Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vasiak, akik más országban vészelik át a vírust – London, ahol megpróbálták lazán venni, de belebuktak

Csillag Tamás egy londoni önkormányzat politikai munkatársaként dolgozik és a kezdetektől fogva komolyan vette a vírust.

Csillag Tamás nevét már többször is olvashatták lapunkban. "Miért kellene ezt szótlanul néznem?" A szombathelyi srác, aki a Momentum nemzetközi csoportját vezeti 2017. March 09. 09:34 Az egykor a Bolyai gimnáziumban tanuló fiatalember egy ideje Londonban él. Egy ottani önkormányzat poltikai munkatársa.

A brit járványügyi szakemberek a legtöbb európai országtól eltérően egészen más megközelítést választottak a járvány elleni harchoz. Hogy egészen pontosak legyünk, először ugyanazt csinálták a britek, mint bármely más, fejlett nyugat-európai ország.

Két héttel ezelőtt, amikor a járvány először felütötte a fejét Angliában, a járványügyi hatóságok azonnal elkezdték a kontaktok követését és tesztelését. Aztán pár nappal később a kormány úgy tűnt, hogy felhagy a módszeres teszteléssel, és egy pár napig az úgynevezett nyájimmunitás kialakításán dolgozott.

Gyakorlatilag nem csináltak semmit, hagyták volna, hogy a fiatalok megfertőződjenek, az időseket pedig arra kérték volna, hogy maradjanak otthon és karanténozzák el magukat nagyjából egy hónapra. Az iskolákat, pubokat és egyéb könnyen járvány-gócponttá alakuló helyeket direkt nem zárta be a kormány azonnal, hisz a nyájimmunitás lényege, hogy valamennyi fertőzött kifejezetten oké, amíg azok nem terhelik túl az egészségügyi ellátórendszert.

Csillag Tamás

Na ez a megközelítés alig pár nap után megbukott, amikor az olasz és a spanyol helyzet súlyosbodni kezdett és az emberek elkezdtek pánikolni. Ekkor megint jött a fordulat: Boris Johnson arra kérte az Egyesült Királyságban élőket, hogy ha akár csak egy kicsit is betegnek érzik magukat, akkor izolálják magukat. De ezen a ponton még semmilyen kötelező intézkedést nem hoztak. Pár nappal később bezártak az egyetemek, megint pár nappal később az iskolák is, és végre elérkeztünk oda, ahonnan elindultunk: elkezdtek újra nagyobb tömegeket tesztelni és az összes éttermet és pubot és edzőtermet is bezáratták. Bár jelenleg még nincs szó kijárási tilalomról, valószínűleg ez is csak idő kérdése.

Mi a barátnőmmel az elejétől fogva egész komolyan vettük a helyzetet. Van itthon bőven kézfertőtlenítő és valamennyi FFP2-es maszk is, amiket még hetekkel a pánik kitörése előtt szereztünk be. Boltba, illetve tömegközlekedési eszközre már egy ideje csak maszkban megyünk, amiért az első napokban még ugyan kaptunk néhány szúrós pillantást, meg egy pár beszólást, de mostanra ez a norma. Aki csak tud maszkot szerezni, hordja is azokat mindenhova. Tartós élelmiszerrel vagy egy hónapig kibírnánk, ha odáig fajul a helyzet, hogy szigorú kijárási tilalmat rendelnek el.

Csillag Tamás az üres polcok előtt.
Csillag Tamás

Sajnos a kormány összevissza intézkedéseinek hála, az emberek több ponton is pánikoltak és kiürítették a boltokat. Először a WC papírból volt hiány, aztán a húsokból, zöldségekből, tartós élelmiszerkből. Pár napja mennyiségi határokat szabtak a boltok: már nem lehet ugyanabból a tárgyból egy vásárlás alkalmával négynél többet vásárolni. Illetve próbálnak az egészségügyi dolgozók és az idős emberek védelmére is szabályokat hozni, például a Sainsbury’s-ben van olyan nap, mikor reggel csak a 60 felettiek és az NHS dolgozók vásárolhatnak, hogy elkerüljék a tömeget és a hiányt.

Londonban már csak maximum négy darabot lehet venni a termékekből, hogy mindenkinek jusson elég.
Csillag Tamás

Most hétvégén, miután bejelentették, hogy bezárnak az éttermek és a pubok is, a boltok gyakorlatilag ki voltak fosztva. Én egy hete már csak itthonról dolgozom és mindenki más is, aki teheti. Azok, akiknek a munkahelye bezárt, a kormánytól gyorssegélyt, a korábbi átlagfizetésük 80%-át kapják a vészhelyzet végéig. De könnyebb lett táppénzre menni is. Az emberek még viszonylag jókedvűek, de érezni rajtuk valami feszültséget. Az utcák bár láthatóan üresebbek, mint általában, azért még nem teljesen néptelenek.

Gondolkoztam a hazamenésen is, hisz valószínűleg a következő két hónapban a munkám oroszlánrészét amúgy is home office-ból fogom végezni, de arra jutottam, hogy a repülés jelenleg olyan kockázati faktor, aminek nem szeretném kitenni a családomat Szombathelyen.

Csillag Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra