Bokorba hajított szemetes és üvegszilánkok szennyezik a kilátást a szombathelyi Emlékmű dombról

A város legjobb rekreációs pontja kissé elhanyagolt mostanában.

Nemrég jártam a Felszabadulási Emlékműnél, hogy itt költsem el kis ebédem és regenerálódjak. De a terv mindaddig tűnt csak jónak, amíg körül nem néztem. A 2023 májusában végzett rekonstrukcióval létrejövő idilli állapotok nem tartottak túl sokáig.

Utolsó ebéd a betons szürkénél
Bőven jutott a térkőből ide is
NR

Persze, a bajok mindig ott kezdődnek, ha az ember észreveszi ezeket, pedig már a Belga is megénekelte: "mindenütt szemét, ne nézz körbe!" Azt meg kell hagyni, hogy az Emlékműdombról még mindig pazar a kilátás, a megújult térrel sincs nagy baj, csak egy dolgot felejtettek el, kiépíteni a közvilágítást.

Utolsó ebéd a betons szürkénél
Nem hegyekben, de áll a szemét
NR

Így a sötét Szombathely nem épp legbékésebb vérmérsékletű elemeit csábítja ide egy kis légyottra. Annak ellenére, hogy kétpadonként akad egy kuka, a padok mögötti részen cigarettacsikkek tucatjainak káosza, a fűben mekis papírzacskók, energiaitalos dobozok és egyéb hulladékok mutatják az idejárók élettörténetét.

Utolsó ebéd a betons szürkénél
Csikkerdő
NR

A térkövön üvegszilánkok csillannak meg nagyobb csoportokban több helyen, és nagyon fura, hogy a kutyáikat erre sétáltatókat ez nem zavarja igazán. Mondhatni megszokták, mint kisfiúk az állva pisálást. A hely nappali arca még így is barátságosabb, mint az esti, amikor kisebb-nagyobb társaságok jönnek-mennek, és megy a veretés az e-rollerekkel, motorokkal, egy-egy kört leírva az emlékmű körül.

Utolsó ebéd a betons szürkénél
A gravitáció hibájából eltörött
NR

Pedig lenne még fantázia ebben a helyben. A közvilágítás mellé némi árnyékolás se lenne rossz, hogy nyáron az emberek ne süljenek rá a padok deszkáira. És, ezzel együtt a város kulturális vérkeringésébe is sokkal jobban be kellene vonni ezt a helyet, mert a környéken megvalósuló nagyrendezvények (zenés kertmozizás és a szentivánéji vurstli) jórészt csak a dombra koncentrálódik, az emlékmű rendszerint kimarad a bulikból.

Utolsó ebéd a betons szürkénél
Két kuka közt a pad alá
NR

A dombról lefelé sem jobb a helyzet, az ösvény mellett is szemét mindenhol, az egyik kuka a bokrok aljába behajítva bújik meg a kíváncsi tekintetek elől. A dombra vezető térköves úton felgyújtott fehérnemű-maradvány olvadt a betonra, valószínűleg 110 százalék műszál volt, amiből 10 százalék ajándék. Az meg talán már említésre sem méltó, hogy a lenti parkoló körül is akad hulladék.

Utolsó ebéd a betons szürkénél
Gondolom csak megpihent ott
NR

Az itt szemetelők igénytelensége nyilván nem az önkormányzat hibája, de talán az igen, hogy nem kérik meg a rendőröket, hogy kicsit gyakrabban tegyenek egy-egy karika száraz járőrözést a lecsóba. Szombathely egyik legszebb pontja, a legikonikusabb építménnyel, és mégis talán ez a város leginkább kihasználatlan, elhanyagolt és lesajnált része.

Utolsó ebéd a betons szürkénél
A képre kattintva galéria nyílik
NR
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény