Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Ég veled szombathelyi húsipar! Már bontják az emblematikus Vépi úti épületet

Oda az ikonikus, kolbászokból készült felirat is. Oda egy újabb, egykor annyi embernek munkát adó szombathelyi cég utolsó mementója.

Emlékeznek a Húsiparra, ott a Vépi út elején, a kisvágányú ipari sínek mellett? Mennyi ember dolgozott ott – az én falumból is. Készült a kolbász, a parizer, a tőkehús. Amit az épülethez kapcsolódó szakboltjukban is árultak. Oda járt fél Szombathely töpörtyűért.

A műszak végén aztán özönlöttek ki az emberek a környék gyáraiból, építőipari cégeiből, tekerve haza biciklin, várva a helyközi járatos buszt a 12-es autójavító előtt, s ha volt idejük, még egy sört is legurítottak a Zanati úti Stop kocsmában.

Bontják a húsipar épületét Szombathelyen
Bontják a húsipar épületét Szombathelyen
Tánczos Mihály

Tartotta magát a Húsipar a rendszerváltás után sokáig, stílszerűen itt működött egy egyik utolsó üzemi konyha Szombathelyen. Végül 2006-ban csődbe ment az akkori nevén Vasi-Hús Kft.

Ezt írtuk 2006 novemberében:

Napokon belül megkaphatják elmaradt bérüket a szombathelyi Vasi-Hús Kft. dolgozói. Az alkalmazottak utoljára júniusban kaptak fizetést a csődbe ment cégtől, most az állami bérgarancia alapból fizetik ki őket - írja az Uno.hu. A cég adóssága milliárdos nagyságrendű, az ingatlanok viszont csak néhány 100 milliót érhetnek, ráadásul jelzálog terheli őket. A húsipari cég nem csak banknak, hanem sok beszállítónak is tartozik. A cégnél már június elején leállt a termelés. A 156 embert foglalkoztató kft. felszámolása azután kezdődött, hogy néhány hete a bíróság is kimondta a fizetésképtelenséget.

A Húsipar épületének bontása Szombathelyen
Újabb galériánk a bontásról
Tánczos Mihály

A gyár tehát bezárt, a nevezetes épületet kicsit töredezett, kolbászokból készült cégérét azonban egészen máig láthattuk. Most azonban, ahogy kollégánk észrevette, elkezdődött az épület lebontása. Ég veled Húsipar! Reméljük, jól vagytok még ti, egykor ott dolgozók!

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Megszűnt üzemek nyomádan