Végre elindult az 1000 fa-projekt Szombathelyen

Bár egyelőre 137 fáról beszélünk.

Végre valahára el tudott indulni az 1000 fa program – kezdte a szerda délelőtti sajtótájékoztatót a 11-es huszár úti tömbbelsőben Németh Ákos klímapolitikáért is felelős tanácsnok. Emlékeztetett, hogy az első közbeszerzés sajnos sikertelen volt Érvénytelen a szombathelyi 1000 fa program közbeszerzése 2020. October 12. 15:43 és a város anyagi helyzete sem alakult túl jól, ezért aztán nem írtak ki új pályázatot, hanem más megoldást kerestek.

Szerencsére jelentkezett két nagy szombathelyi cég, hogy szívesen becsatlakozna ebbe a projektbe, így elindulhatott az első ütem. Az Aptiv Services Hungary Kft. 5 millió forinttal szállt be, ami 63 fát jelent, a Falco ZRt. pedig 74 fát vállalt. Ez összesen 137 fát jelent, ami, valljuk be, nem túl sok, de legalább végre elindult valamit.

1000 fa sajtótájékoztató
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Mint kiderült, az Aptiv által felajánlott összegből Bokányi Adrienn körzetében, a 2-es választókerületben ültetnek fákat, ezért is a 11-es huszár úti tömbbelsőben gyűltünk össze szerdán. Itt ugyanis már elültettek 23 díszkörtefát, 7 darab pedig a Metro környékére kerül majd. Januárban aztán jön a második ütem és a maradék 33 fát is elültetik a 11-es huszár úton, a Május 1. és a Verseny utcákban.

„Úgy gondolom, hogy ezzel élhetőbb lakókörnyezetet tudunk biztosítani a város lakóinak. Minél több zöldet lát a szemünk, annál kellemesebb a lakókörnyezetünk és ez a városunkba érkezők számára is fontos lehet. Ezért is választottuk egyik helyszínül a 11-es huszár utat, hiszen nagyon fontos, hogy a forgalmas bekötőutak is zöldebbek legyenek” – mondta a körzet képviselője.

1000 fa sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Közterületen egyébként nem olyan egyszerű fát ültetni a közművek miatt, azt mondják, komoly munka volt összehozni ezt az 1000 helyszínt is. Ami ugyanis elsőre jónak tűnik, ott biztos, hogy fut valami közmű, így nem lehet oda ültetni – magyarázza a tanácsnok.

De Szombathely olyan szempontból szerencsés, hogy jelenleg is viszonylag sok fa van, nem találtak olyan helyszínt, ahol akár 1000 fát is el lehetne ültetni. Ez a projekt egyfajta hiánypótlás, mint például a 11-es huszár úton. Egy-egy olyan helyszín van csak, ahol komplett fasorokat terveznek, erre példaként a Csaba utat hozta fel Németh Ákos, Bokányi Adrienn pedig a 14. választókerületet.

Kampányígéret volt, 82 millió forintba kerül

A 2019-es választási kampányban Nemény András: Ezer új parkoló és fa, nyitott városháza, tiszta város 2019. July 13. 12:37 volt az akkor még ellenzékben lévő Éljen Szombathely! egyik jól hangzó ígérete az „1000 új fa egy év alatt”, és amikor megnyerték Nemény Andrásék a választást, el is indították a projektet.

De nem ment ez olyan egyszerűen, mint ahogy azt sokan hitték. Nem az van, hogy néhány munkás kimegy a terepre, lyukat ás, belenyom egy csemetét és kész. Az új városvezetés legelső sajtótájékoztatóján Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 kiderült, hogy nagy tételről van szó és kell ide tervezés, engedélyezés, közbeszerzés, miegymás.

Aztán jött még a koronavírus-járvány is, ami az 1000 fa mellett sok más projektet is megakasztott egy kicsit. De a háttérben azért valamennyire mégis zajlottak az események, Még nem kavart be a koronavírus, sínen van az ezer fa ültetése akció Szombathelyen 2020. April 19. 07:23 készültek a tervek, véleményeket kértek, dolgoztak a közbeszerzési pályázaton és az is kiderült, hogy melyik körzetbe hány fa kerül. Szombathely déli városrészébe jut a legtöbb, a Derkovitsra pedig a legkevesebb az 1000 fából 2020. June 03. 11:49

Ez volt a tervezet 2020 nyarán:

Körzetszám Képviselő Fák száma
1. Horváth Gábor 62 db
2. Bokányi Adrienn 80 db
3. Horváth Attila 47 db
4. Horváth Soma 50 db
5. Czeglédy Csaba 43 db
6. Kopcsándy József 47 db
7. Putz Attila 88 db
8. Takátsné Tenki Mária 64 db
9. Kelemen Krisztián 86 db
10. Sátory Károly 76 db
11. Kecskés László 70 db
12. Ágh Ernő 91 db
13. Németh Ákos 90 db
14. Tóth Kálmán 106 db

Mindez pedig összesen 82 millió forintba kerül (ezzel korábban részletesen foglalkoztunk Szombathelyi zöldítési program – De miért kerül 82 millió forintba 1000 fa ültetése? 2020. September 06. 19:30 ) és az árak emelkedése ellenére is szeretnék nagyjából tartani magukat ehhez. De mi kerül 1000 fa elültetésén ennyibe? Nos, ez mind:

 • Minimum egy köbméteres ültetőgödör ásása
 • A fákat az ültetés előtt elő kell készíteni (locsolás, visszavágás stb.)
 • Az ültetőgödrökben teljes talajcserét kell végezni: 70%
 • termőföld, 15% rétláptőzeg, 15% homok + talajjavítószer
 • Dréncső elhelyezése a fák gyökerei közé, ezekre kupak, nehogy kiszáradjanak
 • Fatörzsvédő műanyag a fák tövére (a fűnyírás miatt)
 • Karózás
 • Ültetés utáni alapos öntözés. (A tervezők úgy számolnak, hogy nem átázott talaj esetén fáknak a centiméterben mért törzsátmérő kétszerese kell literben értve, azaz egy 18 centiméter törzskörméretű fához legalább 36 liter víz szükséges.)
 • Az ültetést követő két-három évben is folytatni kell az öntözést, gyakran, heti 2-3 alkalommal, meleg nyári napokon naponta bőségesen vizet kell juttatni a kisfáknak.
 • 2 évig növényvédelem, metszés, gyomtalanítás stb.
 • A fák telepítésére 2 éves eredési garanciát kell vállalni.
 • Az ez idő alatt elpusztult fákat pótolni kell.
 • 1000 fa sajtótájékoztató
  Mészáros D. Zsolt

  És hogy mikor jutunk el odáig, hogy a helyére kerül az 1000. fa? Azt nem tudni, hiszen egyelőre még képlékeny a folytatás. Ugyanis bár a tervek megvannak, a pénz nincs. Ezért várják a fentebb említett két céghez hasonló felajánlásokat és remélik, hogy tényleg sikerül elültetni a célul kitűzött 1000 fát.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Szombathelyi zöldítési program – De miért kerül 82 millió forintba 1000 fa ültetése?

  Jól hangzik a faültetés, a költségei már kevésbé. Benéztünk a számok mögé. És van összehasonlítási alapunk is.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet