Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Változást iktatott be a kormány az iskolai karantén-szabályokban

Több mint 200 iskolában van érvényben tanügyi intézkedés a koronavírus-esetek miatt, még nem volt példa rá a szeptemberben indult tanévben, hogy egy egész iskolában kellett volna ilyet elrendelni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint folyamatosan emelkedik azoknak az intézményeknek a száma, ahol intézkedésekre volt szükség a koronavírusos megbetegedések miatt – írja a Népszava. 

A tárca közlése alapján az iskolák 2 százalékát, tehát körülbelül 270 iskolai helyszínt érint "tanügyi intézkedés” , ez jellemzően egy-egy osztályt jelent. Az Emmi szerint még nem volt példa rá a szeptemberben indult tanévben, hogy egy egész iskolában kellett volna ilyet elrendelni.

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint nem mindig fedik a valóságot a hivatalos adatok, ugyanis továbbra sincs érdemi kontaktkutatás és kötelező tesztelés. Központilag járványvédelmi szabályokat sem vezettek be, nem kötelező a maszkhasználat és a testhőmérséklet-mérés, bár ezekről saját hatáskörben is dönthetnek az iskolák. Erre egyre több példa van az általános- és középiskolákban. 

Az Emmi válasza szerint az igazolt fertőzöttekre – függetlenül attól, hogy tanár, dolgozó vagy diák – „továbbra is” érvényes a tíz nap karantén-kötelezettség, akkor is, ha hat hónapon belül kigyógyultak a fertőzésből vagy teljesen vakcináltak – fejti ki a lap, mely szerint úgy tűnik, hogy változtatott a kormány.

A tanévkezdéskor kiküldött intézkedési tervben még az állt, hogy a felgyógyultak és az oltottak nem minősülnek kontaktszemélynek, így kötelező karantén sem jár nekik – összegzi az atv.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra