Hervasztó virágok: a Bloomsday-ről -Olvasói vélemény!-

”Szomorú látni azt a folyamatot … amelyben szisztematikusan tönkretesznek egy civil … kezdeményezést”

A Bloomsday-ről szóló cikk kapcsán szeretném megjegyezni, hogy hervasztóan szomorú látni azt a már - vagy még mindig? - megszokott folyamatot, melyben szisztematikusan tönkretesznek egy civil, jelesül művészek által elindított kezdeményezést. Mindez pedig történik a már jól ismert 'bedarálási' technológiával. Az önkormányzat évek óta szisztematikusan törekedett a program kisajátítására. A Bloomsday részleges finanszírozásával az idő folyamán módja is nyílt erre. A tendencia a különböző politikai kurzusoktól függetlenül működött, s ezzel azt látszott bizonyítani, hogy az önkormányzat mint közigazgatási egység is alkalmas terepe a kultúrának hatalmi célokra történő kisajátítására.

Először a 'művészetek háza' tolakodott elő, mint FőBlommsday gazda, majd az immáron egy évtizedes L.Bloom Alapítvány szervezte Bloomsday teljes kisajátítása történt meg ez évre. Hogy mennyire más koncepción alapul a két rendezvény /az Alapítvány 10 éve zajló rendezvénysorozata, valamint az ideire tervezett önkormányzati/ azt jól érzékelteti az önkormányzati rendezvény programmenete: egy hetes Bloomsday /sic!/. ugye tetszenek érteni? az Önkormányzat tisztátalan, zavaros, háttérben zajló politikai/személyi mahinációkkal terhelt működésének világos jele, hogy egy ilyen ügy kapcsán rendelnek el hírzárlatot, mintha nemzetvédelmi titkokról lenne szó.

Sajnálatos, mi több, kötelezően elgondolkodtató, hogy hatalmi/politikai mahinációk következtében hogyan lehetetlenül el egy alkotó művész helyzete, hogyan vált kiszolgáltatottá a személyes jóbarátságunk okán is tisztelt, és kiváló művésznek tartott Najmányi László - akit, nem mellesleg, én hoztam el a városba a két évvel ezelőtti Bloomsday egyik előadójaként.

Ugyancsak sajnálatos, hogy a média, miközben hírértékünek tartja az önkormányzati rendezvény körüli botrányszagú események ismertetését - helyesen! - megfeledkezik a mindezek dacára immáron 10 éve töretlenül megvalósuló originális 'Bloomsday-idea' képviselőinek programjáról. És akkor a 'falból kizuhanó Joyce' szobor esetéről nem is beszéltünk. Vagy a szobor is tud mindent, és már menekül is a városból?

Tóth Gábor
tgnoise_KUKAC_hcmf_PONT_hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Vélemény