Folytatódik az 1000 fa-program Szombathelyen – Most a Csaba út zöldül

102 fáról van szó, ezek mind a keleti városrészbe kerülnek.

Hétfőn délelőtt a szombathelyi Csaba úti felüljáróhoz voltunk hivatalosak, ugyanis új fejezet kezdődött az 1000 fa-programban, ami tavaly decemberben végre elindult, Végre elindult az 1000 fa-projekt Szombathelyen 2021. December 15. 12:51 méghozzá a 11-es huszár úti tömbbelsőnél – bár egyelőre 137 fával, ami, valljuk be, nem túl sok, de legalább végre elindult valami.

Most sok lelkes, láthatósági mellényes ember tett-vett a Csaba útnál. Volt aki ásott, gereblyézett, más a facsemetéket dajkálta, vagy a léceket cipelgette, melyekkel bebiztosítják a fákat.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

"Újabb jó hírekről tudunk beszámolni és gondolom, azt nem nagyon kell ragoznom, hogy miért szeretjük a fákat" – kezdte a sajtótájékoztatót Németh Ákos klímapolitikáért is felelős tanácsnok.

Majd azért felsorolt néhány indokot azért, hogy miért is jók nekünk a fák. Javítják például a mikroklímát, megkötik a talajt, élőhelyet biztosítanak az állatoknak, oxigént termelnek és megkötik a szálló port is.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Aztán áttért arra, hogy már jó régóta húzódott az 1000 fa-program, hiszen jött a pandémia és a kormányzati elvonások, ezek miatt pedig egy picit megakadt a történet és kitalálták, hogy szövetségeseket keresnek. Így jött képbe az Aptiv Services Hungary Kft. és a FALCO Zrt. Előbbi már teljesítette is a vállaltakat, most pedig a FALCO által ígért 73 fa következik.

Ezeket Putz Attila körzetében ültetik el az elkövetkezendő napokban. A keleti városrész és Zanat képviselője elmondta, hogy a Csaba úton kívül kerülnek még fák a Nyitra Utcai Általános Iskolához és a zanati temetőhöz is.

Majd kitért arra is, hogy bár folyamatosan nagyon sok lakó panaszkodik a FALCO-ra, de a társadalmi felelősségvállalásban abszolút példamutató a cég itt Szombathelyen, valamint országos viszonylatban is, ugyanis nagyon sok mindennel támogatják a körzetben élőket.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Putz Attila, Kovács Tamás és Németh Ákos.
Mészáros D. Zsolt

Kovács Tamás, a FALCO Zrt. PR-menedzser egy gyors kiegészítéssel kezdett: a 73 fa ugyanis igazából 102. Elültetnek még ugyanis 29 darab fát a környező bölcsődékben, iskolákban, óvodákban és a színház környékén.

Hozzátette, hogy az 1000 fa projekt egyébként tökéletesen kapcsolódik az anyacég egyik programjához is, melynek keretében 1 millió fát ültetnek el azokban az országokban, ahol jelen vannak. Tavaly már közel 400 ezret elültettek, az idei évre pedig az a tervük, hogy itt Vas megyében legalább 30 ezer növényt elültessenek.

1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

De mégis mi ez az 1000 fa?

A 2019-es választási kampányban Nemény András: Ezer új parkoló és fa, nyitott városháza, tiszta város 2019. July 13. 12:37 volt az akkor még ellenzékben lévő Éljen Szombathely! egyik jól hangzó ígérete az „1000 új fa egy év alatt”, és amikor megnyerték Nemény Andrásék a választást, el is indították a projektet.

De nem ment ez olyan egyszerűen, mint ahogy azt sokan hitték. Ugyanis nem az van, hogy néhány munkás kimegy a terepre, lyukat ás, belenyom egy csemetét és kész. Az új városvezetés legelső sajtótájékoztatóján Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 kiderült, hogy nagy tételről van szó és kell tervezés, engedélyezés, közbeszerzés, meg miegymás.

Aztán jött még a koronavírus-járvány is, ami az 1000 fa mellett sok más projektet is megakasztott egy kicsit. De a háttérben valamennyire mégis zajlottak az események, Még nem kavart be a koronavírus, sínen van az ezer fa ültetése akció Szombathelyen 2020. April 19. 07:23 készültek a tervek, véleményeket kértek, dolgoztak a közbeszerzési pályázaton és az is kiderült, hogy melyik körzetbe hány fa kerül, Szombathely déli városrészébe jut a legtöbb, a Derkovitsra pedig a legkevesebb az 1000 fából 2020. June 03. 11:49 de ez persze azóta egy kicsit változott.

Mindez pedig összesen 82 millió forintba kerül (ezzel korábban részletesen foglalkoztunk Szombathelyi zöldítési program – De miért kerül 82 millió forintba 1000 fa ültetése? 2020. September 06. 19:30 ) és az árak emelkedése ellenére is szeretnék nagyjából tartani magukat ehhez. De mi kerül 1000 fa elültetésén ennyibe? Nos, ez mind:

 • Minimum egy köbméteres ültetőgödör ásása
 • A fákat az ültetés előtt elő kell készíteni (locsolás, visszavágás stb.)
 • Az ültetőgödrökben teljes talajcserét kell végezni: 70%
 • termőföld, 15% rétláptőzeg, 15% homok + talajjavítószer
 • Dréncső elhelyezése a fák gyökerei közé, ezekre kupak, nehogy kiszáradjanak
 • Fatörzsvédő műanyag a fák tövére (a fűnyírás miatt)
 • Karózás
 • Ültetés utáni alapos öntözés. (A tervezők úgy számolnak, hogy nem átázott talaj esetén fáknak a centiméterben mért törzsátmérő kétszerese kell literben értve, azaz egy 18 centiméter törzskörméretű fához legalább 36 liter víz szükséges.)
 • Az ültetést követő két-három évben is folytatni kell az öntözést, gyakran, heti 2-3 alkalommal, meleg nyári napokon naponta bőségesen vizet kell juttatni a kisfáknak.
 • 2 évig növényvédelem, metszés, gyomtalanítás stb.
 • A fák telepítésére 2 éves eredési garanciát kell vállalni.
 • Az ez idő alatt elpusztult fákat pótolni kell.
 • 1000 fa sajtótájékoztató Szombathelyen
  Még több képért kattints!
  Mészáros D. Zsolt
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet