Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Valóság vagy elkoptatott politikai propaganda? – Megosztja az internet népét Hende kórházi munkája

Nemcsak vélemények, jogi kérdések is felmerültek a szombathelyi országgyűlési képviselő Facebook-posztja kapcsán.

Hende Csaba már újévi beszédében Nemény András röviden, Hende Csaba hosszabban értékelte az elmúlt évet January 01. 17:29 elárulta, hogy önkéntesként dolgozik a szombathelyi Markusovszky-kórházban, de annak részleteit csak egy hétfői Facebook-posztban Péntekenként Hende Csaba méri a betegek lázát a szombathelyi kórházban January 11. 20:34 bontotta ki az országgyűlési képviselő.

Ebből többek között megtudtuk, hogy a politikus az onkológiai járóbeteg szakrendelésén dolgozik hetente egy napot, ahol feladata az úgynevezett Covid-pre triázs elvégzése, azaz a beérkező betegek lázát méri, a tünetekről kérdez és nyilatkozatot vesz fel.

Munkája nyomán – írja - felszabadul egy szakasszisztens, aki így a közvetlen betegellátási feladataiban „bevethető”-vé válik.

A képviselő a munka részleteiről is élményszerűen számol be:

„2021. január 8-án pénteken is sok betegünk volt. Száznál is többen lehettek, akik a gyógyulásban bízva megjelentek az onkológiai ambulancián. Teljes fordulatszámon, a megszokott gördülékeny profizmussal fogadták betegeiket az egyszerre több rendelőben is dolgozó nagyszerű orvosaink, élükön Csejtey főorvos úrral. Semmiféle kapkodásnak, idegeskedésnek nyoma sem volt sem ezen, sem más péntekeken, ezt személyesen tudom tanusítani. A jól szervezett munka eredménye a sok, a körülményekhez és saját betegségéhez képest hálás, elégedett beteg.”

Az egykori honvédelmi miniszter úgy fogalmaz, hogy a jövőben is jelentkezni fog a „koronavírus járvány szombathelyi frontvonalából” a „rövid haditudósítássokkal” .

Ahogy várható volt, a Facebook-poszt alaposan megosztotta az internetezőket.

A politikust leginkább ezekkel a vádakkal támadják a cikk alatti kommentekben:

 • Képmutatás, a kórházi önkénteses munka a választók megnyeréséhez szükséges
 • Ha nem ért hozzá, akkor miért csinálja?
 • Nem ez lenne a munkája, hanem hogy az Országgyűlésben szolgálja a választókat
 • Ha valóban önzetlenül dolgozik a kórházban, azt sem kellene nagydobra verni
 • Hende Csaba más eszközökkel sokkal hatékonyabban tudna küzdeni az egészségügyért
 • „Öngól”
 • A politikust támogatók jellemzően ezekkel az érvekkel helyeselték Hende Csaba munkavállalását

 • Dicséretes és példamutató a képviselő kórházi önkéntessége
 • Az ellenzéki politikusoknak követhetnék a példáját, de csak a szájuk jár
 • Minden önkéntesség becsülendő, amire időt és energiát szánnak
 • Az természetes, hogy nagy dobra veri, mert ilyen a politika a világon mindenhol
 • Csak hónapok után hozta nyilvánosságra a munkát, ami túlmutat a politikai üzeneten
 • A Nyugat cinikus cikket közölt egy pozitív történetről
 • Jogi kérdés is felmerült

  Jó néhány kérdés is felmerült az olvasóinkban. Az alábbi például e-mail formájában érkezett hozzánk, és hasonló tartalmú kommentekből több is van az írás után.

  „Elnézést a zavarásért, de a Hende Csaba által végzett karitatív tevékenységről szóló cikkük kapcsán azon akadtam fenn, hogy vajon milyen adatvédelmi megfontolások kapcsán faggathat Hende Úr számára vadidegen embereket, azok személyes, egészségügyi problémáiról. Csak én vagyok ilyen értetlen? Ha utánanéznek, szívesen olvasnék róla.”

  A kérdés valóban érdekesnek látszott, így megkerestük vele Dr. Gyurácz András ügyvédet, aki közölte:

  Ha magánember "faggat" magánembert annak egészségügyi állapotáról, az teljesen tiszta ügy, hiszen mindenkinek joga van eldönteni, hogy megosztja-e másokkal ezeket az információkat.

  A kérdésben megfogalmazott esetben azonban ennél többről van szó, hiszen az önkéntes - vagy az a szervezet, aki küldi - feltehetően szerződéses kapcsolatban áll pl. a kórházzal, így annak kell tartalmaznia az érzékeny egészségügyi adatok kérdéskörét, a tudomására jutott adatok védelmét is.

  Hozzátette: „A kórháznak mint adatkezelőnek az ezzel kapcsolatos kötelezettségeit külön törvény rögzíti, a betegek jellemzően aláírt, kifejezett nyilatkozatok formájában járulnak hozzá adataik kezeléséhez. Amennyiben a magánszemély, az önkéntes jut hozzá - akár az érintett által - érzékeny adatokhoz, ezek kezelése csak a rábízott feladat ellátásával összefüggésben és a szükséges mértékben történhet.”

  Lapunk az önkéntes munkával kapcsolatos kérdéseit elküldte a Markusovszky-kórháznak. Amint jön válasz, azt megosztjuk olvasóinkkal.

  Címlapképünk illusztráció.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra