Zöld tea és áfonya - Mit együnk, hogy javuljon a memóriánk?

A témában akadnak kutatások, így beazonosítottak már néhány, emlékezetünket befolyásoló élelmiszert.

Munkatársunk születésnapja. Egy gyerekkori vers. Saját mobilszámunk. Az emlékezetünk segít felidézni a közelmúlt vagy régmúlt információt. Kinek könnyebben megy, kinek nehezebben.

A BBC a közelmúltban készített egy videót , amely azt a kérdést járja körül, hogy mely ételek befolyásolják memóriánk működését.

Kezdjük azzal, hogy tudósok háromféle emlékezetet különböztetnek meg:

1. Rövid távú memória : Például valaki mond nekünk egy telefonszámot, amit nem sokkal később anélkül fel tudunk tárcsázunk, hogy leírtuk volna.

2. Munkamemória: Ez segít például értelmezni azt, amit nemrég hallottunk, és összekapcsolja az információkat a korábbi beszélgetéseinkkel.

3. Hosszú távú emlékezet: segít visszaidézni a napokkal, hetekkel, évekkel korábbi eseményeket.

Az, hogy mit eszünk, hatással van emlékezetünk működésére

– magyarázza a videóban Kimberley Wilson pszichológus. Ráadásul ezek az ételek és italok elég könnyen megnevezhetők.

Pexels.com

Egy, az idősek memóriaproblémáival foglalkozó tanulmány azt állapította meg, hogy azok, akik

 • három hónapon át napi fél liter fekete szőlőből készült szőlőlevet fogyasztottak, több szót tudtak megjegyezni, mint azok, akik nem ittak ilyent.
 • Azok a kisgyerekek, akik negyed kiló friss áfonyát ettek, néhány óra múlva pontosabban emlékeztek a frissen tanult szavakra, mint társaik.
 • A két gyümölcs közös nevezője

  egy antocianin nevű antioxidáns,

  ami különféle zöldségekben és gyümölcsökben, többek között kék-lila színű bogyós gyümölcsökben található, és rugalmasabbá teszi a véredényeket, segíti a vér agyba áramlását.

 • A zöld tea rendszeres fogyasztásának ugyancsak jótékony hatása van a rövid távú és a munkamemóriára, a figyelem fenntartására és csökkenti gondolkodási képességünk hanyatlásának mértékét.
 • Ha valaki dolgozatra vagy vizsgára készülve csokoládét fogyasztott, az is megkönnyebbülhet, hogy jó lóra tett.

 • Merthogy a csokoládéban lévő kakaó szintén jó hatással van a véráramra, igaz, érezhető hatása inkább csak a 70 százalék feletti kakaótartalmú étcsokoládénak van. (Utóbbi azért is jobb választás, mert kevesebb cukrot tartalmaz. De mindjárt mondjuk is, miért fontos ez.)
 • Az "egészséges ételek" fogyasztóinak egyébként is van egy jó hírünk. A kutatók azt találták, hogy

  minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babot és halat eszik valaki, annál nagyobbá válik az agy memóriaközpontja.

  Vannak ételek, melyek rossz hatással vannak az emlékezetre?

  Sajnos igen.

  Több évtizednyi állatkísérlet és az emberi megfigyelés azt mutatja, hogy

  a túlságosan feldolgozott, finomított élelmiszereket tartalmazó étrend rontja a tanulási és emlékezési képességeket.

  A kutatók 110 egészségesen táplálkozó embert kértek arra, hogy egy hétig gofrit, pizzát és egyéb gyorsételt egyenek. Az emlékező- és tanulási képesség csökkenése már néhány nap után mérhető volt.

  A BBC-videó szerint a zöldségben, gyümölcsben, rostokban szegény, de cukorban és finomított élelmiszerben gazdag étrend összefüggésbe hozható az agysejtek olyan betegségeivel, mint például az Alzheimer-kór.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tudtad-e?