Szombathelynek van színháza! (A 9700 premierje)

Feri Bácsi színházat csinált a Szaratov hűtőszekrényből eszkábált időgéppel. (Feri bácsi szerepében: Jordán Tamás. Jordán Tamás szerepében: Feri bácsi.) Péntek este megtörtént a varázslat, a Hemo-ból valódi zenés-táncos színház lett. Köszönhetően a szombathelyi társulatnak és közönségének.

2009. január 17. szombat 10: 45 – Lefagyunk, irány a frizsider

Ugorjunk neki még egyszer… a laptop az imént egy villanással felmondta a szolgálatot, benne a majdnem kész cikk. Dühroham, gutaütés, felocsúdás, újragondolás. Ha most jönne Feri bácsi a Szaratov hűtőből buherált időgépével, csak egy percre… nem, kezdhetem elölről. Vagy mégis, hűtőnk nekünk is van, nem orosz, nem is akkora, mint a darabbéli muzikeleseké, de egyedül csak beleférünk… beállítjuk rajta az időt… start.

Weöres Sándor Színház: 9700
Nézze meg az előadásról készült készült galériánkant!
Mészáros Zsolt

2009. január 16. péntek 18: 57 – Időutazásra fel

Ködös semmirevaló téli este, csúszkálás a parkolóban, fagypont alatt pár fokkal, gazdasági rémségek és gázmizéria háttérzajával a fejben. Kikapcsolom a rádiót. Bekövetkezett – százötven évet vártunk erre a pillanatra, színházpárti szombathelyiek, jegyeket és bérleteket vásárolók. Megérkeztünk hát: vendégelőadások helyett végre a saját társulat saját premierjére! Mobil csörög, kotorászás a sötétben, aztán egy barátnő meséli: a tegnapi nyilvános főpróba jó volt, ismerős közönséggel, akik vették a lapot. Ígéretes kezdet. Mellesleg figyelmeztetet, eszembe ne jusson előtte sörözni, mert két óra múltán lesz az első szünet, hideg élelemmel viszont készüljek, mert aztán fél tizenegyig tart majd a második etap…

18: 59 - Ruhatár előtti tolongás

Várakozással teli lötyögés a folyosón. Mindenütt

lokálisan fikszált

, hétköznapiasan elegáns hölgyekbe, és öltönyös urakba botlunk. Lelkes patriótákkal kezezünk, városatyákkal biccentünk mosolyogva egymásra. Fiatalok kevesebben tolonganak, a premier-közönség átlagéletkora most túl van a negyvenen.
Meleg van, három óra múlva nagy hőség lesz. Sokan vagyunk, épp elegen, bent pótszékekkel kényelmesen összezsúfolódva.

Weöres Sándor Színház: 9700
Weöres Sándor Színház: 9700
Mészáros Zsolt

19: 07 -

Néhány száz méter eltérés lehetséges

A SzoSzeVa, azaz a Szombathelyért Szeretnék Tenni Valamit városvédő bizottság ülésébe csöppenünk bele. Leírom a városatyákat, mert így újraolvasva újra jót röhögök. Benne a Márkus Emília Muzikel Szakkör vezetője, Sárvári Emília, aztán Szabó M. Bertalan (Szombathely Erszénye Szövetkezet), Rumi Mária (Tengert Szombathelynek Baráti Kör), Csepreghy-Nagy Vilmos (Szombathelyi Polgárok Köre, a Honismereti Bizottság elnöke), Vépmegyeri Géza (Hajrá Szombathely Zrt.), valamint Toronyi Lajos (Falfirkamentes Szombathelyért, Szabad Szombatot Szombathelynek Zrt.)

Kattanás, sípolás, füst, és beindul a színházfüggő feltaláló, Jordán Tamás és csapata időgépe. Beleadnak apait-anyait: az eljövendő évadok ígéretének sűrítménye következik. Minden itt van, ami színház: a zenés-táncos verekedős betétektől a melodrámáig, leöntve jó adag humorral. Ez egy ízig-vérig szombathelyi história, rólunk szól, sűrűn megtűzdelve olyan beszólásokkal, amelyeket csak mi érthetünk.

… elsősorban kultúrával él az ember – nem kenyérrel, Toronyi!

A mi görcseink öltenek testet, a mi vidékiségünkön, a periféria-létünkön nevetünk.

Németh Judit a 9700-ban
Németh Judit a 9700-ban
Mészáros Zsolt

21: 07 – Pisilni kell

Nagyon, úgy tűnik, mindenkinek. A szünetben a sor a folyosón áll, reménytelen a bejutás. Fellógunk az emeletre, egy pillantás a ténfergő tömegre. Nyugtázzuk: valami elkezdődött, ez itt már nem a katonai kultúrház, ennek színház-szaga van. A fenti mosdóban tanodás gyerekek csivitelnek, nem néznek ki, mosolyognak. Büfé előtt tolongunk, reménytelen egy pohár italhoz jutni, átinvitálnak a színész-klubba. Kellemesebb hangulat, otthonosabb, melegebb.
Kint, folytatásra várva isszuk a borunkat, az előtérben arculat- és színház épület-terveken mélázunk egy sort.

97:00

Az időgép tényleg beválni látszik: a közönség egy testként mozdul rá minden poénra. És az idővel sem lankad. Jó itt lenni, magunkon és egymáson együtt nevetni. Kiemelni alakításokat kár lenne, a társulat működik. Együtt működik. Szeretnivalóak. Pedig nehéz feladatra vállalkoztak: a semmiből újat teremteni, csak erre az alkalomra, úgyhogy mindenki be és megmutathassa magát.

Weöres Sándor Színház: 9700
Weöres Sándor Színház: 9700
Mészáros Zsolt

Kedvenc jelentünk azért lesz: a Csitári hegyek alatt feldolgozása könnyeket csal a szemünkbe, ahogy Kiss Mari dalbetétje is kvalitást mutató énekes produkció. A közönséggel együtt nagyon díjazzuk a félmúlt (gyerekkorunk) figuráit eszünkbe idéző pártbizottsági értekezlet-paródiát, valamint azt, ahogy megelevenedett Márkus Emília korának színjátszása. Bravúros a boszorkányégetéses jelenet is, hihetetlen, de nem lövöm le a poént…
A végszó Feri bácsié, aki a szerepéből kibújva bevallja: hűtőszekrényből időgépet csinálni nem lehet. Taps, ováció, függöny…

22: 37 – Meghatódunk mindannyian

Pezsgővel koccintunk a még mindig feltalálónak (varázslónak?) látszó direktorral, és őszintén gratulálunk neki. És mindenkinek a társulatból, mert tényleg megcsinálták… És nem kellett hozzá sem Claudius gyémántja, sem Széchenyi tőkéje, sem Sobri Jóska összelopkodott aranya. Itt van, visszavonhatatlanul! Elkönyveljük: Szombathelynek színháza van.

Köszönjük!!!

9700 premier
Ipkovich és
sadness

A kijáratnál megajándékozódunk egy-egy, a színház logóját mutató kitűzővel és egy, a színház alapítását röviden összefoglaló könyvecskével. Premier után, elalvás előtt a színészek fél-egyoldalas kis írásait jó olvasni. Apró személyes üzenetek egymásról, a színházunkról és a városunkról. Ami most bevillan belőle, Dömötör Tamás egyik mondata:

Pavelkovits Lászlónak üzenem, hogy ő az igazi színházcsináló.

2009. január 17. szombat 13. 45 perc

Újrafixáljuk az időt…kilépünk a hűtőből. Időutazásra azonban az elkövetkező hetekben önök is bármikor befizethetik magukat. Irány a Hemo, azaz – ideje megtanulni –: a Weöres Sándor Színház!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

WSSZ: Az első képek a 9700 premierjére érkező vendégekről

„Este színházba megyünk!” – ez az a mondat, amivel ma nagyon sokan eldicsekedtek Szombathelyen. Első galériánkban a vendégeket kaptuk lencsevégre, de lesz még képünk bőven a darabról és a közönségről is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra