Tudtátok, hogy a Szerelmesfilmben Bálint András gyermekkori énjét egy szombathelyi állatorvos játszotta?

Igen, dr. Szamosfalvi András. 50 év után a Savaria Moziban találkozott "Jancsi" két énje. A forgatáson például sokat palacsintáztak együtt - mesélték most.
 
 

Tudtátok, hogy a Szerelmesfilmben Bálint András gyermekkori énjét egy szombathelyi állatorvos játszotta?

Igen, dr. Szamosfalvi András. 50 év után a Savaria Moziban találkozott "Jancsi" két énje. A forgatáson például sokat palacsintáztak együtt - mesélték most.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Tudtátok, hogy a Szerelmesfilmben Bálint András gyermekkori énjét egy szombathelyi állatorvos játszotta?

Igen, dr. Szamosfalvi András. 50 év után a Savaria Moziban találkozott "Jancsi" két énje. A forgatáson például sokat palacsintáztak együtt - mesélték most.

Meg se születtem még, amikor 1970-ben Szombathelyen, az akkori Malom - Király utcai moziban (a nézők mondták így)levetítették a Szerelmesfilmet, Szabó István máig élvezhető, szubjektív és szép 20. századi lírai meséjét. Korosztályos mozi, ez látszott péntek este Savaria Filmszínház közönségén is, inkább hatvanon túlról ültek be, de jó volt látni, hogy ennyien…

Nem bántam meg, kihagyhatatlan ez a digitálisan felújított változat

Hatalmas élmény ekkora mozivásznon - írom ezt anélkül, hogy belemásznék a film részleteibe - archív felvételeken viszontlátni a '60-as évek végének Budapestjét. A foghíjas, kopottas, ferde redőnyös, szétlőtt belvárost, a május 1-jei felvonulásra való készülődést, a sárga villamost. Pontos látleletet kapunk a korról, milyen volt akkoriban a vasútállomás, hogy történt a jegykezelés, a telefonálás. Aztán évtizedekkel előbb a kenyérért való sorban állás, miként korcsolyáztak a budapesti gyerekek a foghíjas telkeken, mentek az óvóhelyre, hogy zajlott egy őrsi gyűlés - közben átvonul rajtunk is 27 év, háttérben a huszadik század legrémesebb korszakával, a negyvenes-ötvenes évekkel.

„Álmodom Katáról… holnap utazom…”

A jelen és múlt, emlékezés és az adott pillanat, folyton egymásba folyik Szabó István fél évszázados mozijában... Gyönyörű az a jelent is, ahogy a sármos Bálint András nézi Halász Judit tökéletes testét, falatnyi fehér bikiniben, a francia Riviérán. Hol becsukja a szemét, hol kinyitja, próbálja magába sűríteni a pillanatot, hogyha majd nem lesz ott a másik, akkor is, mindig láthassa "Katát" és a tengert... Lehet-e szépen pontot tenni huszonévnyi szerelem végére? Aztán békében, sebek nélkül tovább lépni? Lehet úgy szakítani, hogy miközben pár napra még egymásba olvadunk, muszájból el is engedjük egymást? Izgalmas, örök kérdéseket feszeget ez a film, mai szemmel is érzékenyen.

Az apropó, hogy a filmbeli álompasi, Jancsi két énje a filmvetítés után találkozott, hogy a fiatal, akkor tizenéves Dr. Szamosfalvi András azóta Szombathelyen lett neves állatorvos

Bálint András pedig három hete Szombathelyen próbál. (Az új bemutató, csupa fiatal színésszel, a Diploma előtt lesz, a nevezetes film (és regény) alapján. )

50 év után pedig leültek beszélgetni

Megtudtuk például, hogy Szamosfalvi András úgy került be Szabó István mozijába, hogy az ő iskolájában is tartottak castingot. Több száz gyereket megnéztek, közülük választották ki pont őt. Neki az egész egy nagy játék volt, soha sem akart színész lenni, mindenki kedves volt vele, erre emlékszik. Majd egy évig tartott a forgatás. Egy év, talán a negyedik osztály, ki is maradt az iskolából, ezt se bánta. Ami neki a legnagyobb buli volt, hogy autóval hozták-vitték a filmgyárba.

Van a filmben egy visszatérő jelent, amikor Jancsi halat boncol Katával - ennek kapcsán a közönség meg is kérdezte Szamosfalvi Andrást, ezért lett-e állatorvos? Nevetett, nem, de már akkor is érdekelte a téma. Ellenben Bálint Andrással, aki rosszul volt az élő hal látványától is, fóbiája van a halaktól, neki az volt a forgatás legborzasztóbb pillanata, amikor meg kellett fognia a halat.

Bálint Andrással közösen egymásból leginkább arra emlékeznek, hogy forgatási szünetekben sokat jártak együtt palacsintázni, de forgatni, értelemszerűen nem forgattak együtt.

Azért az is kiderült, hogy Halász Judit gyermekkori énjét, a kis Katát Kelemen Edit játszotta. Belőle sem lett színésznő. Halász Judit mesélte egyszer Bálint Andrásnak, hogy egy utazási irodában ráköszönt egy idősebb nő, hogy "Csókolom Jutka, néni, nem emlékszik rám?!" Ő volt Kelemen Edit.

A szánkózós jelent, na annak forgatására még emlékszik Szamosfalvi András! Ott azon nevettek gyerekként, hogy előttük egy másik szánkón miként vonultak a felnőttek, egy hatalmas felvevőgéppelszerencsétlenkedve...

Szabó Istvánra egyébként jellemző volt, erre mindketten emlékeznek, hogy a jeleneteket vagy 16-szor felvették, aztán rendre a másodikat használták:) - ezt Bálint András tette hozzá. Aki elmesélte, abban az időben ők személyesen is jó barátok is voltak Szabó Istvánnal. Ezt a filmbeli karaktert részben rá is írta a nála 5 évvel idősebb rendező.

Még azt is elmeséli Bálint András, hogy mennyire nem romantikus egy filmgyárban szexjelenetet forgatni, csöppnyi meghittség sincs benne, pont az ellenkezője igaz. A jelenetek zömét eredeti helyszíneken forgatták, egyedül Kata francia lakását építették meg a filmgyárban. Itt rögzítették az ágyjeleneteket is.

Átgombfocizták az '56-os forradalmat, egy életre jó barátok lettek - Bálint András és Jordán Tamás

Ha Jordán Tamás valakivel leül és beszélget, az nekünk garancia arra, hogy jó kis színházi este elé nézünk. Ráadásul Bálint András régóta nagy kedvencünk, noha nagyon más generáció vagyunk. Persze tudjuk róla, a hatvanas évek kultuszfilmjeit mind az ő főszereplésével forgatták, színészkedett, aztán sok éven át színházat igazgatott - a kilencvenes évekre megcsinálta az egyik kedvenc helyünk, a Radnóti Színházat.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés