"Végre itt van a nagy csapat" - Bérletkampányban Jordán társulata

A nyilvános karneváli társulati ülés után a napokban a szombathelyi Weöres Sándor Színház utcaszínházi produkcióval tájolja körbe a megyét. A cintányéros-cudarvilágos, táncolós-mulatós, önirónikus vircsaft célja, hogy már az első évadra minél több bérletest toborozzanak. (Az induláshoz hatezer állandó nézőre lenne szükség.) A társulat Répcelak, Vasvár után tegnap este Körmenden is színpadra lépett. Ott jártunk, és nem bántuk meg…

2008. szeptember 9. kedd, 19 óra

Helyszínünk Körmend Sétáló utcája: fél hét körül a Rába parti kisváros központjában már hangol a színészzenekar. A szökőkút körül fehér egyen-pólóban a színészek csücsülnek, a másik térségben a nézők gyülekeznek. Tömeges érdeklődésről szó sincs, páran lézengünk. Megtudakoljuk, az eddigi mérleg: a társulatra Vasváron közel ötvenen, tegnap Répcelakon viszont százötvenen voltak kíváncsiak. Hiába foglaltunk ülőhelyet magunknak, csak később vesszük észre, a színpadot nekünk háttal a tér közepére állították, így a bemutatkozó móka kezdetén szedhetjük a sátorfánkat. Mire megkezdődik a játék, az érdeklődők száma vagy százra duzzad.

Weöres Sándor Színház bérlet toborzó
sadness

Cintányéros, cudarvilágos nézőcsalogató

Trokán Péter az este hangadója. Míg a többiek a tréningnadrághoz és a kínaidorgóhoz fehér WS-feliratos pólót húztak, ő feketében konferál. Hangulati és látványelemek a színes kesztyűk és a sálak. Jordán Tamás rendezéséhez a társulat tagjai, valamint a színinövendékek, és a Homo Ludens Zenés Színpad tagjai asszisztálnak.

A bemutatkozás annyi idő, mint egy fekete: harminchárom perc. Harsány, színes, bájos, komolykodásnak nyoma sincs. Részünkről jobban ráhangolódunk, mint a nyilvános társulati ülés hosszúra nyújtott betét-dalaira. Úgy tűnik, okultak az ottani sutaságokból: lendületesebbek. Viszont átmentették a két legsikeresebb hangulati elemet: a növendékek Bóbita-koncertjét, és az új-zélandi rögbi csapat maori harci-táncát.

Weöres Sándor Színház bérlet toborzó
így mutatkoztak be - katt a képre!
sadness

Jól szórakozunk ezen a néző-kényeztető bohóckodáson. Amint például a két méteres Tóni ovis királyi jelmezben, karján a nála közel méterrel kisebb Péter Katával felvonul… Ahogy ígérik, most is minden műfajban otthonosan mozognak: bohókás montázst láthatunk az eljövendő évadokból. A színház meghatározó arcai egy-egy fél percre dalra fakadnak vagy szavalnak. (Tóth Ildikót és Kiss Marit ezúttal hiába keressük, a többiek viszont nagyon is jelen vannak.) Poénosan, de néha eltátjuk a szánkat: akad itt bőséggel tehetség… például a Hamvadó cigarettavéget megkapóan énekli egy növendék, vagy ki gondolta volna Kálmánchelyi Zoliról, hogy ennyire szépen énekel népdalt. Szabados Mihálytól is tovább hallgatnánk a Rácpácegresi históriát.

Azért az est csúcsa a Rózsa levél, most már értjük a társulati ülésen miért is mondta a direktor Jordán Tamás, hogy Magyarország legszebb férfihangja szerződött Szombathelyre… A félórás bérletvásárlásra hangoló kampányt egy „cintányéros cudarvilágos” össztánc zárja, majd Jordán Tamás azzal búcsúzik; hogy invitálja Szombathelyre a közönséget.

Weöres Sándor Színház bérlet toborzó
sadness

A társulat eztán Őriszentpéterre, majd Szentgotthárdra utazott. A csütörtök Csepregé és Kőszegé, a péntek Celldömölké és Sárváré. A finálé szeptember 21-én Szombathely Fő terén várható… A 2009-es évadra a bérleteket természetesen már a helyszíneken is megigényelhetjük magunknak, a kitöltött lapokat a helyi művelődési ház munkatársai a kampány helyszínein gyűjtik össze.

Milyen évadra toboroznak?

A Weöres Sándor Színház társulata a 2009-es szezonra négy bemutatóval készül, két nagyszínházi és két kamaraszínházi előadással. A nyitó darabot Egressy Zoltán írja, sok rögtönzéssel és humorral. Olyan darab készül, amelyben minden színész szerepet kap, és amely Szombathelyről és nagyjairól szól. Címe: 9700. A premier januárban várható. A nagyszínpadon egy klasszikussal, Csehov Cseresznyéskert című drámájával készülnek, Jordán Tamás rendezésében, Tóth Ildikóval és Szabó Győzővel a főszerepben. A kamaradarabokat Dömötör Tamás rendezi majd. Januárban láthatjuk Egressy Zoltán Három koporsó című darabját, valamint a „Szerelmes Balázs” című „élőfilmet”, amit Philippe Blasban „Szerelmes Thomas” című forgatókönyve alapján Dömötör Tamás ír. Valamint márciusban az „Ember a Földről” című drámát, amit Jerom Bixby „The man from Earth” című forgatókönyve alapján szintén Dömötör Tamás jegyez.

forrás: www.nyugat.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Íme a Szombathelyi Társulat! – az első ülés harci tánccal

A karneváli vasárnap nyilvánosan ülésezett Szombathely legújabb kori történetének első társulata, a Weöres Sándor Színház. A politikusok felekezettől függetlenül kívántak a társulatnak minden jót, Jordán pedig bemutatta csapatát, akik eljárták a harci táncot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra