Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vogue: nem kellenek se a túl fiatal, se az étvágytalan modellek

A világ egyik legbefolyásosabb fashion magazinja bátor tettre szánta el magát, ami mérföldkő lehet a divattörténelemben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Condé Nast kiadó, ami a Vogue 19 országbeli publikálásáért felel, egy olyan nyilatkozatot tett közzé a mai napon, ami ha trendet indít, akkor alapjaiban változtathatja meg a divat világát - a lehető legjobb irányba. A kiadó megfogadta, hogy a júniusi számtól kezdődően nem fognak alkalmazni 16 éven aluli modelleket a magazinokban, és olyanokat sem, akik láthatóan evési rendellenességekkel küzdenek - itt elsősorban nyilván a bulimiára és az anorexiára gondolva.

16 alatti Vogue modellek voltak: Brooke Shields, Amy Lemons, Daphne Groeneveld
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Mindenképpen szokatlan bejelentés ez egy olyan iparágban, amire az elmúlt években éppen az irreális szépségsztenderd fenntartása volt a jellemző, főképp a fotókon elvégzett digitális utómunkák révén. De nem csak ez az, amit a Vogue szerkesztői 2012 nyarától kezdve saját magukra kötelezően érvényesnek tekintenek. Összesen hat pontba szedte a nyilatkozat, hogy mi mindenre vállalkoznak még.

Bye-bye tenyérnyi ruhák, viszlát letagadott évek?

Röviden: kérni fogják az ügynökségeket, hogy ne küldjenek nekik kiskorú lányokat, a castingrendezőket pedig, hogy ellenőrizzék a személyi igazolványokat. Segítenek továbbá mentori programok kialakításában, amikben többek között érettebb modellek adnak útmutatást a fiatalabbaknak. Ösztönözni fogják a producereket, hogy a színfalak mögött egészséges munkakörülményeket biztosítsanak a lányoknak, a dizájnereket pedig arra, hogy gondolják át a következményeit annak, ha irreálisan kis méretű mintadarabokat küldenek ruháikból, hiszen ezek leszűkítik a fotózható modellek körét a legsoványabbakra.

Ettől a mintától szeretnének megszabadulni

Végül azzal zárják a nyilatkozatot:

Az egészséges testkép nagykövetei leszünk.

Mi meg erre csak annyit mondunk: úgy legyen. Izgalmas kérdés lesz ugyanis az elkövetkező hónapokban-években, hogy sikerül-e tartani mindezt. A magazin amerikai verziójában nem jelent ez különösebb paradigmaváltást, hiszen a tengerentúlon eddig is inkább jól bevált, tapasztaltabb modelleket alkalmaztak, a Vogue francia, olasz és japán kiadásánál már inkább változnak ezzel a játékszabályok, hiszen ők azok, akik afféle katapult-jelleget töltöttek be eddig, ami az új - gyakran 13-14 éves - arcok felfedezését illeti.

Mindenesetre muszáj lesz megemberelniük magukat és kötni az ebet a karóhoz, ha nem akarják, hogy a Vogue ismét támadások kereszttüzébe kerüljön, amiért nem sikerült tartania a szavát. És amiért újabb tinédzserek hagyják ott az iskolapadot csak azért, hogy kizsákmányolás áldozatai legyenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés