Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

A költő, aki tanár lett, nem celebgyerek

Szerda délután bennünket is behúzott a dalfonál a Berzsenyi könyvtárba. Összeállt minden, ami eltörött, de mégsem lett egész. Viszont mégis kész lett: 101 Varga Richárd egyszálgitáros lemezbemutató koncertjén jártunk.

Tanár, slammer és egyszálgitáros és ennyi talán elég is lesz.

– így jellemezte Boros Ferenc beszélgetőtárs Varga Richárdot, majd jó érzékkel hagyta is, hogy a dalok és slamek meséljenek inkább minderről. A Berzsenyi könyvtár zsúfolásig megtelt földszinti kiállítótermébe csempészett Ricsi erre az estére egy kis klubhangulatot, skót karamellillattal és nyári esővel vegyítve.

Varga Richárd - 101 lemezbemutató koncert
Üveg által homályosan
Nagy Róbert

101

– egyszerű, letisztult, széttört egészek

Már a lemez címe is szimbolikus: a lemezborító képe (Stekovics Gáspár munkája) különálló kerítésléceket ábrázol, akárcsak az 1-esek. De ott van köztük egy 0, ami jelen esetben az egység és a két fél által létrehozott egész jelképe.

Varga Richárd - 101 lemezbemutató koncert
101 Varga Richárd első lemeze
Nagy Róbert

Hiszen mindannyian erre az egységre törekszünk, ezen a vékony, olykor nagyon is sérülékeny szálon függnek a lemez dalai is. Ricsi még kamaszkorában fedezte fel Cseh Tamást, és azt a közlési formát, amely egy kicsit az énekmondásra emlékeztet.

Jól kapcsolódik ehhez az a három slam, ami a tizenegy dal mellé rákerült a lemezre. Ezen az esten mindkettőből ízelítőt kaptunk, egyszálgitárral és slammel, Ricsi tolmácsolásában. Ezek a dalok bemutatón így ütnek igazán nagyot lecsupaszítva, de a lemezre már van úgy, hogy zongora-, vagy vonós kísérttel is került fel néhány, természetesen az elmaradhatatlan gitár.

Minden egész eltörött...

Ricsi azt vallja, hogy a széttört dolgok is válhatnak egésszé, hiszen a lemez másik szelete - a párkapcsolat mellett - a társadalmi problémák és a társadalomkritika.

Az irodalom arra reflektál, ami körülötte zajlik

– mondja az alkotó, így lehetséges az, hogy a parafrázisokban a Facebook és az email olyan természetességgel jelenik meg mint, anno Adynál a Párizsba siető vonat.

Varga Richárd - 101 lemezbemutató koncert
Boros Ferenc és Varga Richárd
Nagy Róbert

A lemez végén pedig egy rejtett szám található, amire egy percet kell várnunk. A jelenlegi címe:

…?

Eredeti címe Én nem Rólad akartam.

A saját érzéseim is benne vannak a dalokban… Egy pont sosem lehet egyedül.

Varga Richárd - 101 lemezbemutató koncert
Interakcióban a kölcsönzakóval és a helyiség kilincsével
Nagy Róbert

Mi viszont akarjuk: nemcsak meghallgatni, de ajánlani Önöknek is, egy pohár bor vagy tea – netán

skót karamell

– mellé.

Varga Richárd: 101

01. A kert
02. Az égig érő ballonkabát
03. Skót karamell
04. Bögre
05. Túl közel
06. Félember
07. Szívfonál
08. Levél a kamrából
09. Asztma lett
10. Celebgyerek
11. Én eltörtem mindig, de a kép végül kész lett...
12. Úgy szeretnék
13. ............?

Varga Richárd Celebgyereke a szombathelyi Berzsenyi könyvtárban

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra