Vasivíz-ügy: A bíróság a MEKH-nek adott igazat, de a munkaügyi per csak most indul

Lehet, hogy a vízközmű-szolgáltatók államosítása tesz pontot a vitás ügyekre.

A Fővárosi Törvényszék két hete utasította el a Vasivíz Zrt. keresetét, de most újabb bírósági fejezet kezdődik a tavaly nyár óta húzódó ügyben.

A Vasivíz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavaly májusban hozott határozatának Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul 2020. May 28. 15:15 felülvizsgálatát kérte a bíróságtól. Az MEKH-határozat kötelezte a céget, hogy váltsák le a nem sokkal korábban kinevezett Molnár Miklós lett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója 2019. December 17. 11:37 Molnár Miklós vezérigazgatót, mert vizsgálatuk Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata 2020. April 02. 15:24 szerint nem rendelkezik azzal a szakmai gyakorlattal, amit a vízközmű-szolgáltatók vezetőinek előír a törvény.

A határozatot a cég bíróságon támadta meg, ezt a keresetet utasította el két hete a Fővárosi Törvényszék.

Több céget is vizsgálhatott volna a hatóság, de nem tette

Tavaly júliusban viszont kiderült, A Vasivíz ellen indított eljárás rántotta magával Dorkota Lajost, a Magyar Energiahivatal elnökét? 2020. July 11. 08:40 hogy az országban működő víz-közműszolgáltatók között többnél is fennáll az a probléma, ami miatt az MEKH a Vasivíz vezérigazgatójának leváltását kérte.

Kiss Tamás

Köztük van a Heves Megyei Vízmű Zrt., ahol a tanári diplomával rendelkező Sasvári Szilárd, a Fidesz egyik alapítója a vezérigazgató. A másik cég pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., ahol szintén szakmai végzettség és tapasztalat nélkül ül a vezérigazgatói székben Bakondi György Patrik. A név nem véletlenül ismerős, ő a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadójának, Bakondi Györgynek a fia.

Sőt, ahogyan azt a városvezetés is többször nyilatkozta, a Vasivíz korábbi vezérigazgatójának, Kohuth Viktornak sem volt meg a szakmai tapasztalata, de ez ellen senki sem tiltakozott akkor. Az MEKH azonban csak a Vasivíz Zrt.-nél és csak Molnár Miklós kinevezése miatt indított vizsgálatot.

Újabb bírósági per indul

A Fővárosi Törvényszék egyébként tárgyalás nélkül hozta meg határozatát, egyetlen tanút sem hallgattak meg, a per tárgya a törvény előtti egyenlő bánásmód vizsgálata volt, de információink szerint éppen ezt nem vizsgálta a bíróság.

Megkérdeztük a Vasivíz Zrt.-t, hogy elfogadják-e a bírósági ítéletet, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Azonban hamarosan indul az a munkaügyi per, amit Molnár Miklós indított leváltása miatt. Az eljárást a járványhelyzet miatt felfüggesztették, de információink szerint az enyhítések következtében visszavonták a felfüggesztést. Így hamarosan kezdődik Molnár munkaügyi pere.

Közben a kormány a víz-közműszolgáltatók államosítására A Vasivíz Zrt-t és az ország összes vízközművét is államosítani akarják 2021. May 31. 07:20 készül, és ha ezt megteszik, amúgy is az állam dönt minden ügyükben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet