Végre valami jó hír a Szputnyik vakcináról

Egy fontos területen többet tud, mint a Pfizer.

Egy kismintás laboratóriumi vizsgálat szerint az oroszok vakcinája jobban működik az omikron-variáns ellen, mint a Pfizer oltást.

Erre a következtetésre orosz és olasz kutatók jutottak.

A Reuters beszámolója szerint a szakemberek a második oltás után 3-6 hónappal vettek vérmintákat, és azt találták, hogy míg a Szputnyikkal oltottak 74,2 százalékában, addig a Pfizerrel oltottak 56,9 százalékában találtak olyan antitesteket, amelyek semlegesítik a omikront.

Egyelőre a kutatási eredmények még megerősítésre várnak, a tanulmány pedig hangsúlyozza, hogy mindenképpen szükség van harmadik oltásra.

Figyelemre méltó, hogy orosz Gamaleya intézet korábbi adatai szerint a Szputnyik Light oltóanyag harmadik (emlékeztető) oltása hatékonyabb az omikron ellen, mint a két adag Szputnyik-V.

Mindez azért érdekes, mert időközben az omikron dominánssá vált Magyarországon is, ami már látszik a fertőzések számának gyors emelkedésében Péntek: 15 957 az új fertőzött és elhunyt 65 beteg January 21. 09:17 .

Magyarországra egyébként a közelmúltban érkezett bevizsgálásra Szputnyik Light vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra January 07. 18:23 egy kisebb szállítmány Szputnyik Light, ugyanakkor az orosz oltóanyag európai vagy WHO jóváhagyása várat magára, ami sok százezer magyar állampolgárnak okoz gyakorlati problémát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19