Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Vas megyei átlagjövedelmek között is drasztikus különbségek vannak

Megmutatjuk, melyik városban mennyiből gazdálkodnak az emberek.

Hatalmas szakadékok vannak, az átlagjövedelmek elosztásában egyes magyar régiók között.

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a Vas megyei fizetésekkel, A magyar viszonyokhoz képest Vas megyében nem rosszak a fizetések June 01. 07:32 most viszont a havi nettó átlagjövedelmekről hoztunk pár adatot, amelyek igencsak meglepőnek bizonyultak.

Az Átlátszó cikke felhívta a figyelmet arra, hogy az ország legszegényebb régióiban élők fele annyit keresnek, mint a leggazdagabb járások lakói.

A drasztikus különbségek mellett fontos hozzátenni azt is, hogy Magyarország egy jelentős része konkrétan a mélyszegénységben éli a mindennapjait.

Uniós mércével mérve pedig a magyarok háromnegyede szegénynek számít. Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten July 27. 15:38

A magyar szegénységi küszöb 2005-ben is ugyanúgy az uniós küszöb 40%-a volt, ahogy most is.

Az 1-es értéknél húzódik az összesített, uniós szegénységi küszöb. Az oszlopok azt mutatják, hogy az egyes országok hány százalékkal maradnak el ettől, vagy hány százalékkal haladják meg.
Forrás: Gábos András, Tomka Zsófia, Tóth István György

Az egy személyre jutó jövedelemről származó adatok alapján a csengeri járás volt a legszegényebb az országban. Itt az egy főre jutó jövedelem 65.303 forint volt.

Ezzel szemben, a leggazdagabb járás Budakeszi volt. Itt az átlagjövedelem a csengeri járás kétszerese 148.447 forint volt 2019-ben.

A legszegényebb járások közé tartozik a vásárosnaményi, a fehérgyarmati, a gönci és a cigándi járás. Ezek jórészt az ország északkeleti részén találhatóak.

A leggazdagabb városok közé Székesfehérvár, Budapest, Győr és Dunakeszi tartoznak. Ezek a települések az ország északnyugati, vagy központi régióiban helyezkednek el.

Az egy főre jutó, nettó havi átlagjövedelem megoszlása régiónként.
Átlátszó.hu

De mi a helyzet az ország nyugati felében és Vas megyében?

Meglepő módon ebben a régióban is nagy különbség van egy-egy település átlagjövedelme között.

Szombathely és környékén az egy főre jutó nettó átlagjövedelem 100-149 ezer forint között mozog. Ugyanez az arány Zalaegerszeg és környékén is.

Azonban a térképen feltűnik a szentgotthárdi járás is, ahol jóval kevesebb pénzből gazdálkodnak az emberek, mint például a megyeszékhelyen.

Meglepő módon ugyanez elmondható Kőszeg és Csepreg vidékéről is, ahol az átlag havi nettó jövedelem 90-100 ezer forint közé tehető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra