Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Most akkor cintányér vagy Tankcsapda? - Welcome Mágnás Miska

Izgatott, mit lehet kezdeni ezzel az operettes nagyúri csinnadrattával, Czukor Balázs rendezésében. Vegyesek az érzelmeim.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt héten, amikor beleszagoltunk Jordánék Illatszertárába, Jordánék a szerelem és az illatok hálójában 2014. February 01. 10:29 jegyeztem meg halkan, ha színházról van szó, én szeretem ha nem csak az érzékeimet, hanem az agyamat is megdolgoztatják. Majd máskor, egyeztünk akkor ki, mindenesetre vártam már a Czukor Balázs rendezést, a Cudar világot. Mit hoz ki a Mágnás Miskából?!

WSSZ: Cudar világ
Cintányéros cudar világ, Tankcsapdás pólóban
Mészáros Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Czukor rendezéseiben eddig megtaláltam magamnak azt, amit a színház műfajában kedvelek, amit anno a lakásszínházban, az akkori főiskolás-stúdiós végzősökkel csinált (Öt az egyben). Aztán átigazolt, majd Félkegyelműként visszatért, és a tavalyi szezonban megrendezte a múlt évad egyik legemlékezetesebb darabját, Az arab éjszakát. Kettő az egyben: Esterházyék és a fülledt arab éjszaka 2013. October 08. 07:59

Miért pont operettet? És miért is ne?

Még azt sem mondanám, hogy nem szeretem az operettet. Lehet az jó. Írom ezt annak ellenére, hogy életem legrosszabb színházi élményét épp itt kaptam, még a régi Hemoban (Jordán társulat és a WSSZ még tervben sem volt), amikor Szombathely épp azon fáradozott, hogy zenés-operettbérlettel dobja fel a városlakók hangulatát.

WSSZ: Cudar világ
Operett és a box
Mészáros Zsolt

Rémálmaimban jön elő, amikor Nemcsák Károly alkalmi haknitársulatával Eisemann Mihály operettel virított, papírmasé díszletek között, öregedő primadonnákkal, hamiskás műmosollyal az arcokon, koktélruhában. Az első felvonás után elmenekültünk. Azóta tudom, tartózkodni kell a véletlenszerű operett-rendezésektől.

De nem magától az operettől, mert volt szerencsém élettelibb dinamikusabb átiratokhoz, a zalaegerszegi színház évekkel ezelőtt például egészen jó Fekete Pétert hozott össze. Hiába dolgoztak közhelyhuszárok évtizedeken át azon, hogy meggyűlöltessék velünk ezt a monarchia-beli műfajt, lehet benne szuflát találni.

Milyen lett a szombathelyi Mágnás Miska?

Vegyesek érzelmeim, mert Czukor Balázsnak tényleg remek ötletei vannak, áthallásaira is vevő vagyok. A jelzésszerű díszletvilág is nekem való, csupán egy-két tárgy, amire ülni-feküdni lehet, épp elég ahhoz, hogy aurát adjon a darabnak. Fent középen neobarokk habcsók-utánzat, felhőcskéken egymással játszadozó kis angyalkákkal.

WSSZ: Cudar világ
Szupernagyi
Mészáros Zsolt

Az úri világot kicsúfoló Szirmai Albert-operett főbb vonalai megmaradnak, aktualizált nyelvezettel. A mű címszereplője Miska nem a lovászlegény, hanem szerelő-sofőr, akit Baracs István építész idióta afrikainak öltöztet, és Tasziló grófként mutat be Korláthy grófék-maffiózóék estélyén. Az első világháborús korrupciós történet megmarad, csak a vasútépítkezés-panama helyére a műemlékvédelem-plázaépítés témakör került. A paraszti álruhás grófkisasszonyból tankcsapdás pólós farmeros csajszi lesz. Kiteszik a darabból Eleméryt, a felvilágosult, modern embert, aki az eredeti történetben a mérnök mellé áll, a Baracs kontra Korláthy ügyben.

Nem mindig fér össze nálam ez a kétféle cudar világ

A szereplőgárda teljesítménye már korántsem egyenletes, sok gyöngyszem mellett akadnak kevésbé kihasznált és eljátszott jelenetek. Itt-ott kilóg dramaturgiában is a lóláb, nem mindig fér össze nálam ez a kétféle cudar világ: az operettes grófos cintányéros és a maira hajazó tankcsapdás-maffiózóssal. Miközben olyan poénok sorát kapjuk, ami mellett azért nem lehet unott arccal elmenni: például a Hoppsza Sári ágyjelenete, ami önmagában egy gyöngyszem, vagy a Kill Billből ismert Bang bang, a mennyországosról nem is beszélve, és még sorolhatnám a jó pontokat.

WSSZ: Cudar világ
Alulnézet
Mészáros Zsolt

Az úri világ karikatúrája lehetne még maibb, aktuálisabb. Nem akar karakteresen kortárs újgazdag karikatúra, sem múlt idős grófi poéngyár lenni, valahol félúton elakadt. Nem értem a végét sem. Én a techno-house-os fékevesztett bulinál egyszerűen felkapcsoltam volna a villanyt, ennyi és kész, a végjáték végjátéka ehhez a csúcsponthoz képest már lóg a levegőben.

Ilyen problémáim vannak ezzel a cudar világgal

Sodró Elizánál szebben színpadon leánykát sírni nem láttam, nagyon a helyén van ez a fiatal színésznő, pólóban, cukorkamázas rózsaszín koktélruhában egyaránt. Operettesen csengő szopránjával, amikor belebúgja a mikrofonba Nancy Sinatra Bang bangjét, borsózik a hát. Alberti Zsófi hibátlanul passzol Mariska bőrébe, ahogy az extravagáns Vlahovics Edit is tökéletes nagymama.

WSSZ: Cudar világ
Lehet így is operettet énekelni
Mészáros Zsolt

Kovács Gergely Mágnás Miskaként kevésbé meggyőző, pedig rá épülne a darab, a minden hájjal megkent „vazsmegyei” surmóra, akinek ugyan vannak jó pillanatai, azonban kéne még dolgozni azon, hogy két felvonáson át fenntartsa a közönség figyelmét. Szerepe szerint pedig ő az a "vazsmegyei sofőrgyerek", aki a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává, és Ludas Matyi módra megleckézteti a nagyurakat.

Olvasom valahol, a darab eredetileg a legendás hírű magyar színészpáros, Rátkai Márton és Fedák Sári számára íródott. Azóta is csak akkor érdemes felújítani, ha Miska és Marcsa szerepét átütő erejű művészek, igazi közönségkedvencek alakítják. Hát ehhez fiatal még Kovács Gergely.

Ilyen problémáim vannak ezzel a cudar világgal, beleköthetnék még egy-két mellékszerepbe (zavaróan kizökkentő karakterekbe), vagy kevésbé erős jelentbe, de nem teszem. Mert megint azt érzem: jó lenne a tizedik előadás után is visszatérni, megnézni, mennyit csiszolódnak addig. Mennyire tudnak akkor bevonni, beolvasztani ebbe a keverc-kavarc cudar világba.

Szóval bármi kisülhet még belőle.

Cudar világ

Bakonyi Károly Mágnás Miska c. műve alapján írta: Czukor Balázs és Khaled–Abdo Szaida
Zene: Szirmai Albert, dalszövegek: Gábor Andor

Az előadás a Mágnás Miska című operett alapján készült. A történet emlékeztet az eredetire, és a karakterek is felismerhetőek, a viszonyok mégis inkább a mai világunk problémái alapján formálódtak. Habár néhány dal felcsendül, a szerelmesek ugyanúgy félreértések miatt szakadnak el, a grófi világ és az egyszerű emberek világa itt is ütközik, ennek ellenére nem szabad egy hagyományos operettre számítani, sőt operettre sem, sokkal inkább…

Szereplők:
Korláthy gróf / Kelemen Zoltán
Stefánia, a felesége / Bálint Éva
Rolla, a leányuk / Sodró Eliza
Baracs István / Kőmíves Csongor m.v.
Miska / Kovács Gergely
Marcsa / Alberti Zsófi
Pixi gróf / Kristóf Roland
Mixi gróf / Budai Dávid
Nagymama / Vlahovics Edit
Arctalan / Horváth Ákos
Továbbá: Avass Attila, Korponay Zsófi, Németh Gyöngyi, Schmidt Róbert, Papp–Ionescu Dóra

Dramaturg: Khaled – Abdo Szaida
Díszlet: Takács Lilla
Jelmez: Domokos Barbara
Zenei vezető: Müller Péter
Korrepetitor: Falusi Anikó
A rendező munkatársa: Kovács Nóra
Rendező: Czukor Balázs

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Jordánék a szerelem és az illatok hálójában

Minden idők egyik legsikeresebb, Hollywoodot is megjárt magyar sztorija, az Illatszertár már kinyitott a szombathelyi színházban. Beleszagoltunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés