Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

150 millió forinttal tolja meg az állam a vaskeresztesi MAM új beruházását

A cumisüveg-gyártósort modernizálják és a termékvizsgálati laboratóriumot bővítik.

Csütörtökön számolt be az MTI arról, hogy három vidéken működő magyar vállalat összesen 2,1 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, ehhez összesen 690 millió forintos támogatást kapnak a kormánytól. Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a versenyképesség-növelő program szerződésátadó rendezvényén, Budapesten.

Köztük van a MAM

A MAM-Hungária Kft. Vas megyei gyárában, Vaskeresztesen a cumisüveg-gyártósort modernizálják és a termékvizsgálati laboratóriumot bővítik a 476 millió forintos beruházással. Az MTI nem említette, de Szombathely országgyűlési képviselője, Hende Csaba a Facebook-oldalán elárulta, hogy ebből mintegy 150 millió forintot a kormány áll. Hozzátette azt is, hogy " a MAM-Hungária Kft. kedvelt munkahelynek számít a dolgozók körében és a cég folyamatosan törekszik a létszámbővítésre" .

Örömmel jelenthetem, hogy a MAM-Hungária Kft. gyárában, Vaskeresztesen a cumisüveg-gyártósort modernizálják és a...

Közzétette: Hende Csaba – 2021. január 14., csütörtök

Kiss Katalin, a cumikat, cumisüvegeket és egyéb babaápolási termékeket gyártó MAM-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta a szerződésátadón, hogy a koronavírus-járvány milyen kihívások elé állította a vállalatot, valamint köszönetet mondott a kormány támogatásáért is.

Az ügyvezető igazgató beszédében kiemelte, hogy a vállalat 1991 óta működik Magyarországon, jelenleg mintegy 470 munkavállalójuk van és a világ 56 országában találhatóak meg a termékeik. 2019-ben 46,9 millió eurós árbevételt könyveltek el, ebből 1,8 millió eurót magyar értékesítésből, a többit az exportból realizálták.

Mások is kaptak támogatást

Egyébként nem a MAM-Hungária Kft. az egyetlen vasi multinacionláis cég, ami komoly kormányzati támogatást kapott az elmúlt időszakban. Ahogy arról lapunk is beszámolt decemberben, Szijjártó Péter Lukácsházán járt - Itt gyártják a Pfizer-vakcinához az ampullákat 2020. December 04. 13:06 a kormány 2 milliárd forinttal támogatja a lukácsházi Schott Hungary Kft. 13,5 milliárd forintos beruházását. Ezt Szijjártó Péter jelentette be a gyárban, ahol egyébként a Pfizer-vakcinához gyártják az ampullákat.

Szintén aznap jött a hír Szijjártó is megjelent a szombathelyi TDK több mint 4 milliárd forintos fejlesztésének a bejelentésén 2020. December 04. 17:56 arról is, hogy a szombathelyi TDK több mint 4 milliárd forintos fejlesztést jelentett be, hogy a hibrid és elektromos autók alkatrészeinek piacára fókuszálva bővítse termékpalettáját. Szijjártó Péter ezen a bejelentésen is jelen volt és elárulta, hogy ehhez közel 1,8 milliárd forintot Nagyvállalati Versenyképesség-Növelő Támogatásként kapott a vállalat. Később egy 1,2 milliárdos K+F programot is bejelentett 4 milliárdos fejlesztés után most egy 1,2 milliárdos K+F programot jelentett be a szombathelyi TDK 2020. December 15. 15:19 a cég.

A kisvállalkozások nehéz helyzete

A kormányzati támogatások minden bizonnyal segítenek a külföldi cégeknek a munkahelymegőrzésben és a piaci pozíciójuk erősítésben, de a kisebb hazai vállalkozások helyzete ettől még nem nagyon javul.

Az utóbbi időben lapunkat több helyi kisvállalkozó is megkereste azzal, hogy nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt. A vállalkozók egy része igazságtalannak tartotta a fent említett nagyvállalati támogatásokat.

Rossz példaként említették például a Heineken soproni beruházását 540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken a soproni sörgyárban January 12. 16:53 , ahol a beruházási költségek felét átvállalta a magyar állam.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra