A Vas Népe egykori főszerkesztője készíti a szombathelyi színház kulturális magazinját

Az igazgatóváltáson túl is történtek változások az intézményben.

Néhány hónappal ezelőtt reppentek fel hírek arról, hogy a szombathelyi Weöres Sándor Színház egy színes kulturális magazin elindítását tervezi. Részletekbe nem igazán mentek bele ezzel kapcsolatban, mindössze a júniusi évad végi sajtótájékoztatón Zöld színház, kulturális magazin, műhely és új darabok – Így csalogatja vissza a nézőket a Weöres Sándor Színház 2021. June 17. 13:01 ejtettek róla szót.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

Akkor Szabó Tibor színházigazgató azt mondta, hogy a Ráadás címet fogja viselni a magazin, és nemcsak online, hanem nyomtatott formában is ki szeretnék majd adni. Lesznek szöveges, fotós és videós anyagok is, ráadásul nem kizárólag a Weöres Sándor Színházról, hanem Szombathely és Vas megye kulturális értékeiről, történéseiről, szereplőiről fog szólni.

Megvan a nyertes

A kulturális magazinra pályázatot írtak ki, melynek határideje június 16-án lejárt. Mi időközben többször is érdeklődtünk a fejleményekről, aztán a teljes választ végül hétfőn kaptuk meg. Ebből kiderült, hogy mindössze egyetlen pályázat érkezett, ami érvényes volt, és időközben az eredményhirdetés, illetve a szerződéskötés is megvolt.

Az is kiderült, hogy a pályázatot a Vas Népe egykori főszerkesztőjének, Halmágyi Miklósnak a családi cége nyerte meg. A szombathelyi székhelyű Diurna Bt. Fő tevékenysége az Opten szerint hírügynökségi tevékenység. A céget 1998-ban alapították, 2020 előtt évekig nem volt bevétele.

A szerződést az alábbi feltételekkel kötötték meg:

 • a szerződés 2022. június 30-ig terjedő határozott időre szól
 • 30 napos felmondási idővel bármikor megszüntethető
 • elvárt feladatok a pályázati kiírással összhangban vannak
 • a vállalkozó által készített anyagok, az online magazin kialakítása során felhasznált ötleteik a színház tulajdonába kerülnek
 • az elvégzett feladatok teljesítése esetén a vállalkozó havi díjazásra jogosult
 • A pályázatban többek között az alábbi feladatok vannak meghatározva:

 • heti kommunikációs értekezleten való részvétel, heti megjelenési terv bemutatása
 • a wssz.hu weboldal online magazin felületére feltöltött átlagosan heti 5 kreatív anyag (lehetőleg fotóval) készítése, melyből legalább kettő közvetlenül a színházhoz kapcsolódik
 • a wssz.hu-ra átlagosan heti 1 videós anyag (nem archív) készítése, melyből – legalább minden második a színház tevékenységével/társulatával kapcsolatos eseményekről szól, a többi a színházművészethez és egyéb társművészetekhez kapcsolódhat
 • hetente frissülő blogbejegyzés
 • a színház Facebook-felületére átlagosan heti 5 poszt fotóval, vagy videóval
 • a színház Instagram-felületére átlagosan heti 5 megosztás fotóval, vagy videóval
 • közreműködés a videók szerkesztésében
 • Mindezért 350 ezer forint (+ áfa) díjat lehet havonta számlázni.

  Halmágyi Miklós
  Józing Antal

  Szabó Tibor színházigazgató a válaszában kitér arra is, hogy a Ráadás egyelőre online formában, a Weöres Sándor Színház honlapján indul útjára. Mint írja, szándékaik szerint „egyelőre a színház összművészeti kitekintésű magazinjaként fog működni, hangsúlyosan a színházi történésekre fókuszálva, abban a reményben, hogy egy idő után a város és a megye is a sajátjának fogja tekinteni”.

  Történtek változások

  És mivel pletykákat is hallottunk a kulturális magazin körül kialakult stábbal kapcsolatban, érdeklődtünk afelől is, hogy érinti-e mindez a WSSZ sajtókommunikációját. Annál is inkább, mert időközben a nyári leállás után érkezett egy búcsúüzenet az eddigi sajtóstól, Gombás Mónikától, akinek bő 12 éves színházi sajtós pályafutása július 31-én véget ért, de nem bocsátkozott részletekbe.

  Szabó Tibor válaszában ugyanakkor az áll, hogy a Ráadás magazin léte nem befolyásolja a Weöres Sándor Színház sajtókommunikációját. Mi több, annak a javulását remélik, ugyanis augusztus 9-től Szombathely ismert újságírója, Horváth Nóra lett felelős a sajtókommunikációért.

  Szabó Tibor és Horváth Nóra
  Facebook/Weöres Sándor Színház

  A Vas Népétől a Médiaközpont élére, aztán onnan is el

  Halmágyi Miklós évtizedekig vezette a megyei napilapot, a Vas Népét, egészen 2017-ig, amikor is a MédiaWorks elbocsátotta. Majd 2019 februárjában Halmágyi Miklósra, a Vas Népe volt főszerkesztőjére cserélte a városi tévé igazgatóját a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 20:03 kinevezte a közgyűlés új többsége a Szombathelyi Médiaközpont igazgatójának. Ennek kapcsán még áprilisban le is ültünk vele beszélgetni, teljes interjúnkat itt Halmágyi Miklós: Kemény lesz, de májusban el kell indulnia a Savaria Fórumnak 2019. April 01. 18:06 olvashatja.

  Aztán alig egy évvel később, 2020 februárjában robbant a hír, hogy Nemény András polgármester aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzést rendelt el Aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzés a szombathelyi Médiaközpontban 2020. February 06. 16:18 a szombathelyi Médiaközpontban.

  Ennek során kiderült, Szabálytalan kiküldetések és bankkártyás fizetések, 760 ezer forint autóhasználatra - Itt a jelentés a Médiaközpontról 2020. February 20. 10:21 hogy az igazgató több alkalommal, jogtalanul, saját céljaira használta a cég bankkártyáját, hogy kilenc hónap alatt 760 ezer forintot számoltatott el saját autója használatért, és hogy több alkalommal szabálytalanul volt kiküldetésen. Végül azonnali hatállyal menesztették Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek 2020. February 18. 15:19 Halmágyit és rendőrségi feljelentést is tettek.

  Ennek sorsáról egyelőre nem tudni, de a fejlemények tükrében érdemes lesz majd rápillantani a Ráadásra.


  A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra