A Vasivíz Zrt-t és az ország összes vízközművét is államosítani akarják

Jelenleg az önkormányzatok a tulajdonosai a vízközműveknek, de így még kevesebb jogkörük marad a településeknek.

A víziközmű-szolgáltatás önkormányzati kézből államiba adásának lehetősége érdekében fogadott el változtatásokat a parlament törvényalkotási bizottsága az energetikai és közszolgáltatást érintő törvénycsomagban – adta hírül az MTI szombaton.

Eltörlik az ellátási kötelezettséget, de elveszik a vagyont is

Ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok elveszítik a vízközműveket is. Jelen pillanatban törvény írja elő, hogy az önkormányzatok illetékességi területükön kötelesek gondoskodni a ivóvíz-ellátásról. Ezt a kötelezettséget törölnék el most a törvénymódosítással.

A javaslat szerint az önkormányzatok önként adhatják majd át a vízközmű-vagyont az államnak, mégpedig térítésmentesen. De nem nehéz belátni, hogy ha a parlament megszavazza a javaslatot, olyan jogszabályi és gazdasági környezetet teremtenek, amiben az önkormányzatoknak nem marad érdemi mérlegelési lehetőségük.

A történet hasonlít a hulladékgazdálkodás államosítására Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást 2021. January 07. 07:04 . Ott is kivették a törvényből az ellátási kötelezettséget, majd néhány év után épp most zajlik a hulladékgazdálkodás átadása magáncégeknek Négy évig tartó ámokfutás, több mint százmilliárd forint eltapsolása után a teljes hulladékgazdálkodást elnyeli egy érdekcsoport 2021. March 22. 15:05 , miután az önkormányzati vállalatokat lenullázták.

A vízközműnél viszont hatalmas önkormányzati vagyonról van szó, amit térítésmentesen kellene átadni az államnak, plusz a vagyonelemek mellett a vízközművekben meglévő önkormányzati tulajdonrészt is térítésmentesen kellene átadni az államnak.

Az átadott vízközműveket és vízközmű-vagyon felett a Nemzeti Vízművek Zrt. gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat. A zrt-t tavaly novemberben alapították 10 millió forint alaptőkével, és száz százalékban az állam a tulajdonosa.

A Vasivíznek többmilliárdos forgalma van évente

A Vas megyei vízközmű-szolgáltató Vasivíz Zrt. például szinte száz szálakban önkormányzati tulajdonban van. A szombathelyi önkormányzatnak több 50 százalékos tulajdonrésze van a Vasivízben, de a Vas megyei városok és kisebb települések is a tulajdonosok között vannak, jellemzően 4 százalék körüli tulajdonrésszel.

Kiss Tamás

A Vasivíznek 2019-ben 7,7 milliárd forint volt a nettő bevétele, abban az évben 2,8 milliárd forint volt saját tőkéje. A vízközmű-vagyon nagyságáról sajnos, nem találtunk hiteles adatot.

Közel tíz éve tart az önkormányzatok jogköreinek szűkítése

A vízközművek államosításával még tovább csökkennének a települési önkormányzatok jogkörei. Nemrég írtunk A kormány már az önkormányzatok gazdálkodásába is beletúrhat 2021. May 20. 15:17 arról, hogy A kormány már az önkormányzatok gazdálkodásába is beletúrhat, de a folyamat gyakorlatilag 2012 óta tart.

Állami kézbe adták a kórházakat és a szakorvosi ellátást, a hatósági feladatokat a kormányhivatalok kapták meg.

Az oktatást államosították, a hulladékgazdálkodást elvették, Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást 2021. January 07. 07:04 két éve a kormány rátette a kezét A kormány ráteszi a kezét az önkormányzati építkezésekre, itt az újabb államosítás 2019. January 09. 19:48 az önkormányzati építkezésekre, az építési engedélyeket Március 1-től a kormányhivataloknál kell intézni az építési engedélyeket 2020. January 29. 11:31 már a kormányhivatal intézi, nemrég megtiltották, A kormány megtiltotta, hogy az önkormányzat az épülő lakásokhoz egynél több parkolóhelyet írjon elő 2021. April 27. 11:28 hogy az önkormányzat saját szabályokat vezessen be az építkezéseknél.

Szóba került a háziorvosi és az ügyeleti rendszer államosítása, Óvatosan az államosítással, mert sok háziorvos azonnal nyugdíjba tud menni és nincsenek fiatalok a helyükre 2021. April 13. 07:32 a helyi adók közül a NAV-hoz utalták a gépjárműadót, és egyelőre nem látszik, 2022-ben sem adja vissza a településeknek a kormány a gépjárműadó-bevételeit 2021. May 04. 15:57 hogy vissza akarnák adni. Az önkormányzatok egyik fő bevételi forrásába, az iparűzési adóba központilag nyúltak bele, Itt a nagy Orbán bejelentés 2020. December 19. 13:39 miközben megtiltották az adóemelést Megtiltotta a kormány az önkormányzatoknak az adóemelést 2020. December 02. 07:55 az önkormányzatoknak.

Lassan tényleg csak az anyakönyvvezetésbe lesz beleszólása a helyi önkormányzatnak.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet