Munkatársunk születésnapja. Egy gyerekkori vers. Saját mobilszámunk. Az emlékezetünk segít felidézni a közelmúlt vagy régmúlt információt. Kinek könnyebben megy, kinek nehezebben.
A BBC a közelmúltban készített egy videót, amely azt a kérdést járja körül, hogy mely ételek befolyásolják memóriánk működését.
Kezdjük azzal, hogy tudósok háromféle emlékezetet különböztetnek meg:
1. Rövid távú memória: Például valaki mond nekünk egy telefonszámot, amit nem sokkal később anélkül fel tudunk tárcsázunk, hogy leírtuk volna.
2. Munkamemória: Ez segít például értelmezni azt, amit nemrég hallottunk, és összekapcsolja az információkat a korábbi beszélgetéseinkkel.
3. Hosszú távú emlékezet: segít visszaidézni a napokkal, hetekkel, évekkel korábbi eseményeket.
Az, hogy mit eszünk, hatással van emlékezetünk működésére
– magyarázza a videóban Kimberley Wilson pszichológus. Ráadásul ezek az ételek és italok elég könnyen megnevezhetők.Egy, az idősek memóriaproblémáival foglalkozó tanulmány azt állapította meg, hogy azok, akik
A két gyümölcs közös nevezője
egy antocianin nevű antioxidáns,
ami különféle zöldségekben és gyümölcsökben, többek között kék-lila színű bogyós gyümölcsökben található, és rugalmasabbá teszi a véredényeket, segíti a vér agyba áramlását.Ha valaki dolgozatra vagy vizsgára készülve csokoládét fogyasztott, az is megkönnyebbülhet, hogy jó lóra tett.
Az "egészséges ételek" fogyasztóinak egyébként is van egy jó hírünk. A kutatók azt találták, hogy
minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babot és halat eszik valaki, annál nagyobbá válik az agy memóriaközpontja.
Vannak ételek, melyek rossz hatással vannak az emlékezetre?
Sajnos igen.
Több évtizednyi állatkísérlet és az emberi megfigyelés azt mutatja, hogy
a túlságosan feldolgozott, finomított élelmiszereket tartalmazó étrend rontja a tanulási és emlékezési képességeket.
A kutatók 110 egészségesen táplálkozó embert kértek arra, hogy egy hétig gofrit, pizzát és egyéb gyorsételt egyenek. Az emlékező- és tanulási képesség csökkenése már néhány nap után mérhető volt.
A BBC-videó szerint a zöldségben, gyümölcsben, rostokban szegény, de cukorban és finomított élelmiszerben gazdag étrend összefüggésbe hozható az agysejtek olyan betegségeivel, mint például az Alzheimer-kór.