Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Folytatódik az 1000 fa-program Szombathelyen – Most a Csaba út zöldül

102 fáról van szó, ezek mind a keleti városrészbe kerülnek.

Hétfőn délelőtt a szombathelyi Csaba úti felüljáróhoz voltunk hivatalosak, ugyanis új fejezet kezdődött az 1000 fa-programban, ami tavaly decemberben végre elindult, Végre elindult az 1000 fa-projekt Szombathelyen 2021. December 15. 12:51 méghozzá a 11-es huszár úti tömbbelsőnél – bár egyelőre 137 fával, ami, valljuk be, nem túl sok, de legalább végre elindult valami.

Most sok lelkes, láthatósági mellényes ember tett-vett a Csaba útnál. Volt aki ásott, gereblyézett, más a facsemetéket dajkálta, vagy a léceket cipelgette, melyekkel bebiztosítják a fákat.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

"Újabb jó hírekről tudunk beszámolni és gondolom, azt nem nagyon kell ragoznom, hogy miért szeretjük a fákat" – kezdte a sajtótájékoztatót Németh Ákos klímapolitikáért is felelős tanácsnok.

Majd azért felsorolt néhány indokot azért, hogy miért is jók nekünk a fák. Javítják például a mikroklímát, megkötik a talajt, élőhelyet biztosítanak az állatoknak, oxigént termelnek és megkötik a szálló port is.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Aztán áttért arra, hogy már jó régóta húzódott az 1000 fa-program, hiszen jött a pandémia és a kormányzati elvonások, ezek miatt pedig egy picit megakadt a történet és kitalálták, hogy szövetségeseket keresnek. Így jött képbe az Aptiv Services Hungary Kft. és a FALCO Zrt. Előbbi már teljesítette is a vállaltakat, most pedig a FALCO által ígért 73 fa következik.

Ezeket Putz Attila körzetében ültetik el az elkövetkezendő napokban. A keleti városrész és Zanat képviselője elmondta, hogy a Csaba úton kívül kerülnek még fák a Nyitra Utcai Általános Iskolához és a zanati temetőhöz is.

Majd kitért arra is, hogy bár folyamatosan nagyon sok lakó panaszkodik a FALCO-ra, de a társadalmi felelősségvállalásban abszolút példamutató a cég itt Szombathelyen, valamint országos viszonylatban is, ugyanis nagyon sok mindennel támogatják a körzetben élőket.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Putz Attila, Kovács Tamás és Németh Ákos.
Mészáros D. Zsolt

Kovács Tamás, a FALCO Zrt. PR-menedzser egy gyors kiegészítéssel kezdett: a 73 fa ugyanis igazából 102. Elültetnek még ugyanis 29 darab fát a környező bölcsődékben, iskolákban, óvodákban és a színház környékén.

Hozzátette, hogy az 1000 fa projekt egyébként tökéletesen kapcsolódik az anyacég egyik programjához is, melynek keretében 1 millió fát ültetnek el azokban az országokban, ahol jelen vannak. Tavaly már közel 400 ezret elültettek, az idei évre pedig az a tervük, hogy itt Vas megyében legalább 30 ezer növényt elültessenek.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

De mégis mi ez az 1000 fa?

A 2019-es választási kampányban Nemény András: Ezer új parkoló és fa, nyitott városháza, tiszta város 2019. July 13. 12:37 volt az akkor még ellenzékben lévő Éljen Szombathely! egyik jól hangzó ígérete az „1000 új fa egy év alatt”, és amikor megnyerték Nemény Andrásék a választást, el is indították a projektet.

De nem ment ez olyan egyszerűen, mint ahogy azt sokan hitték. Ugyanis nem az van, hogy néhány munkás kimegy a terepre, lyukat ás, belenyom egy csemetét és kész. Az új városvezetés legelső sajtótájékoztatóján Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 kiderült, hogy nagy tételről van szó és kell tervezés, engedélyezés, közbeszerzés, meg miegymás.

Aztán jött még a koronavírus-járvány is, ami az 1000 fa mellett sok más projektet is megakasztott egy kicsit. De a háttérben valamennyire mégis zajlottak az események, Még nem kavart be a koronavírus, sínen van az ezer fa ültetése akció Szombathelyen 2020. April 19. 07:23 készültek a tervek, véleményeket kértek, dolgoztak a közbeszerzési pályázaton és az is kiderült, hogy melyik körzetbe hány fa kerül, Szombathely déli városrészébe jut a legtöbb, a Derkovitsra pedig a legkevesebb az 1000 fából 2020. June 03. 11:49 de ez persze azóta egy kicsit változott.

Mindez pedig összesen 82 millió forintba kerül (ezzel korábban részletesen foglalkoztunk Szombathelyi zöldítési program – De miért kerül 82 millió forintba 1000 fa ültetése? 2020. September 06. 19:30 ) és az árak emelkedése ellenére is szeretnék nagyjából tartani magukat ehhez. De mi kerül 1000 fa elültetésén ennyibe? Nos, ez mind:

 • Minimum egy köbméteres ültetőgödör ásása
 • A fákat az ültetés előtt elő kell készíteni (locsolás, visszavágás stb.)
 • Az ültetőgödrökben teljes talajcserét kell végezni: 70%
 • termőföld, 15% rétláptőzeg, 15% homok + talajjavítószer
 • Dréncső elhelyezése a fák gyökerei közé, ezekre kupak, nehogy kiszáradjanak
 • Fatörzsvédő műanyag a fák tövére (a fűnyírás miatt)
 • Karózás
 • Ültetés utáni alapos öntözés. (A tervezők úgy számolnak, hogy nem átázott talaj esetén fáknak a centiméterben mért törzsátmérő kétszerese kell literben értve, azaz egy 18 centiméter törzskörméretű fához legalább 36 liter víz szükséges.)
 • Az ültetést követő két-három évben is folytatni kell az öntözést, gyakran, heti 2-3 alkalommal, meleg nyári napokon naponta bőségesen vizet kell juttatni a kisfáknak.
 • 2 évig növényvédelem, metszés, gyomtalanítás stb.
 • A fák telepítésére 2 éves eredési garanciát kell vállalni.
 • Az ez idő alatt elpusztult fákat pótolni kell.
 • 1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
  Még több képért kattints!
  Mészáros D. Zsolt

  Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet