Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hallotta már, hogy Weöres Sándor rágyújtott a Himnusz kézirata mellett és emiatt kitiltották a Széchenyi könyvtárból?

Városi legendának eredtünk a nyomába, ami szerint Szombathely egyik legnagyobb irodalmi óriása az egyik leglazább arc volt a vidéken.

Többször eredtünk már városi legendák nyomába, de talán egyik nyomozás sem volt annyira izgalmas, mint amit a Weöres Sándor kapcsán hallott sztorival folytattunk le.

Weöres Sándorról számtalan történet kering, hiszen igazán nagy művészek lévén ő is különc volt. Az egyik meghökkentőbb mind közül az az eset, ami az anekdota szerint úgy szól, hogy

Sanyi bácsi rágyújtott egy cigire az Országos Széchenyi Könyvtárban, a Himnusz kézirata mellett, ami után nemcsak, hogy kivezette a könyvtár munkatársa a teremből, de jó időre ki is tiltották onnan.

Az esetet egyébként Bödőcs Tibor Az

élet értelme és kertészeti tippek

című estjén is megidézte - a részlet 43:00-kor kezdődik a videóban.

Elsőként tehát a humoristát kerestük meg, hátha hiteles forrást tud arra vonatkozóan adni, hogy valóban megtörtént-e ez az eset. Bödőcs készséggel állt a rendelkezésünkre: annyit tudtunk meg tőle, hogy az egyik professzorától hallotta a sztorit, a prof pedig azt is hozzátette, hogy ez idő alatt ő hordta a könyveket az írónak.

Tovább érdeklődtünk hát a könyvtárnál, hátha a konkrét eset írásos emléke megvan, esetleg egy kolléga emlékeiben él még a sztori.

A könyvtár munkatársai azt mondták, hogy körbekérdezték a kollégákat, ám az estere nem emlékszik senki. Ugyanakkor alapos kutatást is végeztek az ügyben.

Amiből azt derült ki, hogy 1943-ban rövid időn át Weöres Sándor az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozott, ám Himnusz kézirata csak 1948-ban került az intézménybe - így már csak emiatt sem lehetséges, hogy a költőnek a Himnusz kéziratával összefüggésben problémái adódhattak volna. Legalábbis dolgozóként.

Weöres Sándor olvasóként természetesen később is járhatott a könyvtárban, és a Három veréb hat szemmel című antológia (1977) összeállítása idején gyakran fel is kereste a kézirattárat, ahogy erre az idősebb könyvtári kollégák már emlékeztek. Épp ezért, ha az eset mégiscsak igaz lenne, legvalószínűbben az antológia megjelenése előtti években történhetett meg, amikor a költő valóban vett kézbe régi verskéziratokat az OSZK-ban. Emiatt a könyvtárosok ellenőrizték az Országos Széchényi Könyvtár központi irattárának 1972 és 1977 közötti évfolyamait - ám az iktatókönyvek mutatói sehol nem utalnak olyan dokumentumra, amely közelebb vitte volna őket a kereséshez. Úgy tűnik tehát, hogy hivatalos kitiltási ügye biztosan nem volt a költőnek abban az időszakban sem.

Illene a költő természetéhez!
PIM/Apostol Pá

A II. világháborút követően Weöres egy ideig a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárában is dolgozott (Keresztury Dezső igazgatósága idején - vagyis 1948 és 1950 között), így elképzelhető, hogy ott történt olyan eset (csak más kézirattal), amely a történet alapjául szolgálhat - tették hozzá a kutatók.

Újabb bizonyítékok után kutatva szombathelyi szálat vettünk fel. Tóth Péter, a Bolyai Gimnázium tanára ugyanis kutatója Weöres Sándor életének. Tóth Weöressel kapcsolatban az egyik legfrappánsabb válasszal nyitott:

Nem tudom, igaz-e. Jól hangzana - illene is költő természetéhez!

A sztori hitelességét azonban ő sem tudta igazolni. Ám máris szolgált egy másikkal.

Weöres 1948-ban egy rövid ideig az MTA könyvtárában, a kézirattárban dolgozott. Az MTA-ból állítólag azért küldték el, mert egy olasz (tehát akkor ellenséges oldalon álló) diplomatának megmutatta Zrínyi katonai írását.

Hogy ez igaz-e, az már egy másik nyomozást kívánna meg. Az egyébként biztos, hogy amikor a Három veréb-en dolgozott Weöres, akkor már Bata Imre, Kovács Sándor Iván és Szepesi Attila vitte neki a könyveket.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra