Röpködtek a cserépszilánkok a stúdiószínpadon – Megnéztük a Széttört tál című színdarabot

A Kerekasztal Színház társulata interaktív darabbal hozta közelebb a színházat a gyerekekhez.

A Weöres Sándor színházban tartott vendégelőadást a Kerekasztal Színház társulata március 4-én délelőtt. A nézőtér teljesen megtelt a drámatanárok kíséretében érkezett negyedikes, ötödikes gyerekekkel, akik nem csak hogy élvezték az előadást, különösebb noszogatás nélkül is aktívan részt vettek az interaktív feladatokban.

A cselekmény helyszíne egy családi ház kopott, szürke étkezője valamikor 2077-ben. A lakosság egyre kétségbeesettebb, nincs áram, nincs vezetékes víz, se fűtés, a kormány pedig már régóta nem kommunikál. Csak annyit lehet tudni, hogy időnként irtózatos erejű szélrohamok söpörnek végig az utcákon és ilyenkor életveszélyes házon kívül tartózkodni.

A boltokban már alig kapni ételt, ha mégis, akkor is leginkább csak takarmányt. Az utcák néptelenek és némák, az ablakok bedeszkázva, az emberek pedig egyre éhesebbek.

Jelenet a Széttört tál c. színdarabból
Baráth Noémi

Ebbe az alaphelyzetbe csöppenünk bele az apával, az anyával és a tíz év körüli lányukkal. A konfliktus forrása is nagyon gyorsan felfedi magát – egy képzeletbeli barát, aki a szürke, túlélésért folytatott nyomorúságos napokat segít átvészelni a lánynak, szép lassan az őrületbe kergeti az apát.

Ahogy az a Weöres Sándor Színház weboldalán is olvasható, ez a darab leginkább a 10-14 éves korosztályt szólítja meg, így ehhez mérten az azonosulási pont is a lány. Míg az ő belső monológjait vagy képzeletbeli barátjával folytatott beszélgetéseit kihangosítva halljuk, a szülők reakciói leginkább elnagyolt karikatúrái annak, ahogyan egy tíz éves lány láthatja őrjöngő apját, vagy keservesen síró anyját. (Persze a szülőknek is tanulságos lehet a darab, ha ráeszmélnek, milyennek látja őket gyermekük, mikor kifordulnak önmagukból.)

A Széttört tál olyan fontos kérdéseket tesz fel a gyerekeknek, mint hogy milyen törékeny és illékony dolog a családi békesség, milyen módokon lehet szembenézni a külvilág borzalmaival, vagy hogy mennyire mosható el a határ képzelet és valóság között. Annak ellenére (vagy talán éppen azért), hogy a darab 10-14 éves gyerekeknek szól, semmit nem butít le és nem ad filléres, könnyű válaszokat.

Felvonás közti interaktív foglalkozás
Baráth Noémi

Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan – írja Edward Bond, a Széttört tál szerzője.

Habár a darab még sok kivesézni valót hagy maga után, a megvalósítás sokkal érdekesebb. Bond drámapedagógiai célzattal írta a Széttört tálat, így a drámához mellékelte a drámafoglalkozás vázlatát is.

A nagyjából másfél órás darabot három felvonásra bontotta, melyek között a szereplők fontos kérdéseket tesznek fel a gyerekeknek, játékok formájában interakcióra és nem utolsó sorban gondolkodásra sarkallva őket. A foglalkozások során a gyerekek kiegészíthetik, átírhatják a cselekményt, vagy akár valamelyik szereplő bőrébe is bele bújhatnak egy jelenet erejéig.

A cselekmény kiegészítése interaktív módon
Baráth Noémi

Számomra felejthetetlen élmény volt, hogy egy olyan összetett kérdésre, mint „Mi járhat az apa fejében, amikor éppen nem szól a lányához?” milyen kreatív és értelmes válaszok érkeztek a negyedikes gyerekektől.

Edward Bond Széttört tál című darabja és a Kerekasztal Színház nem csak a feldobott kérdéseket igyekszik minél alaposabban körüljárni, de használati utasítást is ad a gyerekeknek a drámák értelmezéséhez, és ezt nem mellesleg izgalmasan és játékosan teszik.

Interjú Nyári Arnolddal, az apát alakító színésszel és Eszterrel, egy lelkes nézővel.

Széttört a tál a Weöres Sándor színházban
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra