Még jó, hogy a zugügyvédek nem farkasfalkába verődve próbálnak lenyúlni minket

Ha televíziós kultúráról van szó, megszokhattátok tőlem, hogy jó vagyok hozzátok, mint jó apa idióta gyerekeihez, ezért most két sorozatot is elétek skiccelek, amin érdemes az időt múlatni – Bakács Tibor írása.

A Breaking Bad -ről ( Totál szívás ) már írtam, amiben egy rákos kémiatanár végső elkeseredésében az amfetamingyártás királya lesz, és körülötte mindenki megszívja. A sorozat az egész világon tarolt, és valóban nehéz elképzelni, hogy a tökéletest lehet-e tovább fokozni?!

Bízzák maguk nyugodtan Saulra!

Gyorsan mondom, hogy nem, de a rendezőnek, Vincent Gilligannek van annyi esze, hogy meg sem próbálja. A Better Call Saul ( Bízza csak Saulra ) arról az ügyvédről szól, aki a Breaking Bad -ben hatalmas invencióval próbálja a drogpénzt tisztára mosni, de most hét évvel korábban vagyunk, és nem Saul Goodmannek hívják a zugügyvédet, hanem James Mc. Gillnek. Bátyja híres ügyvéd, ő meg a samoiai egyetem büfé-levelező szakán frissen diplomázott, tehát kb. annyira fineszes jogász, mint a mi drága Torgyán doktorunk.

Better call Saul
Ben Leuner/AMC

Fiatalkori beceneve a Simlis volt, és ennek megalapozottságát több részen keresztül is élvezhetjük. Ügyvédnek lenni azért szép feladat, mert az embernek hivatalosan is két lelke lehet. Így a mi zugügyvédünk is mindig mindent megpróbál, hogy kliensei legyenek, tehát másokat is belerántson zűrös ügyeibe, a lényeg, hogy Bob Odenkirk személyében rendkívüli színészi alakítást élvezhetünk végig. Jonathan Banks a másik, aki

visszatér

még az előzményben, de minden karakter hiteles, szinte minden jelenet hangulata, fényképezése, vágása tökéletes.

A sorozat értéke pont megcsináltságának magas szakmai szintje miatt megdöbbentő, mintha nem is tévében és nem is sorozatot néznénk. Látva a Kossuthkifli t vagy a Tűzvonalban t, fölfoghatatlan számomra, hogy pont az amerikaiak képesek európai cizelláltságra, biztosan azért, mert nemcsak pénzt, hanem időt és gondolati energiát is szánnak a produkcióra. Oké, a tengeren túl nem azért televízióznak, hogy pártpénzeket folyassanak át a haveroknak.

Better call Saul
huffingtonpost.com

A Bízza csak Saul -ra érthetetlen módon abszurd és kisrealista egyszerre, talán azért, mert a valóságnál senki nem tud kitalálni elképesztőbbet.

Kisvárosba oltott nagy adag kreatív lengyelség

A szenzációt nekem mégsem ez, hanem egy lengyel sorozat, a Wataha ( A falka ) jelentette, ami az HBO első kelet-európai kísérlete volt. Tudom, hogy a hazugságok szintjén lengyel-magyar két jóbarát, ám a valóságban nem érdeklődünk igazán egymás iránt.

Wataha (A falka)
hbo.pl

Én sem tudom, kik írták a forgatókönyvet (Arthur Kowalewski, Wojtek Miłoszewski), ki a rendező (Michał Gazda), de az biztos, hogy bennük van a kelet-európaiság karcos bája és a tőlük elvárható misztika. Na, ja, az egész sorozat egy ukrán határ menti erdőben zajlik, és már a Twin Peaks óta tudjuk, hogy a fenyőerdők lelket rémisztően tudnak zúgni.

Figyelem, spoilerveszély!

Az első részben megismerünk egy kommandós csapatot, de fölöslegesen, mert a végére, két kivétellel, felrobbantják őket. Megjelenik hát egy Polt Péternél ellenszenvesebb ügyész, aki legalább nő, de ami fontosabb különbség, elkötelezetten próbálja kideríteni a gyilkosságokat. Persze, darázsfészekkel ízesített lecsóba csap bele, vagyis a világ szar helyeiről áramló menekültek hozzák magukkal a bűnt is, akár áldozatok, akár elkövetők legyenek.

Műfajilag azt kéne mondanom, hogy akció-sorozatot látunk, de a pirotechnikai bemutató helyett sokkal fontosabbak a karakterek, amit mi magyarok igazán közel érezhetünk magunkhoz, mert Tarsoly Csabától Prisztás Józsefig itt is széles a paletta. A bűn múzsája meg a korrupció, amitől mindenki gyanús, rendőrtábornoktól egészen a falu bolondjáig.

A Wataha magyar előzetese (HBO)

Kár, hogy a lengyelek mindig is jobb lobbisták voltak Amerikában, így még várnunk kell arra, hogy egyszer legyen egy igazi magyar fejlesztésű HBO-produkció ( a Terápia nem az). Saját tapasztalatból tudom, hogy a déli határszakaszunk is alkalmas arra, hogy 41 perces sorozatot gyártsunk belőle, de félek, hogy mi nem lennénk annyira kritikusak határőrségünkkel szemben, mint a lengyelek.

Miért? Nemcsak a valóság felderítéséhez, hanem a fikcióhoz is ugyanannyi invenció és őszinteség szükségeltetik. Jelenlegi politikai katyvaszunkban most nem vehetjük fel a versenyt szláv barátainkkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény