkor a predator volt vagy a fekete párduc. Swarcit hívni azonnal."
 • "Komoly teljesítmény!!!! Drón, kutya, stb. Hatalmas teljesítmény ... Azt még valahol megértem, ha nyáron történik az eset, de hogy most, amikor még egy levél sincs a növényzeten... Eláshatta magát!"
 • "Munkából kifolyólag, múlt héten, egy, a déli határon teljesítő szolgálatot katona ügyfelem mondta, hogy be van gyulladva a szeme, mert a migránsok repeszgránátot dobtak rá. Nem vagyok fegyverszakértő, de szerintem más élettani hatással bírt volna, az említett fegyver. A propaganda hősöket kreál, néha gyermekkorom rum-kóláját érezni rajtuk."
 • "Pancserek voltak!"
 • "Erőfitogtatásra kiváló akció volt. Amúgy szart sem ért."
 • "Kiugrott a kocsiból és elfutott???. Beszarás komolyan."
 • Csak néhány olvasói komment a Facebook-oldalunkon ahhoz a hírhez, amelyben arról számoltunk be Még nem fogták el a Szentpéterfán lövöldöző embercsempészt - osztrák katonákra lőtt, keresik 2022. January 17. 12:32 , hogy a rendőrség nem találta a Vas megyei Szentpéterfa mellett lövöldöző embercsempészt Lövések dördültek Szentpéterfánál, az osztrák-magyar határon - Fotókkal frissítve 2022. January 17. 10:45 .

  Ahogy megírtuk, az történt, hogy az osztrák határőrök embercsempészeket akartak megállítani. Egyiküket elfogták, a másik viszont Magyarország felé menekült, közben lövést adott le az osztrák katonák irányába. Ezek után a TEK egységei nagy erőkkel érkeztek a magyar helyszínre, ahol többek között körbevettek egy épületet, de nem találták a férfit, akit később a körmendi rendőrök kapcsoltak le.

  TEK bevetés Szentpéterfán - fegyveres férfit keresnek Fotó: Tánczos Mihály
  TM/Nyugat.hu

  A TEK számos kritikát kapott, amelyekkel kapcsolatban a helyszínről tudósító munkatársunk Még nem fogták el a Szentpéterfán lövöldöző embercsempészt - osztrák katonákra lőtt, keresik 2022. January 17. 12:32 a következőket jegyzi meg.

  A lényeg, hogy egy fűtött szobából, kényelmes székből sokan gyorsan megoldották volna a konfliktust. A valóság azonban nem Hollywood, ahol a hős rendőr a negyedik "bekapott" lövés után is megállíthatatlanul halad a rosszfiú felé és csak az arcán látszik a nagy fájdalom, meg sántít egy kicsit a szétlőtt lábával.

  Aki menekülés közben emberre lő, az valószínűleg sarokba szorítva sem várja ölbe tett kézzel a rendőröket. A TEK sem biorobotokból áll, akiket kilövésük után leselejteznek és a kutyának sem hiányoznak. Bármilyen furcsa is néhány hozzászólónak, de nekik is van családjuk, akik haza várják a veszélyes konfliktusokba vezényelt szerettüket.

  Mivel a TEK nem állomásozik a településen, így Szombathelyről, Győrből és más településről érkeztek a faluba. Tehát nem ők látták, hogy a fegyveres besétál a gazos, romos őrsre, hanem ezt az információt kapták, hogy feltehetőleg ott rejtőzik. Arról, hogy mi zajlott az őrs területén, illetve a szomszédos házaknál nem tudtunk beszámolni, mivel nem mehettünk a közelbe, így valószínűleg olyasmit is "számon kért" néhány hozzászóló, ami valójában megtörtént, de nem kötötték az orrunkra. (A rendőrségi kommunikáció tapasztalatunk alapján a legtöbb esetben nem segíti a sajtót, azzal ugyanis nem vagyunk kisegítve, hogy a részletes kérdéseinkre egy mondatos válasz érkezik, miszerint "hatósági eljárás zajlott". A TEK-et nem kerestük meg az esettel kapcsolatban.)

  A TEK emberei a szükségesnek ítélt felderítés után vizsgálták át a több romos épülettel rendelkező területet és ott nem találták meg a keresett férfit. Ahogy írtuk, sok rendőrautó is cirkált a településen és környékén, amelyekből kiszúrták volna az egyedül menekülő fegyverest. Az illető pedig jól tudhatta, hogy egy faluban, ahol mindenki ismer mindenkit, nincs esélye az elvegyülésre, így a lehető leggyorsabban el kellett hagynia a számára veszélyes terepet. Valószínű tehát, hogy valahol felvették a segítői.

  Igaz, a történethez az is hozzátartozik, hogy az elfogást Elfogták a Szentpéterfán lövöldöző embercsempészt 2022. January 19. 09:24 követően olvasóink zöme elismeréssel nyilatkozott a rendőrök munkájáról.

  „Visszavonok minden korábban írt, a rendőrségi hajtóvadászat kudarcát méltató írásomat. A Körmendi rendőröknek gratulálok!” – olvasható például oldalunkon egyik olvasóink hozzászólása.

  Az olvasók egy része semmit nem hisz el a történetből

  Míg az, hogy a TEK tevékenysége kritikák kapott, valahol érthető és természetes, az viszont meghökkentő, hogy olvasóink egy része azt sem hitte, hogy valóban komoly esemény zajlott a határ mellett, sőt egyesek magának a hírnek a valódiságát is kétségbe vonták.

  Ilyen hozzászólások jöttek:

 • "Embercsempész? Biztos ez?"
 • "Ez valami elterelő művelet?
 • "A nagy kamu felhajtás!"
 • "Kamu az egész"
 • "Április 3 ig lesznek még ilyenek! Félelembe tartani a szavazókat."
 • "Tehát a TEK és az osztrák hatóságok (maradjunk annyiban, hogy e szervek profik) gyűrűjéből kisétált, majd 2 nappal később egy közúti ellenőrzés során megállított járműben utazott, a 2 nappal korábbi, felfegyverkezve elkövetett és más bűncselekmények helyszínétől légvonalban talán 15 km távolságban. Így szokott lenni... Fogtak egy esetleges másik csempészt, igaz ez sem derült ki a cikkből, hogy azok voltak, de majd rá lehet verni..."
 • "Tényleg igaza volt MZP-nek, a tudatlan iskolázatlan falusiaknak szól a propaganda, akik mindent elhisznek. Elég bizonyíték nekik az, hogy sok rendőr van a faluban, biztosan igaz a sztori, amiért ott vannak!"
 • "Egy büdös szó se igaz abból amit Orbánék 12 éve nap mint nap előadnak..."
 • "Lehet nem is volt más, mint vaklárma"
 • "A nyugat.hu csak kiszolgálja a központi hazugsággyárat!"
 • És hiába a fotók, hiába adtak ki az osztrákok közleményeket, hiába írták a szentpéterfai lakosok, hogy mindez éppen és ott játszódik le a házuk előtt, sokan még akkor is kételkedtek.

  Mindez azt jelenti, hogy az internet, a modern információs technológia és a politikai propaganda segítségével 2022-re sikerült félelmetesen bizonytalanná tennünk vasóságot. Talán érthető, hogy a folytatást tekintve nem mindig vagyunk optimisták.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény