Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hervasztó virágok: a Bloomsday-ről -Olvasói vélemény!-

”Szomorú látni azt a folyamatot … amelyben szisztematikusan tönkretesznek egy civil … kezdeményezést”

A Bloomsday-ről szóló cikk kapcsán szeretném megjegyezni, hogy hervasztóan szomorú látni azt a már - vagy még mindig? - megszokott folyamatot, melyben szisztematikusan tönkretesznek egy civil, jelesül művészek által elindított kezdeményezést. Mindez pedig történik a már jól ismert 'bedarálási' technológiával. Az önkormányzat évek óta szisztematikusan törekedett a program kisajátítására. A Bloomsday részleges finanszírozásával az idő folyamán módja is nyílt erre. A tendencia a különböző politikai kurzusoktól függetlenül működött, s ezzel azt látszott bizonyítani, hogy az önkormányzat mint közigazgatási egység is alkalmas terepe a kultúrának hatalmi célokra történő kisajátítására.

Először a 'művészetek háza' tolakodott elő, mint FőBlommsday gazda, majd az immáron egy évtizedes L.Bloom Alapítvány szervezte Bloomsday teljes kisajátítása történt meg ez évre. Hogy mennyire más koncepción alapul a két rendezvény /az Alapítvány 10 éve zajló rendezvénysorozata, valamint az ideire tervezett önkormányzati/ azt jól érzékelteti az önkormányzati rendezvény programmenete: egy hetes Bloomsday /sic!/. ugye tetszenek érteni? az Önkormányzat tisztátalan, zavaros, háttérben zajló politikai/személyi mahinációkkal terhelt működésének világos jele, hogy egy ilyen ügy kapcsán rendelnek el hírzárlatot, mintha nemzetvédelmi titkokról lenne szó.

Sajnálatos, mi több, kötelezően elgondolkodtató, hogy hatalmi/politikai mahinációk következtében hogyan lehetetlenül el egy alkotó művész helyzete, hogyan vált kiszolgáltatottá a személyes jóbarátságunk okán is tisztelt, és kiváló művésznek tartott Najmányi László - akit, nem mellesleg, én hoztam el a városba a két évvel ezelőtti Bloomsday egyik előadójaként.

Ugyancsak sajnálatos, hogy a média, miközben hírértékünek tartja az önkormányzati rendezvény körüli botrányszagú események ismertetését - helyesen! - megfeledkezik a mindezek dacára immáron 10 éve töretlenül megvalósuló originális 'Bloomsday-idea' képviselőinek programjáról. És akkor a 'falból kizuhanó Joyce' szobor esetéről nem is beszéltünk. Vagy a szobor is tud mindent, és már menekül is a városból?

Tóth Gábor
tgnoise_KUKAC_hcmf_PONT_hu

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Vélemény

Tovább az oldalra