Munkára készen szállítják őket, mint a fűnyírót...

Ha szeretne közvetlenül "a vietnámi beszállítótól" olcsó, de mégis kiváló munkaerőt a cége működéséhez, keressen fel minket! Már három hónap ingyenmunkára is lehet munkást rendelni a "beszállítótól" Magyarország vendégmunka alapú társadalom lett.

Ha szeretne közvetlenül "a vietnámi beszállítótól" olcsó, de mégis kiváló munkaerőt a cége működéséhez, keressen fel minket!

A fenti idézet egy emailből van. A levelet egy szombathelyi vállalkozó kapta egy, magát "vietnámi beszállítónak" nevező kft.-től. Azt írják, hogy korábban magyarországi közvetítő cégeknek toboroztak munkaerőt Vietnámból, de "szolgáltatásuk" már elérhető a vállalatoknak is. A vállalatokat "végfelhasználóknak" nevezik.

Munkára készen szállítják őket, mint a fűnyírót

Ami meglepőbb, hogy az általuk toborzott munkaerőt három hónapig ingyen ki lehet próbálni. Egyéves cseregarancia van, a szükséges papírmunkát a kft. ügyvédei intéznek. És mindezért csak egyszer, a három hónapos próbaidő végén kell fizetni.

Kicsit nehezen, de most eltekintünk attól, hogy a vietnámi munkavállalókról úgy írnak, mintha valamilyen árucikkek lennének. Ennél is fontosabb azonban, hogy az olcsó, kihasználható és kizsigerelhető külföldi vendégmunkásokat már munkára készen szállítják házhoz, akár egy fűnyírót.

De az ilyen vendégmunkások megjelenése a piacon hosszú távon is csak az őket alkalmazó vállalkozásoknak kedvező, egyébként az egész munkaerőpiacra negatív hatással van. Persze, tudjuk, munkaerőhiány van, de az olcsó vendégmunkások által letört bérek miatt még többen mennek nyugatabbra tőlünk is.

A folyamat nem új, már 2019 novemberében 50 ezer külföldi munkavállaló érkezett Több mint 50 ezer gazdasági bevándorló érkezett Magyarországra az elmúlt években 2019. November 05. 11:24 Magyarországra, a legtöbben Ukrajnából.

Évek óta nő a vendégmunkások száma

Már 2017 júniusában hatályba léptek azok a törvények, amelyek lehetővé teszik, hogy a szomszédos országokból érkező, nem EU-s állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén - elsősorban hiányszakmákban - nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon, a mentesség 90 napra vonatkozik. Magát az engedélykérést is egyszerűsítették, hogy akár a tartós foglalkoztatás is megvalósuljon.

Ukrán vendégmunkásokat szállító busz Sárváron
Kovács Dávid

Ezt a lehetőséget 2019 tavaszán bővítette Már 128 szakmában lehet munkavállalási engedély nélkül Unión kívüli külföldieket foglalkoztatni 2019. April 10. 12:56 a kormány, tavalyelőtt áprilisban 128-ra bővítették azon szakmák számát, ahol munkavállalási engedély nélkül lehet nem EU-országból érkező munkavállalókat alkalmazni.

A külföldi munkavállalók sokkal kevesebb pénzért is elvállalják a munkát, így alacsonyabb tartják a munkabéreket az adott területeken. Mivel kevés a munkásszálló, a munkáltatók közvetítők segítségével kiadó magánlakásokban helyezik el őket, ezzel az albérletárakat növelik.

Az ukrán munkavállalók nem problémamentesek, sokszor írtunk már erről. Tavaly például egyikük autót gyújtott fel Ittas ukrán vendégmunkás gyújthatott fel két autót Sárváron - vérnyomon mentek a rendőrök 2020. December 17. 12:11 Sárváron, idén júniusban részeg ukránok balhéztak Részeg ukránok balhéztak Sárváron – Állítólag egy magyar kisgyerek is a kellős közepébe csöppent 2021. June 11. 19:00 . Az ukrán helyzetről egyébként már 2018-ban írtunk nagy cikket Mi történik itt, az ukránok elveszik a magyarok munkáját? 2018. October 12. 07:39 .

A Magyarországon dolgozó külföldiek száma egyébként 2017-ben indult rohamos emelkedésnek.

Azt, hogy most pontosan hány vendégmunkás van az országban, nem tudni. A pandémia enyhülésével és a munkaerőhiány kiújulásával ismét egyre több gyárban dolgoznak külföldi vendégmunkások. Az elektronika- és gépjárműipar területén többnyire egyszerű összeszerelői munkát végeznek a többségben ukrán és szerb anyanyelvű, illetve a távol-keleti, latin-amerikai dolgozók.

Most szeptember 1-től pedig még szélesebbre nyílnak a vendégmunkások előtt az ország kapui: Szijjártó Péter külgazdasági miniszter július elején jelentette be, hogy lehetővé teszik a nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók számára, hogy átmeneti időre Magyarországra jöjjenek munkaerő-kölcsönzőkön keresztül is.

Jelenleg - a cikkünk elején említett ajánlat alapján - már a munkaerő-kölcsönzőket kihagyva is lehet például vietnámi munkaerőt foglalkoztatni. Három hónapig úgy, hogy fizetni sem kell a munkájukért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság